Fogtömés budapesti rendelőnkben


Mi a fogtömés lényege?

A fogtömés menete lépésről lépésre

Fogtömés budapesti rendelőnkben

A fogtömés az egyik leggyakrabban elvégzett fogászati beavatkozások közé tartozik. A szuvas fogak épségét és formáját fogtöméssel tudjuk helyreállítani. A fogból esetlegesen letört kisebb darabokat is helyre lehet állítani tömőanyaggal. Rendelőnkben a lehető legesztétikusabb fehér, fogszínű tömőanyagokkal dolgozunk!

A fogtömés menete

Hogy mindenki tisztában legyen vele, mi is történik a szájában egy ilyen beavatkozás alkalmával, leírjuk a fogtömés lépéseit:

 1. Érzéstelenítő injekció alkalmazása
 2. A szuvas részek eltávolítása fúró segítségével
 3. Matrica és ék alkalmazása, amik megadják a tömésünk megfelelő formáját, biztosítják a tökéletes széli záródást és elszeparálják tömésünket a szomszédos fogaktól
 4. Speciális ortofoszforsavval előkészítjük az üreg felszínét
 5. Fényrekötő bondot alkalmazunk, ami megteremti a kapcsolatot a fogszövet és a tömőanyag között
 6. Fényrekötő tömőanyag alkalmazása több rétegben
 7. Matrica és ék eltávolítása
 8. Finírozás, polírozás - ezek segítségével alakítjuk ki a végleges formát és a fogtömés tökéletesen síma felszínét

Fogtömés után mikor lehet enni?

Pácienseink szinte mindig megkérdezik, hogy fogtömés után meddig nem lehet enni. Az esztétikus tömések, mivel fényre kötnek, azonnal használhatóak, miután a páciens elhagyta a rendelőt. Azonban azt ajánljuk, várja meg, amíg elmúlik az erzéstelenítő injekció hatása (ez kb. 2-3 óra) nehogy elharapja a nyelvét, vagy a száját. Fogtömés után enni tehát leghamarabb akkor ajánlott, amikor már nem zsibbad a szánk.

Fáj-e a fogtömés?

Fogtömés készítése előtt általában helyi érzéstelenítő injekciót alkalmazunk, tehát a tömés készítése fájdalommentes folyamat.

A fogtömés utáni enyhe hideg-meleg érzékenység előfordulhat, ez általában pár nap alatt csökken, majd elmúlik.

A fogtömés utáni fájdalomnak több oka lehet. A pácienseknek ilyenkor a fogtömés után fáj, ha ráharapnak valamire.

Az egyik ok lehet, hogy a tömés túl magas. Ez könnyen és gyorsan korrigálható egy újabb fogorvosnál tett látogatás alkalmával.

Előfordulhat kiterjedt szuvasodás ellátásakor, hogy az üreg, amibe a tömés bekerült, nagyon mély és túlságosan megközelíti a fogbelet. Emiatt az begyulladhat, így fájdalmat okoz.

Fontos, hogy amennyiben bármilyen panaszunk van a kezelés után, minél hamarabb tájékoztassuk arról fogorvosunkat!

A fogtömés ideje (menniy idő alatt készül el a tömés, milyen gyakran kell cserélni a
tömést)

A fogtömés ideje változó lehet, általában fél-egy óra alatt elkészül. A töméseket minden fogászati kontroll (legalább évente egyszer) alkalmával ellenőrizni kell. Amennyiben a széli záródás nem megfelelő, a tömés mellett szuvasodás látszik, vagy a fog panaszos, azt ki kell cserélni.

Amit a fogtömés cseréjéről tudni érdemes

A fogtömés cseréjének nincsen kőbe vésett időpontja. Akkor érdemes kicserélni, ha a széli záródás nem megfelelő, szuvasodás található mellette, illetve, ha a páciens nincsen megelégedve annak esztétikájával.

Mi az igazság az amalgám tömésről?

A páciensek gyakran azzal a kéréssel keresnek meg minket, hogy cseréljük ki az amalgám töméseiket, mivel azok mérgezőek higanytartalmuk miatt.

Nos, ez így teljesen nem igaz, az amalgám tömés cseréje e miatt nem szükséges!

Amalgám tömésből megszilárdult állapotában elhanyagolható mennyiségű higany szabadul fel! Egy év alatt több higany kerül a szervezetünkbe a környezeti hatások és például a halfogyasztás során, mint ezekből a tömésekből.

Azonban az amalgám tömés elkészítésekor, illetve eltávolításakor valóban jelentősebb mennyiségű higany szabadulhat fel.

Én azt szoktam javasolni pácienseimnek, hogy amennyiben a tömés sérült, széli záródása nem megfelelő, illetve esztétikailag nagyon zavarja a pácienst, akkor cseréljük azt ki. Csak a miatt, mert a tömés a szájban “mérgező” , nem szükséges kitenni a fogat egy felesleges traumának, amivel a tömés eltávolítása jár, ugyanis ilyenkor óhatatlanul elveszítünk fogszövetet is a fúrás során, ezzel tovább gyengítve a fogat.

Hogy az amalgám tömés cseréje fáj-e? Nem! Helyi érzéstelenítésben teljesen fájdalommentes eljárás!

Fogtömések fajtái

Kompozit tömés

Elterjedtebb nevén fehér tömés, vagy fényre kötő tömés. Rendkívül sok féle árnyalatban létezik, így gyakorlatilag láthatatlan tömések készíthetőek. Ennek a fogtömésnek az anyaga egy speciális műanyag, mely fényre megszilárdul a fogban. Használata széles körben elterjedt, rágófogak kiterjedt tömései, frontfogak (elülső fogak) láthatatlan tömései/pótlásai és fognyaki tömések is készíthetőek vele. Élettartama általában 5-10 év.

Amalgám tömés

Ma már nem készítünk amalgám töméseket az annak keverésekor és eltávolításakor felszabaduló higany miatt. Az előző fejezetben leírtuk, mikor szükséges ezeknek a töméseknek a cseréje.

Cement tömés

Cement tömést ma már főleg hosszútávú ideiglenes tömés gyanánt használunk a nem kielégítő esztétikája és rossz kopásállósága miatt. Kompozit tömés alá alábélelés gyanánt gyakran alkalmazunk egy vékony cementréteget, hogy elkerüljük a későbbi érzékenységet.

Első fogak tömése

Az első fogak tömése, vagy más néven frontfogak tömése kényes feladat, hiszen a tömésnek teljes mértékben láthatatlannak kell lennie!
Szerencsére a mai modern fehér tömésekkel ez megoldható, és a páciens úgy távozhat a rendelőből, mintha semmi nem történt volna az elülső fogaival!

Ideiglenes fogtömés

Ideiglenes fogtömés olyan esetben készül, mennyiben valami miatt még nem lehet a fogat véglegesen ellátni. Ilyen például a gyökérkezelés, mikor a páciensnek gyakran többször vissza kell jönnie kezelésre, nekünk pedig könnyen hozzá kell férnünk a fog belsejéhez.

Megkülönböztetünk rövid-, illetve hosszútávú ideiglenes tömést.

A rövidtávú ideiglenes tömés könnyen eltávolítható fúró nélkül is. Maximum pár hétig maradhat a fogban.

A hosszútávú ideiglenes tömés alkalmas a fog 3-6 hónapos lezárására. Ezt általában cementből készítjük, és fúró segítségével távolítjuk el.

A fogtömés ára budapesti rendelőnkben

A fogtömés ára rendelőnkben a következőképpen alakul:

Esztétikus fényrekötő tömés: 15.000 - 30.000 Ft
Fognyaki tömés: 12.000 - 18.0000 Ft

 

 


Fogtömés Budapesten a Karmadent Fogászatnál

Fogmegtartó kezelések fájdalommentesen.

 • A szuvas fogak épségét és formáját fogtöméssel tudjuk helyreállítani.
 • A lehető legesztétikusabb fehér, fogszínű tömőanyagokkal dolgozunk.
 • A tömés készítése fájdalommentes folyamat.
 • A fogtömés élettartama általában 5-10 év.
 • Kompozit töméssel gyakorlatilag láthatatlan tömések készíthetőek.
 • A fogtömést cserélni kell, ha a széli záródás nem megfelelő, szuvasodás található mellette, illetve, ha a páciens nincsen megelégedve annak esztétikájával.
 • Magabiztosság
 • Megelőzés
 • Esztétika
KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Panorámaröntgennel és kezelési terv elkészítésével

Fogtömés

A legapróbb lyukakat is megtaláljuk.

Fogpótlás

Legyen teljes értékű a rágás élménye!

Teljes panoráma röntgen

Legkorszerűbb UHD technikával.

FIZETÉSI MÓDOK

Fizetés a rendelőben készpénzben történik.


Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu