Fogászati híd


Mi a fogaszati híd lényege?

A fogászati híd készítése lépésről lépésre

Fogászati híd

Pácienseink gyakran fordulnak hozzánk azzal a problémával, hogy hiányzik néhány foguk, és több fog pótlására van szükségük. Erre kínál megoldást a fogászati híd, vagy ahogyan a köznyelvben használatos: foghíd. Megválaszolok pár olyan kérdést, ami gyakran felmerül a híd fogpótlás kapcsán.

A foghiányok pótlásáról ajánlatos mihamarabb gondoskodnunk, hiszen a hiányos fogsor ugyanis nem csak esztétikailag vagy funkcionális nehézségek miatt lehet zavaró, de a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet. A fogpótlás híddal történő megoldása biztonságos és hosszútávú megoldás több fog pótlása esetén. Mutatom a tudnivalókat.

Fogászati híd Budapesten

Mi a fogászati híd lényege?

A fogpótlás híddal történő megoldás lényege, hogy a fogakra ragasztással rögzítjük a fix fogpótlást.

Foghídra akkor van szükség, amikor a szájban több fog is hiányzik, akár több egymás melletti fog is. Leegyszerűsítve, híddal akkor tudjuk pótolni a hiányzó fogakat, ha a foghiányt legalább egy-egy nem gyulladt, és nem mozgó fog határolja.

Ezeket a saját fogakat nevezzük a híd pilléreinek, ezekre rögzítjük cementtel a hidat.

A híd fogpótlás részei a saját fogakra rögzített koronák, és a hídtest, azaz a foghiányt pótló műfogak.

Ha nincsenek a híd tartására megfelelő pillérfogak, abban az esetben fogászati implantátumokat is használhatunk pilléreknek.

Fogászati hidak fajtái

Anyaguk szerint a hidak a fogászati koronákkal megegyezőek lehetnek (kivéve préskerámia korona).

A foghíd a következő anyagokból készülhet:

 •  fémkerámiából: a híd váza maga egy fémötvözetből készül, majd ezt teljes egészében fogszínű porcelánnal/kerámiával leplezik
 • cirkonból: a híd váza fehér cirkóniumból készül, majd ezt leplezik fehér kerámiával

Biomechanikailag és tartósság szerint nincsen sok különbség a két anyag között, mindkettő rendkívül tartós és jó teherviselő képességű.

Esztétikailag a cirkon hidak magasabb kategóriát képviselnek, így esztétikailag fontos zónákban, mint például a frontfogak területe, inkább ezt ajánljuk.

Fogkorona, vagy híd?

A két fogpótlás más-más célt szolgál.

 • Fogkoronát egy meglévő fog koronai részének borítására használunk.
 • Híddal hiányzó fogakat pótolunk.

Hogyan történik a fogászati híd készítése?

A fogászati híd készítése a következő lépésekből áll:

 1. Helyi érzéstelenítésben előkészítjük a pillérfogakat. Ez azt jelenti, hogy körbecsiszoljuk azokat, ha szükséges, csonkfelépítést alkalmazunk.
 2. Lenyomatot veszünk a fogakról, rögzítjük a harapást.
 3. Megállapítjuk a fogszínt.
 4. Ideiglenes koronákat készítünk a lecsiszolt fogakra.
 5. Pár nap elteltével a fogtechnikustól megkapjuk a kész hídpótlást. Előfordulhat, hogy a páciensnek közben be kell egyszer látogatnia a rendelőbe egy vázpróbára, ahol ellenőrizzük, hogy a híd váza megfelelően illeszkedik-e a fogakra, tökéletesen zár-e. A porcelán lepzelés ez után készül el.
 6. A fogászati híd ragasztása sepciális ragasztócemenntel történik, mely oldhatatlan kapcsolatot képez a híd és a pillérfogak között.
 7. Ha szükséges, picit korrigáljuk a harapást, hogy a páciens sehol se érezze magasnak a pótlását.

Mikor lehet szükség a fogászati híd cseréjére?

Fogászati híd cseréjére általában azért van szükség, mert a pillérfogakon a koronák széli zárása nem megfelelő, így alászuvasodik a fog.

Gyökérkezelés ugyan végezhető koronán keresztül, de nagyobb biztonsággal végezhetjük, ha eltávolítjuk a hídpótlást.

Ritkán előfordulhat, hogy valamilyen okból (pl. baleset)a porcelán leplezés lepattan. Ezt sajnos maradéktalanul javítani nem tudjuk, ilyenkor a híd cseréje válhat szükségessé.

Általában egy rögzített pótlás hordási ideje 10-15 év szokott lenni, ez után gyakran szükségessé válik a cseréje, elhasználódik.

A fogászati hidak eltávolítása oly módon történik, hogy fúróval átvágjuk a pillérfogakon lévő koronákat, majd egy speciális eszközzel, óvatosan lefeszegetjük azokat.

Mennyi időbe telik a fogászati híd megszokása?

Az, hogy mennyi időbe telik a fogászati híd megszokása, nagyban függ attól, hány fogat pótoltunk, hány tagú a híd. Értelem szerűen minél többet, annál nehezebb megszoknunk az új pótlásunkat. Gondoljunk csak bele, ha egy hajszál kerül a szánkba, mennyire zavar minket, pedig mennyire apró!

Időt kell hagynunk magunknak, míg megszokjuk az új fogpótlást, hiszen egy teljesen új rágófelület, új anyag kerül a szánkba, melynek belső felülete is máshogy van kialakítva, mint a természetes fogaké. Ha a felső elülső fogakat pótoljuk íly módon, a beszéd is furcsa lehet pár napig, hiszen ezeknek a fogaknak a belső felülete hozzájárul a hangképzéshez is.

Általában egy hét alatt mindenki teljesen hozzá tud szokni új fogaihoz, és ezek a furcsa érzetek teljesen megszűnnek.

Van-e a foghídnak hátránya?

A foghíd hátránya, hogy esetlegesen ép, vagy alig tömött fogak lecsiszolása válhat szükségessé ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a hidat.

Ha nincsenek olyan fogaink amiket pillérként használhatunk, implantáció válhat szükségessé.

Fogászati híd tisztítása

A fogászati híd felhelyezése után nagyon fontos, hogy kiemelkedően figyeljünk fogaink, és pótlásunk tisztántartására!

A fogászati híd tisztítása nagyobb figyelmet igényel, tartsuk be a helyes fogmosás szabályait!

Az egyébként is szükséges eszközök (fogkefe, fogselyem, szájöblítő folyadék) mellett szerezzünk be Super Floss fogselymet.
Ennek előnye, hogy egy merev véggel rendelkezik, melyet könnyen átvezethetünk a hídtest alatt, így megtisztíthatjuk annak íny felé néző felszínét is.

Mennyibe kerül a fogászati híd?

Hogy mennyibe kerül egy foghíd több tényezőtől függ. Alapvetően a fogászati híd árát a következő két dolog határozza meg:

 1. Milyen anyagból készül?
 2. Hány tagra van szükség?

Rendelőnkben a fogászati híd ára:

 • Fémkerámia hídpótlás 50000-65000Ft / tag
 • Cirkónium hídpótlás 70000-90000Ft / tag
 • Ideiglenes műanyag hídpótlás (rendelői) 6000Ft / tag
 • Ideiglenes műanyag hídpótlás (technikusi) 8000-15000 Ft / tag
 • Implantátumra készített fémkerámia hídpótlás 60000-75000 Ft / tag
 • Implantátumra készített cirkon hídpótlás 80000-90000 Ft / tag

Foghíd gyakori kérdések

Mennyibe kerül egy foghíd?

Alapvetően a fogászati híd árát a következő két dolog határozza meg: 1 Milyen anyagból készül? 2 Hány tagra van szükség? Rendelőnkben a foghíd árak a következők: • Fémkerámia hídpótlás 50000-65000Ft / tag • Cirkon hídpótlás 70000-90000Ft / tag • Ideiglenes műanyag hídpótlás (rendelői) 6000Ft / tag • Ideiglenes műanyag hídpótlás (technikusi) 8000-15000 Ft / tag • Implantátumra készített fémkerámia hídpótlás 60000-75000 Ft / tag • Implantátumra készített cirkon hídpótlás 80000-90000 Ft / tag

Mi a foghíd hátránya?

A foghíd hátránya, hogy esetlegesen ép, vagy alig tömött fogak lecsiszolása válhat szükségessé ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a hidat. Ha nincsenek olyan fogaink amiket pillérként használhatunk, implantáció válhat szükségessé.

Milyen foghíd fajták vannak?

Anyagát tekintve beszélhetünk fémkerámia, vagy cirkon hídpótlásról. Ideiglenes hidakat műanyagból készítünk.

Mennyi idő a foghíd megszokása?

A foghíd megszokása körülbelül egy hetet vehet igénybe. Ez attól is függ, milyen kiterjedésű hídról beszélünk. Minél nagyobb a híd, annál több időbe telhet megszokni azt.

Miért lehet szükség a fogászati híd cseréjére?

A foghíd cseréjére lehet szükség, ha annak széli záródása már nem megfelelő, az alatta levő fog szuvas, vagy gyulladásban van. A fogászati híd eltörhet, illetve előfordulhat, hogy lepattan róla a porcelán leplezés.

Gyökérkezelik a lecsiszolandó fogakat híd felrakása előtt?

Nem minden esetben van szükség a fogak gyökérkezelésére foghíd készítését megelőzően. Jellemzően ez akkor történik, ha a fog gyulladt, gócos, vagy a tengelyállása miatt túl sokat kell lecsiszolni a fogból, így megnyílik a fogbél.

Hány évig bírja egy foghíd?

Egy foghíd hordási idejét körülbelül maximálisan 10-15 évben szoktuk meghatározni. Természetesen találkoztunk ennél már öregebb hidakkal is.

Tönkre mennek alatta a fogak?

A jól elkészített hídpótlás alatt nem mehetnek tönkre a fogak. Ehhez fontos, hogy a híd széli záródása tökéletes legyen.

Foghíd felhelyezése után mennyire fájnak a fogak?

Foghíd felhelyezése után a fogak nem fájhatnak. Minimális érzékenység előfordulhat rövid ideig, de, ha éles fájdalmat érzünk, keressük fel fogorvosunkat!

Fog letörése után mennyi idővel lehet pótolni a fogat?

Amennyiben nem szükséges a fogat gyökérkezelni illetve egyéb kezelésnek alávetni, akár rögtön lehetésges. Gyökérkezelés után érdemes várni akár 2-3 hónapot is, hogy biztosak lehessünk a gyökérkezelés sikerességében. Addig ideiglenes pótlást készíthetünk.

A foghidat hogyan kell tisztítani?

A foghíd tisztítását meg kell tanulni. Az egyébként is szükséges eszközök (fogkefe, fogselyem, szájöblítő folyadék) mellett szerezzünk be Super Floss fogselymet. Ennek előnye, hogy egy merev véggel rendelkezik, melyet könnyen átvezethetünk a hídtest alatt, így megtisztíthatjuk annak íny felé néző felszínét is.

Fogászati híd vélemények: fogorvos vs. páciensek

A fogászati híd jó alternatívát jelenthet egy, vagy több fog hiánya esetén, ha azokat implantátummal valamiért nem tudjuk/akarjuk pótolni. Hosszú ideig problémamentesen használhatjuk őket, és jó esztétikai eredményt lehet velük elérni. A pácienseknek kell pár nap, mire hozzászoknak az új felszínekhez, de miután ez megtörtént, boldogok az eredménnyel.


Fogászati híd Budapesten

Pótolja hiányzó fogait fogászati híd segítségével!

 • A fogászati hidak egyszerre több fog pótlását szolgálják.
 • A fogászati híd a fogakra ragasztással rögzített fix fogpótlás.
 • A fogászati híd hordási ideje általában 10-15 év.
 • A foghiány a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet.
 • A fogászati híd visszaadja a rágás élményét.
 • A fogászati híd tisztítása nagyobb figyelmet igényel, tartsuk be a helyes fogmosás szabályait!
 • Magabiztosság
 • Esztétika
 • Helyreállított rágófunkció
KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Panorámaröntgennel és kezelési terv elkészítésével

Fogtömés

A legapróbb lyukakat is megtaláljuk.

Fogpótlás

Legyen teljes értékű a rágás élménye!

Teljes panoráma röntgen

Legkorszerűbb UHD technikával.

FIZETÉSI MÓDOK

Fizetés a rendelőben készpénzben történik.


Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu