Fogászati híd


Mi a fogaszati híd lényege?

A fogászati híd készítése lépésről lépésre

Fogászati híd

Pácienseink gyakran fordulnak hozzánk azzal a problémával, hogy hiányzik néhány foguk, és több fog pótlására van szükségük. Erre kínál megoldást a fogászati híd, vagy ahogyan a köznyelvben használatos: foghíd. Megválaszolok pár olyan kérdést, ami gyakran felmerül a híd fogpótlás kapcsán.

A foghiányok pótlásáról ajánlatos mihamarabb gondoskodnunk, hiszen a hiányos fogsor ugyanis nem csak esztétikailag vagy funkcionális nehézségek miatt lehet zavaró, de a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet. A fogpótlás híddal történő megoldása biztonságos és hosszútávú megoldás több fog pótlása esetén. Mutatom a tudnivalókat.

Fogászati híd Budapesten

Mi a fogászati híd lényege?

A fogpótlás híddal történő megoldás lényege, hogy a fogakra ragasztással rögzítjük a fix fogpótlást.

Foghídra akkor van szükség, amikor a szájban több fog is hiányzik, akár több egymás melletti fog is. Leegyszerűsítve, híddal akkor tudjuk pótolni a hiányzó fogakat, ha a foghiányt legalább egy-egy nem gyulladt, és nem mozgó fog határolja.

Ezeket a saját fogakat nevezzük a híd pilléreinek, ezekre rögzítjük cementtel a hidat.

A híd fogpótlás részei a saját fogakra rögzített koronák, és a hídtest, azaz a foghiányt pótló műfogak.

Ha nincsenek a híd tartására megfelelő pillérfogak, abban az esetben fogászati implantátumokat is használhatunk pilléreknek.

Hány fogat lehet híddal pótolni?

Híddal pótolni többféle foghiányt lehet. Legkevesebb 1 fog, amit híddal tudunk pótolni, de kiterjedt foghiányok is pótolhatók híddal. Többféle tényezőtől függ, hogy hány fogat lehet híddal pótolni.

A maradék fogak elhelyezkedése és a fogak protetikai értéke (azaz, hogy mennyire értékesek számunkra fogpótlás készítéséhez, mennyit fognak “elbírni”) nagyban befolyásolja, hogy hány pillérfogat kell felhasználnunk a híd elkészítéséhez.

Ami nagyon fontos, hogy a hiány mellett mindkét oldalon legyen egy egy erős fog, hogy tudjunk mire építkezni. Ha ez adott, akkor akár több egymás mellett hiányzó fogat is tudunk pótolni.

Fogászati hidak fajtái

Anyaguk szerint a hidak a fogászati koronákkal megegyezőek lehetnek (kivéve préskerámia korona).

A foghíd a következő anyagokból készülhet:

 •  fémkerámiából: a híd váza maga egy fémötvözetből készül, majd ezt teljes egészében fogszínű porcelánnal/kerámiával leplezik
 • cirkonból: a híd váza fehér cirkóniumból készül, majd ezt leplezik fehér kerámiával

Biomechanikailag és tartósság szerint nincsen sok különbség a két anyag között, mindkettő rendkívül tartós és jó teherviselő képességű.

Esztétikailag a cirkon hidak magasabb kategóriát képviselnek, így esztétikailag fontos zónákban, mint például a frontfogak területe, inkább ezt ajánljuk.

Fogkorona, vagy híd?

A két fogpótlás más-más célt szolgál.

 • Fogkoronát egy meglévő fog koronai részének borítására használunk.
 • Híddal hiányzó fogakat pótolunk.

Hogyan történik a fogászati híd készítése?

A fogászati híd készítése a következő lépésekből áll:

 1. Helyi érzéstelenítésben előkészítjük a pillérfogakat. Ez azt jelenti, hogy körbecsiszoljuk azokat, ha szükséges, csonkfelépítést alkalmazunk.
 2. Lenyomatot veszünk a fogakról, rögzítjük a harapást.
 3. Megállapítjuk a fogszínt.
 4. Ideiglenes koronákat készítünk a lecsiszolt fogakra.
 5. Pár nap elteltével a fogtechnikustól megkapjuk a kész hídpótlást. Előfordulhat, hogy a páciensnek közben be kell egyszer látogatnia a rendelőbe egy vázpróbára, ahol ellenőrizzük, hogy a híd váza megfelelően illeszkedik-e a fogakra, tökéletesen zár-e. A porcelán lepzelés ez után készül el.
 6. A fogászati híd ragasztása sepciális ragasztócemenntel történik, mely oldhatatlan kapcsolatot képez a híd és a pillérfogak között.
 7. Ha szükséges, picit korrigáljuk a harapást, hogy a páciens sehol se érezze magasnak a pótlását.

Mikor lehet szükség a fogászati híd cseréjére?

Fogászati híd cseréjére általában azért van szükség, mert a pillérfogakon a koronák széli zárása nem megfelelő, így alászuvasodik a fog.

Gyökérkezelés ugyan végezhető koronán keresztül, de nagyobb biztonsággal végezhetjük, ha eltávolítjuk a hídpótlást.

Ritkán előfordulhat, hogy valamilyen okból (pl. baleset)a porcelán leplezés lepattan. Ezt sajnos maradéktalanul javítani nem tudjuk, ilyenkor a híd cseréje válhat szükségessé.

Általában egy rögzített pótlás hordási ideje 10-15 év szokott lenni, ez után gyakran szükségessé válik a cseréje, elhasználódik.

A fogászati hidak eltávolítása oly módon történik, hogy fúróval átvágjuk a pillérfogakon lévő koronákat, majd egy speciális eszközzel, óvatosan lefeszegetjük azokat.

Mennyi időbe telik a fogászati híd megszokása?

Az, hogy mennyi időbe telik a fogászati híd megszokása, nagyban függ attól, hány fogat pótoltunk, hány tagú a híd. Értelem szerűen minél többet, annál nehezebb megszoknunk az új pótlásunkat. Gondoljunk csak bele, ha egy hajszál kerül a szánkba, mennyire zavar minket, pedig mennyire apró!

Időt kell hagynunk magunknak, míg megszokjuk az új fogpótlást, hiszen egy teljesen új rágófelület, új anyag kerül a szánkba, melynek belső felülete is máshogy van kialakítva, mint a természetes fogaké. Ha a felső elülső fogakat pótoljuk íly módon, a beszéd is furcsa lehet pár napig, hiszen ezeknek a fogaknak a belső felülete hozzájárul a hangképzéshez is.

Általában egy hét alatt mindenki teljesen hozzá tud szokni új fogaihoz, és ezek a furcsa érzetek teljesen megszűnnek.

Van-e a foghídnak hátránya?

A foghíd hátránya, hogy esetlegesen ép, vagy alig tömött fogak lecsiszolása válhat szükségessé ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a hidat.

Ha nincsenek olyan fogaink amiket pillérként használhatunk, implantáció válhat szükségessé.

Fogászati híd tisztítása

A fogászati híd felhelyezése után nagyon fontos, hogy kiemelkedően figyeljünk fogaink, és pótlásunk tisztántartására!

A fogászati híd tisztítása nagyobb figyelmet igényel, tartsuk be a helyes fogmosás szabályait!

Az egyébként is szükséges eszközök (fogkefe, fogselyem, szájöblítő folyadék) mellett szerezzünk be Super Floss fogselymet.
Ennek előnye, hogy egy merev véggel rendelkezik, melyet könnyen átvezethetünk a hídtest alatt, így megtisztíthatjuk annak íny felé néző felszínét is.

Mennyibe kerül a fogászati híd?

Hogy mennyibe kerül egy foghíd több tényezőtől függ. Alapvetően a fogászati híd árát a következő két dolog határozza meg:

 1. Milyen anyagból készül?
 2. Hány tagra van szükség?

Rendelőnkben a fogászati híd ára:

 • Fémkerámia hídpótlás 50000-65000Ft / tag
 • Cirkónium hídpótlás 70000-90000Ft / tag
 • Ideiglenes műanyag hídpótlás (rendelői) 6000Ft / tag
 • Ideiglenes műanyag hídpótlás (technikusi) 8000-15000 Ft / tag
 • Implantátumra készített fémkerámia hídpótlás 60000-75000 Ft / tag
 • Implantátumra készített cirkon hídpótlás 80000-90000 Ft / tag

Foghíd gyakori kérdések

Mennyibe kerül egy foghíd?

Alapvetően a fogászati híd árát a következő két dolog határozza meg: 1 Milyen anyagból készül? 2 Hány tagra van szükség? Rendelőnkben a foghíd árak a következők: • Fémkerámia hídpótlás 50000-65000Ft / tag • Cirkon hídpótlás 70000-90000Ft / tag • Ideiglenes műanyag hídpótlás (rendelői) 6000Ft / tag • Ideiglenes műanyag hídpótlás (technikusi) 8000-15000 Ft / tag • Implantátumra készített fémkerámia hídpótlás 60000-75000 Ft / tag • Implantátumra készített cirkon hídpótlás 80000-90000 Ft / tag

Mi a foghíd hátránya?

A foghíd hátránya, hogy esetlegesen ép, vagy alig tömött fogak lecsiszolása válhat szükségessé ahhoz, hogy el tudjuk készíteni a hidat. Ha nincsenek olyan fogaink amiket pillérként használhatunk, implantáció válhat szükségessé.

Milyen foghíd fajták vannak?

Anyagát tekintve beszélhetünk fémkerámia, vagy cirkon hídpótlásról. Ideiglenes hidakat műanyagból készítünk.

Mennyi idő a foghíd megszokása?

A foghíd megszokása körülbelül egy hetet vehet igénybe. Ez attól is függ, milyen kiterjedésű hídról beszélünk. Minél nagyobb a híd, annál több időbe telhet megszokni azt.

Miért lehet szükség a fogászati híd cseréjére?

A foghíd cseréjére lehet szükség, ha annak széli záródása már nem megfelelő, az alatta levő fog szuvas, vagy gyulladásban van. A fogászati híd eltörhet, illetve előfordulhat, hogy lepattan róla a porcelán leplezés.

Gyökérkezelik a lecsiszolandó fogakat híd felrakása előtt?

Nem minden esetben van szükség a fogak gyökérkezelésére foghíd készítését megelőzően. Jellemzően ez akkor történik, ha a fog gyulladt, gócos, vagy a tengelyállása miatt túl sokat kell lecsiszolni a fogból, így megnyílik a fogbél.

Hány évig bírja egy foghíd?

Egy foghíd hordási idejét körülbelül maximálisan 10-15 évben szoktuk meghatározni. Természetesen találkoztunk ennél már öregebb hidakkal is.

Tönkre mennek alatta a fogak?

A jól elkészített hídpótlás alatt nem mehetnek tönkre a fogak. Ehhez fontos, hogy a híd széli záródása tökéletes legyen.

Foghíd felhelyezése után mennyire fájnak a fogak?

Foghíd felhelyezése után a fogak nem fájhatnak. Minimális érzékenység előfordulhat rövid ideig, de, ha éles fájdalmat érzünk, keressük fel fogorvosunkat!

Fog letörése után mennyi idővel lehet pótolni a fogat?

Amennyiben nem szükséges a fogat gyökérkezelni illetve egyéb kezelésnek alávetni, akár rögtön lehetésges. Gyökérkezelés után érdemes várni akár 2-3 hónapot is, hogy biztosak lehessünk a gyökérkezelés sikerességében. Addig ideiglenes pótlást készíthetünk.

A foghidat hogyan kell tisztítani?

A foghíd tisztítását meg kell tanulni. Az egyébként is szükséges eszközök (fogkefe, fogselyem, szájöblítő folyadék) mellett szerezzünk be Super Floss fogselymet. Ennek előnye, hogy egy merev véggel rendelkezik, melyet könnyen átvezethetünk a hídtest alatt, így megtisztíthatjuk annak íny felé néző felszínét is.

Fogászati híd vélemények: fogorvos vs. páciensek

A fogászati híd jó alternatívát jelenthet egy, vagy több fog hiánya esetén, ha azokat implantátummal valamiért nem tudjuk/akarjuk pótolni. Hosszú ideig problémamentesen használhatjuk őket, és jó esztétikai eredményt lehet velük elérni. A pácienseknek kell pár nap, mire hozzászoknak az új felszínekhez, de miután ez megtörtént, boldogok az eredménnyel.


Fogászati híd Budapesten

Pótolja hiányzó fogait fogászati híd segítségével!

 • A fogászati hidak egyszerre több fog pótlását szolgálják.
 • A fogászati híd a fogakra ragasztással rögzített fix fogpótlás.
 • A fogászati híd hordási ideje általában 10-15 év.
 • A foghiány a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet.
 • A fogászati híd visszaadja a rágás élményét.
 • A fogászati híd tisztítása nagyobb figyelmet igényel, tartsuk be a helyes fogmosás szabályait!
 • Magabiztosság
 • Esztétika
 • Helyreállított rágófunkció
KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Panorámaröntgennel és kezelési terv elkészítésével

Fogtömés

A legapróbb lyukakat is megtaláljuk.

Fogpótlás

Legyen teljes értékű a rágás élménye!

Teljes panoráma röntgen

Legkorszerűbb UHD technikával.

FIZETÉSI MÓDOK

Fizetés a rendelőben készpénzben történik.


Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu