Porcelán korona, porcelán fog

PORCELÁN KORONÁVAL A MOSOLY TÖKÉLETESEBB

Porcelán korona -porcelán fog

Porcelán korona, porcelán fogpótlás

A porcelán fogkorona a sérült, szuvasodott fogak pótlásának illetve helyreállításának egyik legjobb eszköze. A köznyelv tévesen a porcelán korona elnevezést használja minden olyan koronára, mely kívülről kerámiával van borítva. A fogkoronák különböző anyagokból készülhetnek.

Ezt kell tudni a porcelán koronáról

A fogkoronáról a következőket kell tudni:

  1. fémkerámia koronáról, mely esetében a porcelán egy fém vázra van égetve
  2. cirkon koronáról, melynél a vázat a fehér szinű cirkon biztosítja, majd erre kerülhet ráégetéssel a porcelán
  3. préskerámia koronáról, mely teljesn egészében porcelánból készül

Mindhárom fajta porcelán korona kiemelkedően tartós, és magas esztétikai tulajdonságokkal bír. A fémkerámia és cirkon korona nagyobb erőhatásoknak bír ellenállni, míg a préskerámia korona kiemelkedő esztétikával bír.

 

Időpontot foglalok

 

A porcelán korona elkészítésének folyamata

A fogkorona elkészítéséhez a fogat körbe kell csiszolni kb 1-1,5 mm mélységben. Így elég helyet teremtünk a porcelán korona számára. Természetesen ez a művelet helyi érzéstelenítésben történik, így teljesen fájdalommentes!

Ezután az előkészített fogról/fogakról lenyomatot veszünk, és meghatározzuk a fogszínt, melyeket elküldünk a fogtecknikusnak. A fogtechnikus egy számítógép-vezérelt CAD-CAM technológiás rendszerrel készíti el a koronát. Ez lehetővé teszi a legpontosabb illeszkedést.

A páciensnek ideiglenes fogkoronát, anyagát tekintve műanyag fogkoronát készítünk, míg nem készül el az új fogpótlása.

Legkésőbb egy hét múlva elkészül a porcelán korona.

A fogkorona rögzítése

A fogkorona rögzítése ragasztással történik a foghoz egy speciális ragasztócement segítségével. A fogkorona ragasztás körülbelül fél órát vesz igénybe.

A fogkorona levétele

Előfordul, hogy egy régi fogkorona megsérül, vagy alatta a fog szuvasodni kezd. Ilyenkor szükségesség válik a fogkorona levétele, majd új korona készítése.

A fogkorona levétele helyi érzéstelenítésben történik. Fúróval átvágjuk a koronát borító porcelánt, majd a fém/cirkon vázat. Ezután pedig egy speciális eszköz segítségével óvatosan lefeszegetjük a koronát a fogról. A páciens eközben semmilyen fájdalmat nem érez, a fogkorona levétele nem fájdalmas. Maximum pici feszítő érzés lehetséges.

Mennyi a porcelán fogkorona élettartama?

A koronák alapvetően nagyon tartósak, ha pontos lenyomat készül a fogakról, és a fogtechnikus is jó anyagokból, megbízhatóan dolgozik.

Azt szoktuk mondani, hogy a fogkoronának, ahogy általában a rögzített pótlásoknak, 10-15 év a hordási ideje. Ezt nagyban befolyásolja például a páciens szájhigiéniája, a fogágy állapota.

A rossz szájhigiénia veszélyezteti a koronákat, pontosabban a korona alatti fogat. Ha valaki nem megfelelően mos fogat, akkor a baktériumok előbb-utóbb utat találnak a korona és a fog közötti vékony ragasztási vonalon, és a fog elszuvasodhat a korona alatt. Ilyenkor fogkorona alatti gyulladás is kialakulhat. Tehát a megfelelő szájhigiéniával és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel nagyban hozzájárulhatunk fogkoronánk tartósságához!

Fogkorona javítása

Tudnunk kell, hogy a fogkorona javítása - amennyiben az véglegesen fel lett ragasztva a fogra - tökéletesen nem lehetséges. Ha a fogkorona megsérül (ez leggyakrabban a leplező porcelán lepattanását jelenti), akkor tömőanyaggal ki tudjuk javítani, de sosem fog úgy kinézni és lesz olyan tartós, mint az eredeti. Ilyen esetben a fogkorona cseréje javasolt.

Porcelán fogkorona árak A Karmadentnél

Rendelőnkben a porcelán fogkorona árak a következők:

  • Fémkerámia korona ára: 50.000-65.000 Ft
  • Cirkon korona ára: 70.000-90.000 Ft
  • Préskerámia korona ára: 80.000 Ft
  • Ideiglenes műanyag korona (rendelői) ára: 6000 Ft
  • Ideiglenes műanyag korona (technikusi) ára: 8000-15.000 Ft

Porcelán korona gyakori kérdések

Mennyi a porcelán korona élettartama?

A porcelán korona élettartama számos tényezőtől függ. Az átlagos élettartam 10-15 év szokott lenni. A porcelán korona élettartamát befolyásolja például az egyéni szájhigiéné minősége, vagy az, hogy milyen állapotú csonkra került fel a korona.

Mennyi idő a porcelán korona megszokása?

Még a tökéletesen elkészített porcelán korona megszokása is igénybe vehet pár napot. Ennek az az oka, hogy a formája mindenképpen eltér picit a saját fogétól, vagy az addig viselt ideiglenes pótlásétól. Az anyaga is más érzést kelt bennünk, mint a természetes fogzománc, de mindezeket pár nap alatt megszokja a páciens. Ha egy hét után sem sikerült a korona megszokása, keressük fel fogorvosunkat, valószínűleg a magasságán kell majd állítani picit.

Hogy alakulnak a porcelán fog árak?

A porcelán fog árak budapesti rendelőnkben a következőképpen alakulnak, anyaguktól függően: Fémkerámia korona ára: 50.000-65.000 Ft Cirkon korona ára: 70.000-90.000 Ft Préskerámia korona ára: 80.000 Ft Ideiglenes műanyag korona (rendelői) ára: 6000 Ft Ideiglenes műanyag korona (technikusi) ára: 8000-15.000 Ft

Mik az általános tapasztalatok és a porcelán fog vélemények?

Általánosságban elmondható, hogy egy igényesen, szépen és precízen elkészített porcelán fogkorona a páciensek minden igényét ki tudja elégíteni, legyen az magas esztétikai-, illetve funkcionális igény. Ehhez szükség van a jó fogorvos mellett egy remek fogtechnikusra is.

Igényel-e külön odafigyelést a porcelán korona tisztítása?

A porcelán korona tisztítása külön odafigyelést nem igényel. Azonban fontos, hogy az általános száj- és fogápolásunk magas szintű legyen, megfelelő technikával történjen. Ha a porcelán koronát a saját fogainkkal együtt rendesen ápoljuk (napi legalább 2-szer 2 perc fogmosás, fogköztisztítás/fogselymezés), nem lesz gond.

Mi a megoldás, ha a porcelán fog letört?

Ha a porcelán fog letört, sajnos azt szájban nem lehet javítani, ki kell cserélni. Ezért fontos, hogy legalább annyira vigyázzunk rájuk, mint saját fogainkra.

Lehetséges-e a porcelán korona fehérítése?

A porcelán korona fehérítése nem lehetséges. Csak a saját fogzománc fehéríthető, minden más esetben nem lehetséges. Tehát a tömés, korona, betét és a porcelán korona sem fehéríthető.

Időpontot foglalok

 

Segíthetünk?

Porcelán korona porcelán fog

A porcelán fogkorona mosolygóssá teszi Önt.

Természetes hatású

Tökéletesen illeszkedik a természetes fogszínéhez.

Teljesen fájdalommentes beavatkozás

A beavatkozás elejétől a végéig semmilyen fájdalmat nem fog érezni.

Nem színeződik el

Semmilyen étel sem színezi el.

Tartós

Ha nem teszi ki extrém használatnak, akkor egy életen át kitart.
KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOK

Panorámaröntgennel és kezelési terv elkészítésével.

Fogtömés

A legapróbb lyukakat is megtaláljuk.

Fogpótlás

Legyen teljes értékű a rágás élménye!

Teljes panoráma röntgen

Legkorszerűbb UHD technikával.

FIZETÉSI LEHETŐSÉGEK

A rendelőben készpénzzel és bankkártyával is fizethet.


Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu