Mit tegyünk sárga fogak ellen?

Ezt tedd sárga fogak ellen

Ki ne szeretne magának gyönyörű mosolyt, amikor nem kell rejtegetni a fogunkat, vagy más módon küzdenünk a sárga fogak ellen? A szép fehér mosoly ápoltságot és magabiztosságot sugároz. Ha a természetes fogszínünknél még fehérebbet szeretnénk, választhatunk a különböző fogfehérítési módszerek közül. Lássuk, miket is tehetünk sárga fogak ellen.


Így segítünk sárga fogak esetén>> Fogfehérítás


A sárga fogak sok kellemetlen percet okozhatnak nekünk. Sárga fogakkal nem merünk felszabadultan mosolyogni, rontják az önbizalmunkat. Egy szép fehér mosoly ápoltásgot és magabiztosságot sugároz, ezért fontos, hogy igyekezzünk mindent megtenni fogaink fehérsége érdekében. Lássuk, miket is tehetünk sárga fogak ellen.

Mik a sárga fogak okai? Ezért sárgulnak be a fogak.

Hogy mitől sárgulnak be a fogak? Itt most kifejezetten a sárgás elszíneződésekre koncentrálunk, az egyéb elszíneződésekről korábbi cikkünkben olvashatnak. Lássuk hát:

  • Fogaink színe, csak úgy, mint minden tulajdonságunk, genetikailag kódolva van. A fogzománc vastagsága, a fogak alakja, a fogbél színe valóban öröklött, amely jelentősen meghatározza fogaink színét. Otthoni, vagy rendelői fogfehérítéssel világosíthatunk a fogakon.
  • A nem megfelelő szájhigiénia felszíni baktériumok megtelepedéséhez vezet. Megfelelő fogápolás nélkül ebből kialakul a fogkő. A fogkő nem más, mint megkövesedett lepedék a fogak felszínén, amely annak eltávolítása nélkül egyre nagyobb méreteket ölt. Fogkő az íny alatt is képződhet, amely már olyan szövődményekkel járhat, amely az egész szervezetre kihat. Megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogkőeltávolítással megelőzhetjük, vagy jelentősen lassíthatjuk a fogkő kialakulását.
  • Az elfogyasztott ételeinkben és italainkban található pigmentanyagok lerakódása okozza az elszíneződést.
  • A vörösbor, a kávé, a tea, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, valamint az erőteljes színű répa, a bogyós gyümölcsök, a cékla, a pirospaprika fogyasztása észrevehető elszíneződéshez vezethet a fogzománcunkon.
  • Olyan savas ételek és italok, mint a citrusfélék vagy szénsavas üdítők a fogzománc kopását is előidézhetik, amitől a fog egyre inkább áttetszővé válik és látható lesz a sárgás színű dentin. Az ételek és italok által okozott felrakódások eltávolíthatóak homokfúvással és polírozással.
  • A sárgás fogelszíneződés oka igen gyakran a dohányzás. A nikotin sárgásbarnás lerakódást okoz a fogfelszínen. Amennyiben hosszú ideig elhanyagoljuk fogainkat, beivódhat a fog szerkezetébe és belső elszíneződéshez vezethet. Ennek megelőzése érdekében vegyünk részt rendszeresen fogkőeltávolításon és polírozáson.
Fogfehérítés előtte

Előtte és utána

A fogak természetes színe

Ahogy az előző fejezetben is olvashattuk, a fogak természetes színe kódolva van a DNS-ünkben. Kinek fehérebb, kinek sárgásabb, esetleg szürkésebb. Fogfehérítéssel tudunk világosítani az alap fogszínen, de azt tudnunk kell, hogy az eredmény nem életre szóló. Étkezéstől, életmódtól függően az eredeti fogszínünk előbb utóbb visszaáll, és a kezelést ismételni kell majd.

Minden, amit tudni érdemes: sárga fogak – gyakori kérdések

A lenti pontokba foglalva összeírtam mindazt, amit a sárga fogakkal kapcsolatban tudni érdemes, és hogy mit tehetünk ellene.

Legjobb fogkrém sárga fogakra

A piacon számos fogfehérítő fogkrém kapható. Tudnunk kell azonban, hogy minimális fehéredést ugyan tapasztalhatunk használatuk során, csodát azonban egyiktől sem várhatunk. Ezek a fogkrémek inkább a felszíni elszíneződéseket képesek jobban eltávolítani, de az alap fogszínünkön nem tudnak változtatni.

Általában a szemcseméretük nagyobb, durvább, ezért nem javaslom állandó használatra őket. Az érzékenyebb pácienseknél fogérzékenységet is okozhatnak. Ha ezt tapasztaljuk, váltsunk gyengédebb fogkrémre.

Sárga fogak gyermekeknél

Sárga fogak gyermekeknél is előfordulhatnak, csak úgy, mint felnőtteknél. Esetükben leggyakrabban a nagymennyiségű tea fogyasztás a fogak elszíneződésének az oka. A fogak egészségére ez a fajta elszíneződés nem káros, ha esztétikailag zavaró, egyszerű polírozással eltüntethető.

Mit tehet sárga fogak ellen?

A sárga fogak ellen könnyű tenni. Ha netán nem szeretnénk fogainkat fogfehérítő eljárásnak alávetni, egy síma polírozás és homokfúvás is csodákat tud tenni. Általuk visszanyerhetjük fogaink természetes fehérségét.

Igyekezzük kerülni a színező ételek és italok fogyasztását, melyek sok sötét pigmentet tartalmaznak. Ilyenek például a cékla, kávé és a vörösbor. Ha nem szeretnénk sárga fogakat, a cigarettát mindenképpen kerüljük. Rengeteg káros hatása mellett fogainkon is nyomot hagy.

Ha mégis ilyen ételeket/italokat fogyasztanánk, tegyük ezt étkezés közben, és utána öblítsük ki szánkat tiszta vízzel, így felhígítjuk szánkban a színező molekulák koncentrációját.

A fogszuvasodások ellátását ne halogassuk! Nem csak egészségünk érdekében fontos ezeket rendbe tenni, de fogaink is szebben fognak ragyogni.

Sárga fogak fehérítése

Sárga fogak fehérítése történhet otthoni, vagy rendelői fogfehérítéssel. Otthoni fogfehérítés során egy egyéni lenyomat alapján készült sínt kap a páciens, melybe otthon esténként kell beletölteni a fogfehérítő anyagot, majd feltenni azt a fogakra. Körülbelül egy hét alatt kapjuk meg a várt eredményt.
A rendelői fogfehérítés során kb. 1 óra alatt érjük el ezt az eredményt, egy erősebb anyaggal.

Érdemes-e sárga fogak ellen otthoni módszereket alkalmazni?

Sárga fogak ellen otthoni módszereket is alkalmazhatunk. Használhatunk fogfehérítő fogkrémeket, és kerüljük a színező ételek és italok fogyasztását. A megfelelő fogmosási technika és megfelelő fogkefe használata mellett nehezebben rakódnak le az elszíneződések a fogainkra.

Más praktikát nem nagyon érdemes alkalmazni, hiszen a különböző otthoni fogfehérítő módszerek, amik az interneten terjednek, általában valamilyen anyaggal való bedörzsölésen, vagy a fogzománc felmarásán alapulnak, amivel akár kárt is tehetünk a fogainkban.

+1 TIPP: Így lehet szép: figyelemelterelő rúzs

Sokan nem tudják, de a megfelelő színárnyalatú rúzs kiválasztásával optikailag fehéríthetünk fogainkon. A hideg (kékes) árnyalatok fogainkat fehérebbnek mutatják, míg a meleg (sárgás) árnyalatok sárgábbnak. Egy jól megválasztott rúzs tehát csodákra képes.

Összegzés

Magabiztos fehér mosolyunkért tehát helyes életmódunkkal tehetünk a legtöbbet. Ha a természetes fogszínünknél még fehérebbet szeretnénk, választhatunk a különböző fogfehérítési módszerek közül. Biztosan mindenki számára találunk megoldást.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu