Legjobb otthoni fogfehérítő módszerek

otthoni fogfehérítő módszerek . fogfehérítés házilag

Tegyük rendbe az otthoni fogfehérítő módszerek kapcsán keringő városi legendákat! A fogászat területén a fokozott esztétikai elvárások megjelenésével a különböző fogfehérítő módszerekre is egyre nagyobb az igény pácienseink körében. Egy szép fehér mosoly önbizalmat, igényességet sugároz.

A fogfehérítés biztonságos és egyszerű megoldás elszíneződött fogaink megszépítésére, ugyanakkor mindenképpen fogorvosi felügyeletet és speciális, orvosok által forgalmazott anyagokat igényel.

A fogak fehérítése házilag semmiképpen nem ajánlott, hiszen így akár kárt is tehetünk fogzománcunkban, és egészen biztos, hogy az eredmény sem lesz kielégítő. Otthoni fogfehérítés lehetséges, de csak a fogorvos által elkészített egyéni sín és erre a célra való speciális anyag segítségével.

Nagyon fontos, hogy bármilyen fogfehérítésbe is kezdünk, előtte vegyünk részt egy professzionális szájhigiénés kezelésen, ahol a fogorvos megtisztítja a fogakat a rájuk rakódott fogkőtől és lepedéktől!

 

Előtte és utána: otthoni fogfehérítő módszerek

Professzionális és hatékony fogfehérítésben gondolkodik?  Keresse ajánlatunkat>> Fogfehérítés budapesti rendelőnkben

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gyakori és érdekes kérdést a házi fogfehérítő módszerek kapcsán, és eloszlatjuk az esetleges tévhiteket.

Fogfehérítés házilag – szódabikarbóna, citrom

Elterjed fogfehérítés tévhit, hogy a szódabikarbónás és savas anyagokkal való dörzsölés megfelelő otthoni hatékony fogfehérítő eljárás.

Az ezekkel az anyagokkal való otthoni fogfehérítés lehet, hogy valóban fehérebb fogakat eredményez, de ezért bizony súlyos árat fizetünk.

A szódabikarbónás fogfehérítés problémája, hogy nagyon könnyen felérdesíti a fogfelszínt, amin így sokkal könnyebben megtapad a lepedék és a különböző szennyeződések. Ily módon a színezőanyagok is könnyebben rakódnak a fogakra, és egyre gyakrabban lesz szükség újbóli fehérítésre.

Citromos, vagy savas anyagokkal való dörzsölés esetén a sav megmarja a fogzománcot, erősen károsítja azt. A fogfehérítés citrommal lehet, hogy a felrakódott elszíneződéseket eltávolítja, ugyanakkor a fog ásványi anyagait is oldja, így nagyban megnő a veszélye a fogszuvasodásnak.

Kérjük, egyik módszert se alkalmazza otthon, mert nagyon könnyen kárt tehet fogaiban!

Fogfehérítés eperrel

A fogfehérítés eperrel szintén egy házi praktika, mely az eperben található almasav maró hatásán alapul, továbbá fehérítő hatást tulajdonítanak a magvak súroló hatásának is. Hatása vitatható, és a fogaknak a savakkal való gyakori és direkt dörzsölése károsítja a fogzománcot. Gyakran az epret szódabikarbónával vegyítik a maximális hatás érdekében.

Az eper-szódabikarbóna mix titka csupán annyi, hogy fogmosás után az aktuális lepedéket és plakkot eltávolítja a fogainkról, melyek így optikailag fehérebbnek tűnnek, azonban az epres fogfehérítés valódi és tartós fehérítésre nem alkalmas.

Fogfehérítés aktív szénnel

Az aktív szenes fogfehérítésnek napjainkban nagy divatja van. Vannak, akik a patikában kapható széntablettát őrlik porrá és ezzel dörzsölik fogaikat, de több cég is piacra dobott már aktív szenes fogkrémet. A fehérítő mechanizmus lényege, hogy a szén megköti a kávéban, teában és egyéb színező hatású ételekben és italokban található csersavat, így segít visszanyerni fogaink fehérségét.
Ha patikából vásárolt, saját magunk által porrá őrölt szenet használunk, vigyázzunk, ugyanis a szemcsék dörzsölő hatása kárt tehet a fogzománcban.

Gyökérkezelt fog fehérítése otthon – lehetséges?

A gyökérkezelt fogak gyakran szürkésebb árnyalatot öltenek, mint az élő fogak. Ezt sajnos csak fogorvos tudja eltüntetni belső fogfehérítéssel.
Ilyenkor a fog belsejébe fehérítőanyagot juttatunk, amit ideiglenes töméssel zárunk le. Ezt az eljárást néhány naponta megismételjük addig, amíg a fog kellően fehér nem lesz. Általában 2-3 kezelés elegendő szokott lenni.

Műfogak fehérítése – lehetséges?

Sajnos nem természetes fogakat fehéríteni nem lehetséges, legyen szó akár tömésről, koronáról, vagy héjról. Így a műfogsor fehérítése sem lehetséges. A fogfehérítő kezelések csakis természetes fogakon alkalmazhatóak sikerrel.

Akkor mit tehetünk sárga fogak ellen otthon?

Ha fehér fogakra vágyunk, de ugyanakkor szeretnénk megőrizni fogaink egészségét, bízzuk a fogfehértést szakemberre. Fogorvosunknál több biztonságos fogfehérítő módszerből is választhatunk.

Amit tehetünk, hogy hozzájáruljunk fogaink fehérségéhez az a megfelelő szájhigiénia fenntartása, a helyes fogápolási rutin kialakítása. A megfelelő fogkefe kiválasztása és fogmosási technika elsajátítása kulcsfontosságú tényező fogaink természetes fehérségének megőrzésében. A félévenkénti, vagy évenként professzionális szájhigiénés kezeléssel (fogkőeltávolítás, polírozás) gyorsan megszabadulhatunk a fogainkat sárgító fogkőtől és elszíneződésektől.

Ha mindezek után még fehérebb fogakra vágynának, választhatnak professzionális rendelői-, és otthoni fogfehérítő eljárásaink közül, melyekről itt olvashat.

 

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu