Milyen a legjobb fogkefe?

Milyen a jó fogkefe

Fogkefe vásárláskor újra és újra felmerül a kérdés, hogy milyen a legjobb fogkefe. Sokszor nem egyszerű a döntés, hiszen a boltok polcain végtelen sokféle fogkefével találhatjuk szemben magunkat. Segítek dönteni. Mutatom a szempontokat.

Ha már sikeresen elsajátítottuk a helyes fogmosási technikát, nem árt pár szót ejteni a megfelelő fogkefe kiválasztásáról is, hiszen a megfelelő eszköz is legalább annyira hozzájárul fogaink egészségéhez, mint a helyes technika. 

Most végigvesszük, mire kell figyelni fogkefe vásárláskor.

Erős sörtéjű fogkefe legyen?


Fontos, hogy soha ne válasszunk túl kemény sörtéjű fogkefét, mert ezek kárt tehetnek a fogínyben és a fogzománcban. A közepes, de leginkább a puha, vagy akár extra puha sörtéjű kefék a legmegfelelőbbek. Ezek könnyen idomulnak a fogak felszínéhez, ugyanakkor kevésbé károsítják az ínyünket és fogainkat.

Milyen a jó fogkefe?

Ha elsajátítottuk a helyes fogmosási technikát és betartjuk a fent leírtakat, máris rengeteget tettünk fogaink egészsége érdekében!

Használjak inkább elektromos fogkefét?

Ma már a fogorvosok bátran állíthatják, hogy az elektromos fogkefékkel hatékonyabb tisztítást lehet elérni, mint kézi társaikkal. Itt kiküszüböltek egy fontos tényezőt, ami a kézi kefék hatékonyságát tekintve rendkívül meghatározó: a kézügyességet.

Ma már mindenki talál az igényeinek megfelelő elektromos fogkefét. Hasznos lehet, ha olyan elektromos kefét választuk, ami jelzi az időt, és az alkalmazott nyomás erősségét, tehát jelez, ha túl erősen nyomjuk a fejét a fogakhoz.

Elektromos fogkefe mellett azonban én javaslom, tartsunk otthon egy kézi fogkefét is, és alkalmanként ezzel is mossunk fogat, így nem jövünk ki a gyakorlatból, nem leszünk teljesen az elektromos kefénkre utalva, ha megfelelő szájápolásról van szó.

Akkor hát milyen is a legjobb fogkefe?

Összegezve, ha fel szeretném sorakoztatni az érveket a legjobb fogkefe mellett, a következőket sorolnám fel:

  1. puha sörtéjű
  2. sűrű csomózású
  3. kis fejű, így a nehezebben elérhető hátsó területeket is meg tudjuk tisztítani
  4. egyszerű kialakítású: egyenes nyél, egyenes, azonos hosszúságú sörték

Nagyon fontos, hogy fogkefénket LEGALÁBB 3 havonta cseréljük, ha a sörték elkezdenek szétállni, hamarabb is!

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu