Milyen a helyes fogmosási technika?

Ilyen a helyes fogmosás

A szájhigiéniánk fenntartásának egyik legfontosabb eleme a fogmosás. A helyes fogmosási technika elsajátításával megőrizhetjük fogaink egészségét és fehérségét egyaránt.
Sokféle mítosz kering az emberek között a helyes fogmosási technikáról. Fogorvosként most segítek tiszta vizet önteni a pohárba!

7 leggyakoribb tévhit a fogápolásról, helyes fogmosásról

Mutatok 7 alapvető fogmosással kapcsolatos tévhitet. A helyes fogmosási technika segít a az esetleges fogbetegségek kialakulásának megelőzésében.

1. Minél erősebben sikáljuk a fogainkat, annál jobb

Fontos, hogy soha ne tiszta erőből dörzsüljük a fogainkat, hiszen így kárt tehetünk az ínyünkben, sőt idővel a fogzománcot is elkoptathatjuk.

2. Fogmosáskor a fogkefét párhuzamosan kell mozgatni az ínnyel.

Ez nem igaz! Fogorvosként a körkörös-sepregető mozdulatokat részesítjük előnyben, így megelőzhetjük a fogíny és a fogzománc sérülését.

3. Fogmosáskor normális, ha vérzik a fogíny.

Az íny vérzése általában az ínygyulladás jele, ami leggyakrabban a fogkő miatt alakul ki.
Ha ezt tapasztalja, keresse fel fogorvosát egy alapos fogkőeltávolítás céljából!

4. A fogselymezés/fogköztisztítás nem olyan fontos

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy minden este beépítsük a rutinunkba a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefék használatát! A fogak egymás felé néző felszíneit a fogkefe sörtéi nem érik el megfelelően, így nagyon könnyen fogszuvasodás alakulhat ki ezeken a területeken. A Dívány készített egy átfogó kutatást, mely tanulmány itt olvasható a fogkefékről.

5. A szájvízzel való öblögetés ugyanolyan hatásos, mint egy fogmosás

A szájvizek csupán kiegészítésként szerepelhetnek fogápolási rutinunkban, soha nem helyettesíthetik a fogmosást! A lepedék eltávolításának elsődleges és leghatásosabb módja a mechanikai tisztítás, amit elsősorban a fogkefével tudunk véghezvinni.

6. Étkezés után rögtön fogat kell mosni.

Étkezés után nem árt 30 percet várni a fogmosásig, különösen savas ételek és italok fogyasztása után. Ha ezek fogyasztása után túl hamar mosunk fogat, a savak károsíthatják a fogzománcot.

7. Gyermekem már óvodás, maga is meg tudja mosni a fogait!

Jól jegyezzük meg, a gyerekek kézügyessége még nem elég fejlett, hogy maradéktalanul meg tudják tisztítani a saját fogaikat, akármennyire lelkesek is! Nagyon fontos, hogy reggel és este étkezés után miután a gyermek fogat mosott, a szülő ellenőrizze azt le és mossa meg gyermekének ő maga is a fogait! Ezt a gyermek minél idősebb koráig tudjuk végezni, annál jobb, akár 7-8-9 éves korig.

A helyes fogmosás lényege

Fogmosáskor eltávolítjul a fogakon felhalmozódott lepedéket, mely otthont ad a fogszuvasodásért felelős baktériumoknak.
A helyes fogmosás lényege, hogy legalább naponta kétszer végezzük, reggeli és vacsora után, és legalább 2-3 percig tartson. A helyes technika alkalmazása alapvető feltétele fogaink tisztántartásának.

Hogy milyen is a helyes fogmosási technika?

1. Helyezzük a fogkefénk fejét a fogakra úgy, hogy a sörték kb 1/3-a az ínyünkön legyen.
2. A fogkefe sörtéi kb. 45 fokos szöget zárjanak be az ínnyel.
3. Enyhe, körkörös/sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat.
4. Haladjunk szisztematikusan, egyszerre egy fogcsoportot tisztítsunk meg.
5. Tisztítsuk meg a fogak külső-, belső- és rágófelszínét is!
6. Mindig egyszerre egy fogíven dolgozzunk, tehát ne zárjuk össze a fogsorunkat fogmosás közben!
7. Próbáljuk végig a tükörben követni mit csinálunk, ne hajoljunk a csap fölé! Így sokkal nagyobb kontrollunk van a mozdulataink felett.
8. Az megfelelő öblítés is nagyon fontos! Öblítéskor minél jobban próbáljuk a vizet átpréselni a fogak között, így az ki tudja mosni az esetlegesen ottmaradt lepedéket.
+1. Zárjuk el a csapot fogmosás közben, próbáljuk óvni környezetünket!

Összegzés

A helyes fogmosási technika elsajátítása nem nagy ördöngösség, ugyanakkor rendkívül hálás feladat, hiszen ez által fogainkat sokáig megőrizhetjük, és elkerülhetőek az esetenként kellemetlen és drága fogászati beavatkozások!

Helyes fogmosási technika

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu