A fogselyem használata fogmosás előtt, vagy után történjen?

Fogselyem használata

Mikor a pácienseim a megfelelő szájhigiéniáról kérdeznek, minden alkalommal kiemelem nekik, mennyire fontos a helyes fogmosási technika mellett a fogselyem használata is! És bizony-bizony, minden nap szükség lenne rá, bár tapasztalataim szerint az emberek hajlamosak ezt a lépést kihagyni a szájápolási rutinjukból. Ebben a cikkben körüljárjuk a fogselymezés kérdését, például, hogy mikor – fogmosás előtt, vagy után- , hogyan, milyen fogselyemmel történjen.


Így segítünk a magabiztos mosolyban>> Esztétikai fogászat

Milyen hatással van a fogak egészségére a fogselyem használata?

A fogak egészségére a fogselyem használata csupa pozitív hatással van. Mivel a fogak anatómiája és elhelyezkedése nem teszi lehetővé, hogy a fogak közötti területeket fogkefével maradéktalanul megtisztítsuk, így elkerülhetetlen a fogselyem használata, ha egészséges fogakat és ínyt szeretnénk.

Nem létezik az a fogkefe, az a sörteforma, ami ezekre a területekre kellőképpen be tudna hatolni.

A megfelelő fogkefe kiválasztása mellett elengedhetetlen a megfelelő fogselyem használata is.

Fogselyem segítségével el tudjuk távolítani a fogak között felrakódott lepedéket, ami, ha tartósan fennáll, ínygyulladást, majd fogágybetegséget és fogszuvasodást okozhat.

Tisztázzuk a fogselyem használatával kapcsolatos gyakori kérdéseket!

Összeszedtük a fogselyem használatával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Jöjjenek a részletek!

Fogselyem használata helyesen
A fogeselyem használata hozzájárul fogai épségének megőrzéséhez.

A fogselymezés lényege a fogselyem helyes használata

A fogselyem helyes használata a következőképpen néz ki: Fogselymezni minden nap szükséges, leglább egyszer. Javaslom, ez este történjen, mivel ilyenkor már nem rohanunk sehova, nagyobb figyelmet és több időt tudunk fordítani az aprólékosabb szájápolásra.

Először mossunk fogat a szokásos módon, a helyes fogmosási technikával. Ezután, miután kiöblítettük a fogkrémet a szánkból, következhet a fogselymezés. Fontos, hogy ne hagyjunk ki egyetlen fogközt sem!

A fogselymezés helyes technikája

A fogselymet csavarjuk fel a két kezünk mutatóujjaira, és feszítsük meg. Ezután bevezetjük egy fogközbe. Itt tulajdonképpen az egymás mellett lévő két fog két egymás felé tekintő felszínét tisztítjuk meg, nem pedig magát a fogközt. Fontos, hogy ne csak egy ki-be huzigáló mozdulat legyen a fogselymezés.

Miután bevezettük a fogselymet, azt nekifeszítjük az egyik fog oldalának, ott megmozgatjuk, majd átfordítjuk a másik fog oldalára, és ott is ugyanígy megtisztítjuk a felszínt. Ezután haladhatunk tovább a következő fogközbe.

Vigyázzunk a kis ínyháromszögek épségére!

Miután végigértünk minden fogközünkben, alaposan öblítsük ki a szánkat!

Mikor jöjjön a fogselymezés: fogmosás előtt vagy után?

A fogselymezést fogmosás után kell végezni, mikor már a lepedék nagy részét eltávolítottunk a fogkefével.

A legjobb fogselyem ismertetőjelei:

A jó fogselyem viaszolt, így könnyen becsúszik a fogközökbe. Lehet hengeres, vagy lapos kialakítású. Torlódott fogazat esetén a lapos könnyebben bevezethető a fogak közé. Fontos, hogy ne szakadjon el könnyen. A fogselyem lehet ízesített is (leginkább mentolos), de ez a hatékonyság szempontjából mellékes.

Fogselyem fogpótláshoz

Gyakran problémát okoz a betegeknek a hídpótlás tisztántartása. Nem kell megijedni, erre a célra is rendelkezésre állnak megfelelő speciális fogselymek. Ez a típus az úgynevezett Superfloss.

Ennek a különlegessége, hogy egyik vége egy merev, műanyag végben végződik (mint a cipőfűző). Ez a véget könnyen be tudjuk vezetni a hídpótlás alá, és ott vegighúzva megtisztíthatjuk azt.

Fogselyem fogszabályzóhoz

Fogszabályzó készülék viselése közben nagyon nehéz megfelelően hozzáférnünk fogainkhoz, így ilyenkor kiemelten fontos, hogy minden lehetséges fogtisztító eszközt bevessünk, hogy fogaink akkor is szépek és egészségesek legyenek, mikor a készülék lekerül. Fogselyem használata ilyenkor is szükséges, bár nem egyszerű.

Ugyan az a típus (Superfloss) használható erre a célra, amit az előző fejezetben ismertettünk a fogpótlások tisztításánál. Ennek a műanyag merev végét be tudjuk vezetni a fogszabályzó alá, majd úgy a fogközökbe. Sajnos ezt egyesével, minden fogköznél el kell végezni. Időigényes feladat, de fogaink meghálálják a gondoskodást!

Összegzés

Első olvasásra a fogselymezés bonyolultnak és időigényesnek tűnhet. Az első pár alkalommal, nem tagadom, az is, de idővel rutinná válik, és hipp-hopp el tudjuk azt végezni. Hiszen tudjuk, gyakorlat teszi a mestert! Kérjük meg fogorvosunkat, hogy mutassa meg a helyes technikát, hiszen élőben látva azt sokkal egyszerűbben érthető, mint olvasva azt.

Fogápolásunk szempontjából elengedhetetlen a fogközök tisztántartása, és ennek egyik leghatékonyabb módja a fogselymezés, így nagyon fontos, hogy minél előbb sajátítsuk el a fogselyem helyes használatának technikát.

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu