Hatékony fogköztisztítás: ilyen egyszerű a fogköztisztító kefe használata

Fogköztisztítás fogkőtisztító kefével

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a fogköztisztítás fontosságát. Létezik erre a célra egy hatékony segédeszköz. Ez nem más, mint a fogköztisztító kefe, melynek használata amilyen egyszerű, annyira fontos szerepet játszik szájüregünk egészségének fenntartásában. Összefoglaltam mindent, amit a fogkösztisztításról tudnia kell.


Így segítünk szájügere egészségének megőrzésében>> Esztétikai fogászat


Fogmosás után legalább naponta egyszer szükséges fogközeink megtisztítása, legalábbis, ha nem szeretnénk lyukas fogakat. Amikor a fogköztisztításról esik szó, a legtöbb embernek először a fogselyem használat jut eszébe.

A fogselyem mellett létezik még egy eszköz, amivel hatékonyan megtisztíthatjuk fogközeinket: ez a fogköztisztító kefe (csúnyán, de szemléletesen mondva egy mini csőgörényre hasonlító eszköz). Lássuk, miért is fontos a hatékony fogköztisztítás, és mennyire egyszerű is a fogköztisztító kefe használata.

Mi a gond a fogköztisztítással?

A fogköztisztítással semmi gond nincsen, sőt! Szükségszerű az egészséges fogak és száj fenntartása szempontjából. Naponta egyszer érdemes a fogközeinket megtisztítani fogselyem, vagy fogköztisztító kefe segítségével. Normál fogazat és egészséges íny esetében általában a fogselyemmel való tisztítás elegendő.

Fogköztisztító kefére abban az esetben van szükség, ha a fogközök szélesebbé, nyitottabbá válnak. Ez lehet akár veleszületett, vagy például fogágybetegség következménye. Abban az esetben, ha a fogselyem “lötyög” a fogközben, érdemes kefére váltani.

Ezért fontos a fogköztisztítás

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fogköztisztítás, hogy minden este beépítsük a rutinunkba a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefék használatát! A fogköztisztításnak a mindennapos szájhigiéniai rutinunknak kell lennie.

A fogak egymás felé néző felszíneit a fogkefe sörtéi nem érik el megfelelően, így nagyon könnyen fogszuvasodás alakulhat ki ezeken a területeken. Az itt felhalmozódó lepedék a fogszuvasodáson kívül fogínygyulladást is okozhat.
Rögzített fogszabályozó viselése esetén használata elengedhetetlen.

Hogyan segíthet a fogorvos?

Hogyan segíthet a fogorvos a fogköztisztításban? A fogköztisztító kefe használata, csak úgy, mint a fogselyem használata, mindennapos otthoni feladatunk.

A fogorvos abban tud segíteni, hogy elmondja, inkább fogselymet, vagy fogköztisztító kefét javasol használni. Ha fogköztisztító kefére esik a választás, segít meghatározni annak méretét, ugyanis több féle vastagságú is kapható a piacon.

Fogköztisztító használata

A fogköztisztító használata a következő: fogmosás után a megfelelő méretű kefécskét egyesével bevezetjük minden fogközbe, és óvatosan mozgatjuk ki-be,amíg a lepedéket el nem távolítottuk vele.

Amikor végeztünk, jó alaposan kiöblítjük a szánkat. Fontos, hogy, ha a kefe méretéből kifolyólag nem fér be, vagy csak nehezen fér be egy adott fogközbe, ne erőltessük azt! Az erőltetéssel kárt tehetünk fogínyünkben. Ilyenkor próbáljunk kisebb méretet, vagy akár fogselymet használni. Lehetséges, hogy egy fogazaton belül többféle méretű fogköztisztító kefét kell majd használnunk.

Érdemes-e fogköztisztító gépben gondolkodnunk?

Szerintem teljesen felesleges bármilyen fogköztiszító gépben gondolkodni. A fogköztisztítók használata nem bonyolult folyamat, csak egy kis türelem szükséges a technika elsajátításához, amire véleményem szerint szinte bárki képes.

Egy jó elektromos fogkefe mellett teljesen elegendő a kézi fogköztisztítás, az apró mozdulatokat kezünkkel precízen elvégezhetjük.

Számít a fogköztisztító kefe mérete?

Természetesen fogköztisztító kefék esetében számít a méret, nem mindegy milyen vastagságút használunk. Olyat kell választani, ami ellenállás nélkül hatol be a fogközbe, ugyanakkor eléri a két szomszédos fog oldalait, a fogközben nem lötyög.

Túl vastag eszköz használata kárt tehet az ínyünkben, így erőltetve bevezetni azt semmiképpen nem szabad. Lehetséges, hogy egy fogazaton belül többféle méretű fogköztisztító kefét kell majd használnunk. A fogköztisztító kefe méretek széles skálán mozognak, fogorvosunk segít kiválasztani a megfelelőt.

Mennyi a fogköztisztító kefe ára?

Hogy mennyi is a fogköztisztító kefe ára? Ahogyan fogkeféből, fogköztisztító keféből is számtalan márka van piacon, így áruk is igen változó. Az ismert nagyobb márkákkal nem lőhetünk mellé. Beszerezhetjük őket gyógyszertárakban illetve drogériákban, például a DM-ben is, aminek sajátmárkás keféit is tudom ajánlani.

Összefoglalás

Ne felejtsük tehát el, hogy a megfelelő szájhigiéniai rutinunk nem ér véget a fogmosással, naponta egyszer a fogközeinket is meg kell tisztítanunk, ha egészséges fogakat szeretnénk. A fogköztisztító kefék használata amilyen egyszerű, annyira fontos szerepet játszik szájüregünk egészségének fenntartásában.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu