Mémek és tények a fogimplantátum veszélyeiről

Fogimplantátum veszélyei: tények és félreértések

Általánosan elmondható, hogy a fogimplantátum veszélyei elhanyagolhatóak, ha a páciens követi az orvos utasításait, és általános betegségei kezelve vannak.

Fogpótlás által egész életre szóló megoldást kaphatunk foghiányunkra, így érdemes ebben a fogptólási megoldásban gondolkodnunk. Ha betartjuk a szabályokat, a fogimplantátumok veszélyei elhanyagolhatóvá válnak. Összeírtam mindent, amit a fogpótlás veszélyeiről és általában a fogpótlásról tudnia kell ahhoz, hogy meghozza a felelős döntést.


Így segítünk fogbeültetés esetén>> Fogimplantátum


A fogimplantátummal történő fogpótlás igen bevált és biztonságos kezelési lehetőség. A fogbeültetés veszélyei akkor jelentkezhetnek leginkább, ha a páciens a műtétet követően nem tartja be a megfelelő fogápolási tanácsokat. Rizikótényező lehet, ha a beteg valamilyen általános betegséggel rendelkezik, például cukorbetegséggel.

Általánosan elmondható, hogy a fogimplantátum veszélyei elhanyagolhatóak, ha a páciens követi az orvos utasításait, és általános betegségei kezelve vannak. Mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, azonban a mai modern eljárásoknak és implantátumoknak köszönhetően ezek valószínűsége minimális.

A fogbeültetés rövid története

A mai fogászati implantátumok atyja Per-Ingvar Brånemark svéd ortopédia professzor volt. Kísérletei során megfigyelte, hogy a nyulak csonjaiba ültetett titán műtéti tűződrótokat nagyon nehéz eltávolítani, mert azok összeépülnek a csontszövettel. Ebből következtetett arra, hogy a titán ideális alapanyaga lehet az implantátumoknak.

Az első ember aki titán implantátumokat kapott Gösta Larsson taxisofőr volt. Új fogait 1965-ben ültették be, ezeket 2006-ban bekövetkezett haláláig, 41 évig „viselte”.

Mémek és tények a fogászati implantátum veszélyeiről

A fogimplantátum veszélyeiről számos tévhit kering. Lássuk a legelterjedtebbeket.

  1. Első tévhit | A fogimplantátumok csak az idősek számára jelentenek megoldást. – Ez egyáltalán nem így van. Fogimplantátum bármilyen korban alkalmazható, kivéve azoknál, akiknek az állkapocs növekedése még nem fejeződött be.
  2. Második tévhit |A fogbeültetés nagy fájdalommal jár. – Természetesen, mint minden más eljárás, az implantálás esetében is vannak olyan kellemetlen percek, mint az érzéstelenítés, vagy a gyógyulással járó esetleges érzékenység. Azonban a beavatkozás nem fájdalmasabb egy egyszerű foghúzásnál.
  3. Harmadik tévhit|Az implantátum ki fog lökődni. – A fogászati implantátumok 98 százalékos sikerességi rátával rendelkeznek, miszerint 100 implantátumból körülbelül csak kettő lökődik ki. Ez annak köszönhető, hogy az implantátum teljes mértékben biokompatibilis anyagból készül, nem okoz allergiát, és könnyen integrálódik a környező szövetekbe. A kilökődés tehát könnyen elkerülhető, ha betartjuk a szabályokat, melyek a szájhigiéniára és a kezelt terület ápolására, rendszeres ellenőrzésére vonatkoznak.
  4. Negyedik tévhit |A fogimplantátum drága.– Tény, hogy az implantálás nem tartozik a legolcsóbb beavatkozások közé, azonban figyelembe kell venni, hogy egy életre szóló megoldást kapunk általa, megfelelő ápolás mellett nem igényel cserét.

A fogimplantátum veszélyei

A fogimplantátum veszélyei bár elenyészőek,a következők lehetnek:

  1. Rosszul megtervezett implantátum, elégtelen sebészi technika – Amennyiben az implantátumokat rossz pozícióban, vagy nem megfelelő mennyiségű csontba helyezik be, az akár elvesztésükhöz is vezethet.
  2. Műtét utáni fájdalom, duzzanat, vérzés – A fogászati implantáció egyik természetes velejárója a beavatkozás utáni fájdalom. A fogbeültetés hátrányai közé sorolhatjuk, bár ez normálisnak tekinthető. A fájdalom intenzitása általában akkora, mint például foghúzás esetén. A fogimplantátum utáni duzzanat az arcon szintén szokványos és viszonylag gyakori tünet, ez a beavatkozást követő 5-7 napon belül általában magától eltűnik. Ugyanez áll az enyhe vérzésre is, ami néha jelentkezik a fogbeültetés után, és ahogyan az eddig említett tünetek, ez rendszerint ez is magától megszűnik 1 napon belül.

Ha a fájdalom intenzív, tartós, és a vérzés nem akar szűnni, sürgősen keressük fel kezelőorvosunkat!

  1. Fogimplantátum utáni gyulladás – A nagyfokú duzzanatot és fájdalmat az implantátum elfertőződése is okozhatja. A fertőzés nyomán keletkező ínygyulladást haladéktalanul kezelni kell, mert különben átterjedhet a szomszédos csontállományra, jelentős csontvesztést, súlyos esetben akár az implantátum elvesztését okozva.

Ezért nagyon fontos a jó szájhigiéné és a rendszeres kontrollvizsgálatok, hiszen így ez a probléma megelőzhető, vagy kialakulása esetén gyorsan kezelhető.

  1. Rosszul elkészített fogpótlás – A fogimplantátum-beültetés sikertelenségének egyik rizikótényezője a nem pontosan illeszkedő, nem megfelelően elkészített fogpótlás. A pontatlan koronák, hidak, kivehető fogpótlások irritálhatják a lágyszöveteket, duzzanatot, néhány esetben gyulladást, akár csontvesztést is eredményezhetnek. Egy rosszul elkészített fogmű legrosszabb forgatókönyv esetén a fogimplantátum kilökődését is okozhatja, illetve szükségessé teheti az eltávolítását.
  2. Fogápolás hiánya – A fogimplantátum beültetése után elengedhetetlen a megfelelő fogápolás. Az egyik legjelentősebb rizikófaktor ugyanis ennek elmaradása, és az így kialakuló bakteriális gyulladás (periimplantitis), illetve az emiatt kialakuló csontvesztés. Mindez végső soron akár a fogimplantátum elvesztését is eredményezheti.
  3. Dohányzás, kontroll vizsgálatok kihagyása – A műtét utáni szövődmények elkerülése érdekében javasolt betartani a fogorvos utasításait, mint például a dohányzás mellőzése. Rendelőnkben a 3-6 havonta sorra kerülő kontrollvizsgálatok és fogkőleszedés garantálják a fogimplantátumok körüli gyulladásos szövődmények korai felismerését, biztosítva az implantátumok tartósságát.

Összefoglalás

A fogimplantátumok behelyezésük után folyamatos ellenőrzésre, és megfelelő ápolásra szorulnak, azonban, ha betartjuk a szabályokat, a fogimplantátumok veszélyei elhanyagolhatóvá válnak. Általuk egész életre szóló megoldást kaphatunk foghiányunkra, így, ha anyagi lehetőségeink megengedik, érdemes ebben a fogptólási megoldásban gondolkodnunk.

Vannak-e a fogbeültetésnek veszélyei?
Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu