Hogyan történik a fogászati szűrés és miért fontos?

Fogászati szűrővizsgálattal megőrzi foagi épségét

A fogászati szűrés az egészséges fogak alappillére. Ha semmilyen fogászati panaszunk nincsen, akkor is elengedhetetlen a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, hiszen fogorvosunk így időben felfedezheti a kezdődő problémákat, melyeket így még könnyen, gyorsan és fájdalommentesen tud kezelni.

Ebben a cikkben erre a kérdésre igyekszünk maradéktalanul választ adni, továbbá, hogy miért nagyon fontos a rendszeres fogászati szűrés.


Itt kérhet időpontot fogászati szűrővizsgálatra>> Kapcsolat


Fogorvosként nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fogászati problémák megelőzésében mennyire fontos a rendszeres fogászati szűrés. Sokan egy egyszerű szűrővizsgálatra is vonakodva jönnek el a rendelőbe, hiszen nem tudják mi is vár rájuk, hogy pontosan hogyan is történik egy fogorvosi szűrővizsgálat.

Miért oly fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat?

A rendszeres fogorvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha egészséges szájat és fogakat szeretnénk. Ha meghatározott időközönként meglátogatjuk a fogorvosunkat, az még idejében, kezdeti stádiumban felfedezheti az esetleges fogszuvasodásokat, vagy ínybetegségeket. Mondanom sem kell, hogy a kezdeti stádiumban elcsípett betegségek jóval egyszerűbb és jóval pénztárcabarátabb megoldásokkal orvosolhatók.

Mindemellett a korai kezelések kevesebb kellemetlenséggel és fájdalommal is járnak.
A rutin fogorvosi vizsgálat része a szájüregi rákszűrés is, mely kiemelt fontossággal bír, hiszen az ilyen elváltozások idejében történő felfedezése életet menthet.

Milyen gyakran érdemes fogászati szűrésre mennünk?

Fogászati szűrésre félévente érdemes mennünk. Így a fogorvos biztosan nyakon tudja csípni a kezdődő fogszuvasodást, vagy ínygyulladást. Ezen alkalmakkor általában egy fogkőeltávolítást is érdemes végezni, hiszen a legtöbb embernél ennyi idő alatt már kialakul valamennyi fogkő, ami nem csak kellemetlen leheletet, de ínygyulladást is okoz.

Hogyan történik a fogászati szűrővizsgálat?

Talán segít a fogorvosfóbia leküzdésében, ha pontosan leírjuk, hogyan is történik egy fogászati szűrővizsgálat. A fogorvosi szűrővizsgálat során a fogorvos kap egy átfogó képet a páciens fogazatának állapotáról, a szájüreg nyálkahártyájáról és az íny állapotáról.

Megvizsgálunk minden fogat, fogfelszínt esetleges szuvasodásokat, sérüléseket keresve. Átvizsgáljuk a szájüreg és a nyelv nyálkahártyáját. Megvizsgáljuk az íny állapotát. Ellenőrizzük az állkapocs izületet, és megtapintjuk a nyirokcsomókat.

A szűrővizsgálattól tehát nem kell félni, csupán állapotfelmérés zajlik megfigyelés és tapintás útján egy egyszerű fogászati tükörrel és szondával, nomeg némi levegő ráfújással. Esetenként röntgenfelvétel készítése lehet még javasolt.

Miért kiemelten fontos a fogászati szűrés terhesség alatt?

A terhesség alatti fogászati szűrés kiemelt fontossággal bír a magzat egészsége szempontjából. Lehetőség szerint még a teherbeesés előtt vagy a terhesség korai szakaszában ajánljuk a fogkövek eltávolítását, a fogíny- és fogágybetegségek kezelését. A terhesség miatti hormonváltozások miatt a kismamák sokkal hajlamosabbak az ínygyulladásra.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy összefüggés lehet már a kezdeti fogágybetegség és a koraszülés, kisebb újszülött súly között.

Nem is gondolnánk, de a kismamák fogászati szűrése azért is nagyon fontos, mert a gócos, gyulladt fogak is veszélyeztetik a terhességet. Akár vetélést is okozhatnak, így babatervezés előtt az ilyen fogakat mindenképpen javasolt kezeltetni.

Összefoglalás

Most, hogy már tudjuk, hogyan történik egy fogászati szűrés és miért is olyan fontos ez, már csak az van hátra, hogy kérjen egy időpontot kezelőorvosához.

Ha semmilyen panaszunk nincsen, akkor is elengedhetetlen a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen orvosunk így időben felfedezheti a kezdődő problémákat, melyeket így még könnyen, gyorsan és fájdalommentesen tud kezelni.

Saját érdekében ne halogasson, kérjen akár online időpontot budapesti fogászati rendelőnkbe!

Fogászati szűrés az egészséges fogak titka
Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu