Az amalgám tömés káros hatásai

Az amalgám tömés káros hatásai

Rengeteg pletyka terjed az interneten azzal kapcsolatban, hogy az amalgám tömés káros hatásai mennyire robolóak az egészségre, sőt egyenesen mérgező. Hogy ebből mennyi az igazság, cikkünkből megtudhatják. Mutatjuk a részleteket.

Az amalgám tömés összetétele

Hogy tudjuk, pontosan milyen anyaggal is állunk szemben, lássuk, mi is az az amalgám, milyen is az amalgám összetétele.
Amalgámnak nevezzük a higanynak valamilyen más fémmel alkotott ötvözetét. A fogászati amalgám fő összetevője a higany és az ón, de találunk benne még rezet és cinket is.

Az amalgám tömés káros hatásai
Rendelőnkben teljes mértékben fájdalom mentesen, gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg amalgám töméseitől szakszerű fogtömés szolgáltatásunk segítségével. Mutatjuk a részleteket>> Fogtömés budapesti rendelőnkben

Az amalgám tömés rövid története

Az amalgám tömés rövid története egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza. Már akkor is készítettek ilyen jellegű fogtömést, de Európában az 1830-as években jelent meg először Franciaországban.

Elfogadottsága ekkor is vitát robbantott ki, csupán a XIX. század végére vált általánosan elfogadott tömőanyaggá a fogorvosok körében. Jelen korunkban az amalgámtömés káros hatásáról szóló vitákba már a média is aktívan bekapcsolódik, így fontos, hogy az emberek tájékozottak legyenek a témában, és véleményüket tényekre, ne szóbeszédekre alapozzák.

Mi a helyzet az amalgám tömés higanytartalmával?

Ahogy fentebb láthattuk, az amalgám tömés egyik fő összetevője a higany. Pontosan higanytartalma miatt megítélése a mai napig nem egységes, mivel azt tudjuk, hogy a higany nagy mennyiségben akár halálos mérgezést is okozhat.

Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a higany mindenütt jelen van a környezetünkben: a vízben, levegőben, sőt a táplálékunkban is. A vegyipar, tüzelőanyagok égetése például nagyban hozzájárul a levegő higanytartalmának növekedéséhez. A tápláléklánc csúcsán álló tengeri halakban a higany koncentrációja az 1000mg/kg- ot is elérheti, ezeket pedig rendszeresen fogyasztjuk. Több gyógyszer és festék is tartalmaz higanyt.

A már megkötött amalgám tömésekből felszabaduló higany menyisége olyan kevés, hogy sokáig meg sem tudták mérni. A jelenleg használt higanyötvözeteknél a felszabaduló higanymennyiség nagyon alacsony, és bőven az egészségügyi határérték alatt van. Kimutatták, hogy egy szájban több, mint 450 amalgámtömés felszín kellene ahhoz, hogy a páciensnek bármilyen tünetet okozzon.

Az amalgám tömés készítése során, illetve eltávolítása során viszont több higany szabadul fel, mint megkötött állapotából, tehát, mivel a fogorvosok és fogászati asszisztensek többet találkoznak az amalgámmal nem megkötött állapotában, így ők jobban ki vannak téve annak káros hatásainak.

Akkor végül is mik az amalgám tömés káros hatásai?

A már meglévő, megkötött amalgám tömés káros hatásai nem ismertek. Annak behelyezésekor, illetve eltávolításakor szabadul fel jelentősebb mennyiségű higany, azonban ez is az egészségügyi határértéken belül van a páciensek számára.

Az amalgám tömés azoknak lehet valós probléma, akik higanyallergiában szenvednek, de életveszélyes állapottól ekkor sem kell tartani. Egy egyszerű bőrpróbával igazolható az allergia.

Mikor indokolt az amalgám tömés cseréje?

Az amalgám tömés cseréje abban az esetben indokolt igazán, mikor a tömés megsérül, széli záródása nem megfelelő. Természetesen a megnövekedett esztétikai fogászat iránti igény miatt sokan kicseréltetik amalgám töméseiket, hiszen azok szürke színűek, és valóban látványosak a szájban.

Tudnunk kell azonban, hogy minden egyes tömés eltávolításnál óhatatlanul fogszövetet is veszítünk, tehát nem biztos, hogy egy hátsó fogban lévő, évtizedek óta jól funkcionáló, sérülésmentes tömést megéri kicserélni fehér tömésre, de természetesen ezt mindig a pácienssel együtt mérlegeljük és döntjük el.

Mi a legjobb az amalgám tömés helyett?

Amalgám tömést a jelenlegi szabályozás szerint nem lehet készíteni.

Nézzük, ha nem amalgám tömés, akkor mi is a legjobb megoldás amalgám tömés helyett?

Amalgám helyett jelenleg fehér, esztétikus, fényrekötő tömőanyagokat használunk. Fényrekötő tömés készítése során kevesebb foganyagot kell eltávolítanunk, mint amalgám tömés esetében. Ezeknek az anyagoknak esztétikai tulajdonságai nagyon jók, színük beleolvad a fog természetes színébe, káros hatásuk nincsen.
Kiterjedtebb szuvasodásokat tömések mellett betétekkel is elláthatunk.

Összegzés

Láthatjuk, tehát, hogy az amalgám tömés nem ördögtől való dolog, azonban készítését és eltávolítását körültekintően kell végezni.

A sérülésmentes amalgám tömés káros hatásai nem ismertek. Egy jól elkészített amalgám tömés akár 15-20 évig is jól szolgálhat, míg a fehér tömésekről ez nem mondható el, ezeknek általában 5-10 év a hordási ideje. Természetesen, ha a tömés sérült, illetve az esztétikai igényeket nem elégíti ki, érdemes azt kicserélni.

 

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu