Afta a szájban: mik az afta okai és hogyan történik az afta kezelése?

Afta kialakulása és mit tehetünk ellene?

Az afta kialakulásának pontos oka a mai napig nem tisztázott, de leggyakrabban valamilyen immunológia probléma, illetve hormonális hatások tehetők felelőssé. Nem kell tőle megijednünk, magától és nyom nélkül gyógyul. Ha először tapasztaljuk magunkon a tüneteket és nem vagyunk biztosak a diagnózisban, keressük fel orvosunkat, ő gyorsan ki tudja zárni az egyéb komolyabb betegségeket. Fogorvosi nézőpontból összefoglaltam mindent, amit az afta kialakulásáról és at afta kezeléséről tudni érdemes.


Megnézetné a fogait? Segítünk. >> Fogászati vizsgálat Budapesten


Aftával, a szájüreg nyálkahártyáját érintő apró gyulladással szinte minden ember találkozott már élete során. Sokszor visszatérő problémát is jelenthet ez a pici, de annál nagyobb kellemetlenséget okozó elváltozás. Lássuk, mik lehetnek az afta okai és hogyan történik az afta kezelése.

Mi az afta?

Az afta a szájüregben megjelenő, gyakran igen fájdalmas apró fekély. Az afta széle élénkpiros, teteje fehér. Általában 1-2 mm nagyságú, de előfordulhat ennél nagyobb méretben is. Ez az apró fekély veszélytelen, ám annál kellemetlenebb. Beszéd illetve evés közben igen fájdalmas tud lenni. Fogfájás esetén viszont ne halogasson.

Az afta kialakulása

Az afta kialakulásának pontos oka a mai napig nem tisztázott, de leggyakrabban valamilyen immunológia probléma, illetve hormonális hatások tehetők felelőssé. Az afta kialakulhat a nyelven, az ajak belső felszínén, vagy akár az ínyen is.

Mik az afta tünetei?

Az afta elsődleges tünete az erős fájdalom, ha valami az adott területhez ér. Azután felfedezzük a fehér tetejű kis hólyagot is, ami a kellemetlenséget okozza.

Így néz ki az afta képen

A fenti képen jól látható az afta, ennek a cikknek a borítóján megtekinthető. Az angol National Healt Service oldalán todomáynos igényességgel olvashatunk az aftáról. Az oldalán jól látható a látható az afta a képen, a fehér hólyagos része, és a körülötte lévő élénk piros udvar. Megtekinthető > Itt

Mik az afta okai

Az afta kialakulásának pontos oka a mai napig nem tisztázott, de számos tényező hozzájárulhat a megjelenésükhöz.

Az afta okai lehetnek tehát a következők:

 • immunológiai probléma
 • hormonális tényezők (például menstruáció)
 • stresszes életmód
 • egyes ételek (pl. citrusfélék, mogyoró, paradicsom, stb.)
 • különböző kémiai anyagokra való érzékenység (pl. egy fogkrém összetevője)
 • fűszeres és/vagy forró ételek fogyasztása
 • bizonyos vitaminok hiánya
 • vírusfertőzés (pl. szájsebészeti műtéteket követően)
 • akár a fogunkkal felsértett bőrfelületen is megjelenhet

Így történik az afta kezelése

Azt szoktuk mondani, hogy az afta kezelés nélkül 10 nap alatt gyógyul, kezeléssel pedig 9 plusz 1 napig. Sajnos nincsen olyan kezelési mód, ami megszüntetné, vagy felgyorsítaná az afta gyógyulását. Az afta kezelése során a célunk elsődlegesen a fájdalomcsillapítás és a sebgyógyulás elősegítése. Erre a patikában különböző vény nélküli készítmények is a rendelkezésünkre állnak (pl. Anaftin) . Ne aggódjunk, ha nem használunk semmit az aftánkra, akkor is magától maradéktalanul meg fog gyógyulni.

Az afta fertőző?

Nem kell aggódnunk, hogy az aftánkkal megfertőzzük partnerünket, ugyanis az afta nem fertőző betegség!

Afták fajtái

Az aftáknak három fajtája van:

 • Mikulicz-féle afta: a három típus közül a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok, általában egy hét alatt, nyom nélküli, spontán gyógyulást mutatnak. Előfordul, hogy a nyaki régióban, a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák.
 • Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es, korán sem felületes hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő, és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
 • Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően, nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz okozta elváltozásokhoz. A Mikulicz-aftához hasonlóan, néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

Mit tehetünk a száj afta ellen?

Sajnos mivel nem tudjuk, pontosan mitől alakul ki az afta, elkerülni nem igazán tudjuk a kialakulását. Ha tudjuk, hogy valamilyen allergia miatt alakult ki a betegség, kerüljük annak fogyasztását, használatát. Ha az afta már kialakult, sajnos türelmesen ki kell várnunk a gyógyulási időt.

Afta elleni szerek

Az afta kezelése során a célunk elsődlegesen a fájdalomcsillapítás és a sebgyógyulás elősegítése. Az afta elleni szerek (pl. Anaftin) védőfilmet képeznek a kisebesedett terület nyálkahártyáján. Fájdalomcsillapító hatásuk révén elviselhetőbbé teszik ezt az időszakot. Hyaluronsav tartalmuk továbbá segíti a sebgyógyulást.

Afta ecsetelése

Az afta ecsetelése történhet a fogászati rendelőben, de magunk is megoldhatjuk a patikában kapható vény nélküli szerek egyikével. Ha semmivel sem ecseteljük az aftát, szinte ugyanannyi idő alatt megától is meg fog gyógyulni, ne aggódjuk.

Az afta kialakulása valóban kellemetlen napokat okozhat
Az afta kialakulása megkeseríthet néhány napunkat. Nem csak az evés, de a fogmosás, vagy akár a társalgás is kellemetlenséggel jár.

Mennyi az afta gyógyulási ideje?

Az afta gyógyulási ideje kezeléssel és kezelés nélkül is kb 10 nap. Az erős fájdalom nagyjából 7 nap után már enyhül.

Összegzés

Az afta igen kellemetlen betegség, mely szinte mindannyiunkat érintett már élete során. Nem kell tőle megijednünk, magától és nyom nélkül gyógyul. Ha valakinek sorozatosan előjön, érdemes utána járni a problémának, nehogy valamilyen fel nem fedezett ételallergia, vagy immunológiai probléma legyen a háttérben. Ha először tapasztaljuk magunkon a tüneteket és nem vagyunk biztosak a diagnózisban, keressük fel orvosunkat, ő gyorsan ki tudja zárni az egyéb komolyabb betegségeket.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu