Amikor a régen gyökérkezelt fog fáj

A gyökérkezelt fog fáj, de miért és mit tehetek ellene?

Nincs is annál bosszantóbb érzés, mint mikor egy régen gyökérkezelt fogunk fájni kezd. Már túl vagyunk egy hosszadalmas, esetlegesen kellemetlen gyökérkezelésen, már megnyugodtunk, hogy innentől semmi gond nem lehet a problémás fogunkkal. A helyzet sajnos nem minden esetben alakul ilyen idillien. Lássuk, mi lehet az oka annak, ha a régen gyökérkezelt fogunk fáj.


Megszabadulna a fogfájástól? Segítünk. >> Gyökérkezelés specialista szakfogorvos


Miért fáj a régen gyökérkezelt fog?

A legvalószínűbb válasz az, hogy sajnos nem gyógyult meg a gyökérkezelés hatására. Ilyenkor a gyökérkezelés után valamilyen oknál fogva fennmarad egy krónikus gyulladás valamelyik gyökércsúcs körül, és ez időről időre fellobbanthat.

Ez a krónikus gyulladás fogászati gócként viselkedhet, gócbetegséget is okozhat. Ennek az oka lehet nem megfelelő gyökértömés, vagy rosszul záródó felépítmény is. A gyökércsúcs körül felszaporodott baktériumokat ilyenkor nem sikerül teljesen eliminálni, vagy esetleg egy rosszul záró korona és gyökértömés mellett újabbak juthatnak be a fogba.

Ritkábban, de előfordulhat az is, hogy a gyökérkezelt fog valamilyen nagy erő hatására ínyszint alatt eltörik, megreped. Ez is okozhat nem várt fájdalmat az adott fog körül.

Mit tegyek, ha a régen gyökérkezelt fog fáj?

Ha az egyik régen gyökérkezelt fogunk egyszer csak fájni kezd, mindenképpen keressük fel a fogorvosunkat. Ő majd megröntgenezi a fogat, és megállapítja a fájdalom okát. Antibiotikumot szedni felesleges erre a gyulladásra, nem fogja meggyógyítani a fogunkat. A tüneteket ideig-óráig csökkenteni fogja, de az okot nem szünteti meg, és a fájdalom idővel újra kiújul.

Mik a lehetséges megoldások?

Kettő lehetséges megoldás van ilyen esetben, mikor a régen gyökérkezelt fog megfájdul. Az orvos első körben a fog újra gyökérkezelését fogja javasolni. Ha ez nem lehetséges, vagy nem jár sikerrel, akkor sajnos a fog eltávolítása a következő lépés.

Összegzés

Régen gyökérkezelt fog fájdalma esetén keressük fel fogorvosunkat. Nagy valószínűséggel még az egyik gyökércsúcs körül krónikus gyulladás maradt vissza, amit kezelni kell, hiszen magától egészen biztosan nem fog meggyógyulni.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu