Mi okozza a fogszuvasodást és hogyan előzhető meg a fog romlása?

Mi okozza a fogszuvasodást?

Nem is gondolnánk, de a fogszuvasodás a fogágybetegség mellett a legtöbb embert érintő krónikus megbetegedés. Nem csak jelentős fájdalommal járhat, de gyógyítása a pénztárcánkat is igen megterhelheti. Hogy megkíméljük magunkat a későbbi kellemtelenségektől, leginkább a betegség kialakulásának megelőzésére kell fektetnünk a hangsúlyt. Jöjjenek a részletek: mi okozza a fogszuvasodást és hogyan előzhető meg a fog romlása?

Mi okozza a fogszuvasodást és hogyan előzhető meg a fog romlása?

Tudta, hogy legalább félévente ajánlott ellenőrizni a fogait?   Keresse rendelőnket>> Karmadent Fogászat

Mi okozza a fogszuvasodást?

Konkrétan mi okozza a fogszuvasodást? A fogszuvasodást a szájüregünkben és a fogainkon megtapadt savképző baktériumok okozzák. Ezek a baktériumok a táplálkozás során bevitt szénhidrátot lebontják, mindeközben szerves savakat termelnek.

Ezek a savak a fog keményszöveteiben oldják az ásványi anyagokat. Egyszeri PH-esés (tehát savasodás) még nem okoz fogszuvasodást, azonban a gyakori szénhidrátfogyasztás (pl. nassolás) olyan gyakori és hosszan tartó PH csökkenést eredményez, hogy ténylegesen károsodik a fog keményszövete, azaz kialakul a lyuk. A fogszuvasodás akár fogtöréshez is vezethet.

Fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás megelőzésének számos módja van, melyeket, ha betartunk, hosszú ideig megelőzhetjük fogaink egészségét.

 1. Fogyasszunk sok folyadékot – Ez által elősegítjük a nyálképződést, mely egyéb biológiai hatásai mellett nedvesíti a nyálkahártyát, és az ételmaradékokat, megtapadó baktériumokat gyakorlatilag kimossa a szánkból.
 2. A megfelelő étkezés döntő jelentőségű a fogszuvasodás megelőzésében. – A gyermekek kb. 7-8 éves koráig tudjuk a fogak fejlődését szisztémásan bevitt tápanyagokkal elősegíteni, támogatni. Ilyenkor figyelnünk kell a megfelelő fehérje, vitamin, ésvényisók és nyomelemek bevitelére. A maradó fogak megjelenése után a táplálkozásnak már csak a helyi hatásai érvényesülnek, szisztémásan már nem tudunk többet tenni fogaink egészségének érdekében.

  Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb ember nem akarja (és nincs is rá szükség) teljes mértékben elhagyni a szénhidrátokat az étrendjéből, de azt javasoljuk, az édesség fogyasztását korlátozzuk a főétkezések alkalmára. Ugyanis minél gyakrabban nassolunk, annál kevesebb idő áll redelkezésre arra, hogy a szánk PH-ja visszatérjen a normál tartományba, így megnő a fogszuvasodás esélye.Az étel konzisztenciájának is jelentős befolyása van a fogszuvasodás szempontjából. A pépes, ragadós ételek könnyebben megtapadnak fogainkon, és ez kedvez a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Próbáljunk inkább rágósabb ételeket fogyasztani, mivel a rágásnak fizikai tisztító hatása van a fogakra, ráadásul növeli a nyálelválasztást, aminek mosó hatása révén kevesebb ételmaradék rakódhat fogainkra.
  A száraz kekszek helyett fogyasszunk inkább csokoládét, mivel olajtartalma miatt az kevésbé ragad be fogaink közé.

 3. Kerüljük a szénsavas üdítők túlzott fogyasztását! – Egyrészt magas cukortartalmuk miatt, mésrészt savas kémhatásuk miatt a szénsavas üdítők fogaink nagy ellenségei.
 4. Alakítsunk ki megfelelő szájápolási rutint! – Ennek érdekében fontos a megfelelő fogkefe megtalálása. Továbbá ismerjük meg és sajátítsuk el a helyes fogmosási technikát.

A fogszuvasodás szakaszai

Most nagyvonalakban ismertetjük a fogszuvasodás stádiumait:

 1. Fehér pöttyök jelennek meg a fogzománcon – A fogszuvasodás korai stádiumának első jele a krétafehér foltok megjelenése a fogakon.
 2. A szuvasodás szemmel jól látható, elszíneződésben és anyaghiányban mutatkozik meg a fogzománcon.
 3. A fogszuvasodás eléri a dentint. Ilyenkor sokszor már egy jól látható és érezhető üreg van a fogban, de előfordul, hogy a szuvasodás sokáig rejtve marad, mert a fogzománc még nem “szakadt be” a romló dentin fölött. A fog legtöbbször hidegre, melegre, édesre érzékennyé válik. Megoldás, hogy a fogat kitisztítjuk, majd töméssel látjuk el.
 4. A fogszuvasodás eléri a fogbelet. Ilyenkor a fogbél fertőződik a beteg fogban megtelepedett baktériumokkal és azok toxinjaival, amire foggyulladással, tehát heves fájdalommal válaszol, majd idővel elhal. Az elhalt fog gócbetegség kiindulópontja is lehet.

A megoldás ilyenkor már csak a gyökérkezelés, vagy foghúzás lehet.

Összegzés

Láthatjuk tehát, miután megértettük, hogy mi okozza a fogszuvasodást, hogy egy kis odafigyeléssel és törődéssel rengeteg aggodalomtól és fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat.

Nem kell minden jóról lemondanunk. Ugyanakkor figyeljünk a mértékletességre, és a szájápolásra! Mindig tartsuk szem előtt, építsük be a napi rutinunkba hogy hogyan előzhető meg a fog romlása!

Fogaink és pénztárcánk is hálásak lesznek nekünk, ha betartjuk a fent említett tanácsokat.

 

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu