A lyukas fog veszélyei és tünetei – a fogorvos válaszol

Lyukas fog veszélyei és tünetei

A lyukas fogakat nem mindig tudjuk otthon magunknak felfedezni. Gyakran egy rutin fogorvosi vizsgálat alatt fogorvosunk több lyukas fogat is talál a szánkban, nagy meglepetésünkre.

A lyukas fogaknak azonban vannak már otthon is érzékelhető jelei. Cikkünkben a lyukas fog veszélyeit és tüneteit vesszük sorra.


Így segítünk lyukas fog esetén>> Fogtömés


A lyukas fog tünetei

Ha erős fogérzékenységet érzünk, mikor édes ételt eszünk, vagy esetleg hideg/meleg ingerre is fájni kezd a fogunk, azok bizony a lyukas fog tünetei lehetnek. További jelek többek között még a rossz lehelet, vagy, ha úgy érezzük, valami mindig beszorul fogaink közé (ahova korábban ez nem volt jellemző).

A fog barnás elszíneződését gyakran keverik össze a laikusok fogszuvasodással, ám ez nem minden esetben jelent lyukas fogat.
Természetesen, ha már látható üreg jelent meg a fogon, az egyértelmű jele a fogszuvasodásnak.

A lyukas fog veszélyei

A lyukas fognak a kellemetlen leheleten és a rossz esztétikán kívül egyéb negatív hatásai is lehetnek szájüregünk egészségére, sőt, egész szervezetünk egészségére. A lyukas fog veszélyei több félék lehetnek:

  1. Ha a lyukas fogat nem kezelik, az eléri a fogbelet, mely így begyullad. Ez nagyon erős fájdalommal jár. Ha ilyenkor nem történik meg a gyökérkezelés, a fertőzött és elhalt fogbél miatt krónikus gyulladás alakul ki a gyökércsúcson, mely gócbetegség alapjául szolgálhat.
  2. A lyukas fog igazi “baktériumtanya”, innen a szájüregbe szabadon szóródhatnak szét a fog romlását okozó baktériumok és azok bomlástermékei. Ezzel a szájban a többi fog megbetegedését, a fogak romlásának kockázatát nagyban növelik.
  3. A lyukas fogban lévő baktériumok ínygyulladást, akár fogágybetegséget is okozhatnak. A gyulladt fogágy szintén fogászati gócként viselkedhet.

Lyukas fog: gyakori kérdések és válaszok

Nézzük most a leggyakrabban feltett kérdéseket a lyukas fogakról.

Honnan tudom, hogy lyukas a fogam?

Ha édes étel fogyasztása közben érzékennyé válik a fogunk, vagy nagyon érzékeny hidegre/melegre, az a lyukas fog jele lehet. Ha kellemetlen a leheletünk, vagy rossz ízt érzünk a szánkban, jusson eszünkbe a szájhigiénia és a lyukas fog lehetősége.

Gyakran előfordul, hogy azzal a panasszal érkeznek a páciensek, hogy beszorul az étel két foguk közé, ahova korábban ez nem volt jellemző. Ha látjuk, vagy nyelvünkkel érezzük a fogfelszín változását, kisebb-nagyobb üreg keletkezik a fogon, az a lyukas fog biztos jele.

Mit csináljak, ha fáj a lyukas fogam?

Ha fáj a gyanús fog, a lehető legjobb, amit tehet, hogy felkeresi fogorvosát. Ő majd töméssel látja el a fogat, vagy szükség esetén gyökérkezeli azt.

Oldalt lyukas fog

Bizony, a fogak nem csak a rágófelszínen, de oldalt is lehetnek lyukasak. Ezért fontos a helyes fogmosási technika, hogy fogaink minden oldalát alaposan megtisztítsuk.

A lyukas fog megelőzése a fogmosással kezdődik

Az oldalt lyukas fog ellátása is megegyezik a többi lyukas fogéval: ki kell tisztítani a szuvas részt, majd be kell tömni.

Szódabikarbóna lyukas fog ellen: mítosz, vagy valóság?

A szódabikarbóna lyukas fog ellen egyértelműen nem megoldás!!! Szódabikarbóna ESETLEG az elszíneződések eltüntetésére lehet jó, bár erre sem ajánlom.

Ha otthon túl sokat dörzsöljük szódabikarbónával a fogainkat, az felérdesíti, meggyengíti a zománcot, így az sérülékenyebb lesz. Az otthoni saját szakállunkra végzett fogfehérítés helyett bízzuk azt szakemberre!

Fáj a lyukas fogam

Ha már magától, inger nélkül is fáj a lyukas fog, nagy valószínűséggel a fogbél is begyulladt. Ilyen esetben gyökérkezelés a megoldás. Fájó fog esetén minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat, mert csak ő tud hatékonyan enyhíteni a problémánkon.

A gyógyszer szedés lehet, hogy pillanatnyilag segít a fájó lyukas fogon, de az okot nem szünteti meg, a fájdalom bármikor újra jelentkezhet.

Mit tegyek, ha a lyukas fog vérzik?

Ha a lyukas fog vérzik, annak két oka lehet:

  1. Az esetek 90%-ában nem maga a fog vérzik, hanem a körülötte a baktériumok hatására erősen gyulladt íny.
  2. Megnyílt a fogbél.

Keressük fel fogorvosunkat, aki kitisztítja és betömi a lyukas fogat, vagy, ha a fogbél megynyílt, gyökérkezeli azt. A kezelések hatására a vérzés is abbamarad.

Segítség, letört a lyukas fogam!

Letört lyukas fog esetén biztos, hogy a fogon tátongó lyuk már nagyon kiterjedt. A törés mértékétől függ, hogy töméssel fel lehet-e azt még építeni, vagy esetleg komolyabb fogpótlás (héj, korona) szükséges. Ilyen esetben lehetséges, hogy gyökérkezelni is kell a fogat, hogy megfelelő pótlással tudjuk azt ellátni.

A lyukas metszőfog problémája

A lyukas metszőfog nem csak az esetleges érzékenység, vagy fájdalom miatt kellemetlen, hanem a rossz esztétikája miatt is. Nem csak csúnya, de ápolatlanságot is sugároz. Hiszen hogyan is lehetne szép és ápolt mosolyunk egy elülső lyukas foggal?

Ezekben az esetekben nagyon figyelünk arra, hogy a fogtömés készítése során olyan anyagokat használjunk, melyek teljesen beleolvadnak eredeti fogszínünkbe. Az elkészült tömésnek láthatatlannak kell lennie. Ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, megfontolandó a héjpótlás, vagy korona készítése is.

Amikor a lyukas fog nem fáj

Számos esetben, mikor felfedezek egy lyukas fogat pácienseim szájában, hallom tőlük ezt válaszul:

“Doktornő, dehát nem is fáj!”

A lyukas fogak nem minden esetben fájnak, gyakran semmilyen jelét nem érzékelik a páciensek. Minél kisebb a lyuk, annál tünetszegényebb (bár előfordul, hogy igen nagy méretű lyuknál is találkozunk ezzel).

Viszont fontos tudni, hogy akármilyen pici is a lyuk a fogon, sem magától, sem semmilyen házi praktikától az meggyógyulni nem fog. Minél hamarabb látjuk el azt töméssel, annál kevesebbet kell elfúrni a fogból és annál kisebb az esély az egyéb szövődmények kialakulására.

Amikor lyukas a fogam és fáj

Ha már magától, inger nélkül is fáj a lyukas fog, nagy valószínűséggel a fogbél is begyulladt. Ilyen esetben gyökérkezelés a megoldás. Fájó esetén minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat, mert csak ő tud hatékonyan enyhíteni a problémánkon. A gyógyszer szedés lehet, hogy pillanatnyilag segít a fájó lyukas fogon, de az okot nem szünteti meg, a fájdalom bármikor újra jelentkezhet.

Lyukas fog terhesség alatt

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gyermeket tervezők még az esetleges terhesség előtt tetessék rendbe fogaikat! A gyulladt fogágy és gócos fogak negatív hatással lehetnek a magzat fejlődésére, továbbá koraszülést is kiválthatnak.

Ha mégis terhesség során fedezünk fel egy lyukas fogat, mérlegelnünk kell. Ha a lyuk aprócska és nem okoz panaszt, folyamatos kontrollokkal a kezelése kitolható szülés utánra.

Azonban, ha a kismamának fájdalma is van, mérlegelnünk kell, mi a jobb a babának: érzéstelenítő injekciót alkalmazva kezeljük a kismamát (vállalva ezzel az esetleges kockázatot), vagy nem kezeljük, de akkor ki van téve a fájdalomnak, és a stressznek amit ez okoz.

Ezt mindig a kismamával megbeszélve, együtt döntjük el. Ilyenkor mindenképpen a legjobb, ha a halasztható kezeléseket halasztjuk, amíg csak lehet.

Összefoglalás

A lyukas fog veszélyei és tünetei mindig a keletkezett károsodás mértékétől függenek, ahogy a kezelése is. Ahogy minden egészségügyi probléma esetén, itt is érvényes, hogy minél hamarabb keressük fel gondunkkal az orvosunkat, annál fájdalommentesebben és olcsóbban megússzuk majd a kezelést.

Ha várunk, míg lyukas fogunk már magától sajogva fáj, nagy valószínűséggel nem ússzuk meg a dolgot egy töméssel, hanem jóval hosszabb és bonyolultabb procedúrákon kell majd keresztülmennünk.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu