Letört a fogam. Mit tehetek a letört fog megmentése érdekében?

Letört a fogam. Megmenthetem?

Sajnos a fogakat is érintő balesetek, traumák, és ezekből fakadó fogtörések igen gyakori problémák. A letört fog zavaró úgy a megjelenésben, mint a táplálkozásban. A fogtörést azonban nem csak balesetek, hanem egy-egy kemény tárgyba való beleharapás is okozhatja, bár ilyenkor általában a fog már eleve meggyengült például fogszuvasodás miatt.

A letört fog megmentése sok tényezőtől függ, például, hogy csak a zománc sérült, vagy a dentin is, esetleg a fogbél is érintett, netán ínyig letört fogról van szó.

Ebben a cikkben próbálunk minél több információt átadni a fogtöréssel és annak lehetséges kezeléseivel kapcsolatban, és válaszolunk néhány fogtöréssel kapcsolatos gyakori kérdésre is.


Rendelőnkben, gyorsan és hatékonyan elvégezzük a szükséges fogpótlást. Mutatjuk a részleteket>> Fogpótlás

Letört fog veszélyei

A fogak törése nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem a letört fog számos veszélyt is rejt magában. Ha a törés a dentint is érinti, nagyfokú hideg-meleg érzékenységgel kell számolnunk, hiszen ilyenkor a dentincsatornák nyitottá válnak.

Ha a fogbél is érintetté válik, az befertőződik, majd a fog elhal. Ez akut foggyulladást és ezzel együtt erős sajgó fájdalmat okozhat, vagy egy krónikusan fennálló rejtett gyulladást, mely gócbetegség alapjául szolgálhat.

A letört fog felszíne természetesen egy érdes, egyenetlen felszín lesz, mely baktériumok tömegét vonzza. Ezt tökéletesen megtisztítani fogkefével nem fogjuk tudni, így nagy valószínűséggel idővel fogszuvasodás alakul ki.

Gyermekek esetében szintén fennállnak ezek a veszélyek, a letört tejfog fájhat – bár lényegesen ritkábban- ugyan úgy, akár felnőttek esetében a maradó fogak.

Letört a fogam, mit csináljak?

Ha letört a foga, és nem tudja mit csináljon, most adunk néhány tippet fogtörés esetére.
Első és legfontosabb teendő, hogy azonnal keresse fel, hívja fel fogorvosát!

A letört fog megmentése

Ha valamilyen baleset következtében tört le egy vagy több elülső foga, mindig próbálja meg megkeresni a letört részeket! Sok esetben a fogorvos ezekt vissza tudja ragasztani, vagy felhasználhatja mintának az letört fog pótlásához vagy az élpótláshoz.

Ha a fog esetleg gyökerestül kiesett, óvatosan fogjuk meg a koronájánál fogva, ne érjünk a gyökérfelszínhez! Ha nagyon piszkos lett, langyos vízzel öblítsük le, majd tegyük tejbe, esetleg vissza a szánkba. A tej és a nyálunk óvják az apró gyökérhártya rostokat, melyek segítségével a fog esetleg még rögzülhet újra a fogmederben.

Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy minél hamarabb eljussunk a fogorvoshoz, hiszen fogunk megmentésének a valószínűsége folyamatosan csökken, ahogy telik az idő. Ha a fog nincsen visszahelyezve a helyére 1 órán belül, ez az esély rohamosan csökken.

Letört fog gyakori kérdések

Letört fogakkal kapcsolatban számos kérdést kapunk, hiszen valóban sürgető és nagyon zavaró problémáról van szó. A következőkben végigveszzük a törések fajtáit, a teendőket, és a lehetséges kezelésüket. Hogy jobban megértsük a jelenséget, érdemes közelebbről is megismerni a fog felépítését.

Letört lyukas fog

Fogszuvasodás esetén a fog meggyengül. Amikor a szuvasodás eléri a dentint, a mélyben akár úgy is terjedhet, hogy a zománc látszólag ép marad, azonban a dentin szuvasodása miatt alátámasztatlan zománcfelszínek maradnak hátra.

A fogszuvasodás megelőzésében, így a következményes fogtörés megelőzésében is nagy szerepe van a megfelelő szájápolási rutinnak, a helyes fogmosási technikának.

Laikus szemmel a fog nem tűnik betegnek( de fogorvos ezt a problémát könnyen észreveszi), azonban egy nem is olyan kemény falat könnyen beszakíthatja ezt a zománcot, és a fog letörik.

Ha ez történik, természetesen a szuvas részek eltávolítása után fel kell mérni, mennyi megmaradt foganyagunk van, és ehhez mérten választunk kezelést. Ez lehet akár egyszerű fogtömés, vagy betét készítése, azonban az is lehet, ha a sérülés olyan mértékű, hogy gyökérkezelés, illetve fogkorona készítése válik szükségessé.

A gyökérkezelt fog letört

A gyökérkezelt fogak törése igen gyakori probléma. Sajnos a gyökérkezelt fogak egy máig nem tisztázott ok miatt törékenyebbé válnak, mint az élő fogak. Ezért fontos, hogy a gyökérkezelt fogakat megfelelő védelemmel lássuk el, melyet általában egy egyszerű fogtömés nem biztosít.

Ilyenkor ajánlatos onlay fogbetét készítése, mely megfelelően védi a fog minden csücskét a fogtöréstől. Ha a fognak szinte az egész koronai része hiányzik, akkor korona készítése a megfelelő megoldás. Ínyig letört gyökérkezelt fog esetén biztosan csonkkiegészítő györkércsapra lesz szükség, majd korona készítésére. Ha a törés az ínyszint alatt történik, koronahosszabbító műtéttel tudjuk a gyökeret alkalmassá tenni korona készítésére.

Letört bölcsességfog

Letört bölcsességfog esetén általában annak eltávolítása ajánlott.

A tömött fog letört

Ha a tömött fog letört, ugyan az érvényes, mint letört lyukas fog esetében. Ha van elég foganyagunk, újratömhetjük a fogat. Ha nincsen, betét, vagy korona a megfelelő megoldás.

A tejfog letört, mit csináljak?

Gyermekek gyakran szenvednek balesetet a játszótéren vagy sportolás közben és letörik a tejfoguk. Ilyen esetben, ha panaszuk nincsen, nem feltétlenül kell pótolni a letört darabot. Ha a fog érzékeny, megpróbálhatjuk töméssel helyreállítani a letört részt. Amennyiben az idegcsatorna is érintett, a gyerekeknél alkalmazott úgynevezett gyökérkezelést kell végezni,hogy elkerüljük a későbbi foggyulladást, ami akár a fejlődő maradófogat is károsíthatja.

Ha a gyermek tejfoga teljes egészében kiesett az ütés hatására, ne próbáljuk azt visszanyomni a helyére, nehogy sértsük ezzel a maradófog csíráját!
Előfordul, hogy a picik úgy ütik meg egy tejfogukat, hogy az úgymond felcsúszik a fogmederbe. Ilyenkor nem szabad azt piszkálni, a maradófog előtörésekor az ki fogja maga előtt nyomni a felnyomódott tejfogat.

Letört elöl a fogam. Letört metszőfog esetén mit tehetek?

Letört metszőfog esetén mindig próbálja meg megkeresni a letört részeket! Sok esetben a fogorvos ezeket vissza tudja ragasztani, vagy felhasználhatja mintának az elkészülő fogpótláshoz, élpótláshoz.

Ha a fog esetleg gyökerestül kiesett, óvatosan fogjuk meg a koronájánál fogva, ne érjünk a gyökérfelszínhez! Ha nagyon piszkos lett, langyos vízzel öblítsük le, majd tegyük tejbe, esetleg vissza a szánkba. A tej és a nyálunk óvják az apró gyökérhártya rostokat, melyek segítségével a fog esetleg még rögzülhet újra a fogmederben.

Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy minél hamarabb eljussunk a fogorvoshoz, hiszen fogunk megentésének a valószínűsége folyamatosan csökken, ahogy telik az idő. Ha a fog nincsen visszahelyezve a helyére 1 órán belül, ez az esély rohamosan csökken.

Ha csak kisebb darab tört le a fogunkból, akár töméssel is helyre tudjuk állítani azt. Ha a fog koronájának harmada/ fele hiányzik, héjpótlással, illetve préskerámia koronával gyönyörűen pótolni tudjuk a hiányzó részt.

Tilos a letört fog visszaragasztása házilag!

A letört fog visszaragasztása házilag tilos! Ne próbáljuk semmilyen otthon található, barkácsboltban kapható ragasztóval visszaragasztani letört fogunkat, hiszen ezek egészségkárosító vegyületeket tartalmaznak, lenyelve különösen veszélyesek! Ráadásul fogunkban is kárt tehetünk, és a fogorvosnak később e miatt lehet, hogy még több fogszövetet kell eltávolítania majd, hogy helyre tudja hozni a sérülést.

A letört fog kezelése hogyan történik?

A letört fog kezelése attól függ, hogy tejfogról, vagy maradó fogról vane szó, továbbá, hogy milyen súlyos a sérülés: csak a zománcból pattant le egy darabka, vagy érinti a dentint is, esetleg a fogbelet. Ha csak a zománc sérült, akkor általában az töméssel pótolható.

Frontfogak esetében héjpótlás válhat szükségessé. Ha a dentin is sérül, előfordulhat fogérzékenység, fájdalom. Ilyenkor is a töméssel, héjjal, vagy, ha nagyobb rész sérült, koronával láthatjuk el a fogat. Ha az idegcsatorna is érintetté válik, első lépésként gyökérkezelni kell a fogat, ez után készülhet el a letört fog pótlása.

Ha a fog kimozdul a helyéről, azt egy vékony drót segítségével a többi foghoz sínezzük, és általában gyökérkezeljük. Kb fél év múlva, ha a fog meggyógyult, folytathatjuk a koronai rész végleges ellátását.

Ha a sérülés olyan súlyos, hogy a fogat nem tudjuk visszahelyezni, és a fog gyökere is jelentősen sérült, a fog eltávolítása válhat szükségessé. A foghiányt később implantátummal vagy híddal pótolhatjuk.

Összegzés

A fogtörésnek tehát számos variációja lehetséges. Minden esetben a legfontosabb, hogy minél hamarabb jussunk el fogorvosunkhoz, hiszen nagyon fontos, hogy a sérülés minél előbb ellátásra kerüljön, hogy a legszebb eredményt érhessük el a letört fog pótlása vagy a letört fogrész pótlása során.

A pontos terápiát természetesen csak orvosunkkal történő személyes találkozás során tudjuk megállapítani, hiszen az számos tényezőtől függ: mikor tört le a fog, mennyi tört le a fogból, sérült-e a körülötte lévő tartószövet? Ínyig letört fog esetén vagy részleges fogtörés esetén más megoldást alkalmazunk.

Elülső fogak törése és helyreállítása tapasztalataim szerint, teljesen érthető okokból, nagy lelki megterhelést jelent pácienseinknek, így igyekszünk minél gyorsabban, esztétikailag maximálisan kielégítően, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel megoldani azt.

 

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu