Ínysorvadás tünetei és jelei: így történik a fogágybetegség kezelése

Ínysorvadás tünetei és jelei: fogágybetegség kezelése

Manapság sajnos többen veszítik el fogaikat fogágybetegség miatt, mint fogszuvasodás miatt. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a népesség nagy része nem tud helyesen fogat mosni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fogágybetegség, vagy ahogy a köznyelv hívja, ínysorvadás okait.

Az ínysorvadás jeleivel minél hamarabb kezdünk foglalkozni, annál nagyobb az esély, hogy megelőzhetjük fogaink elvesztését. A fogágybetegség kezelése rendkívül fontos, hiszen az elveszített csontot és ezáltal ínyt sajnos visszanyerni nem tudjuk (kivéve bonyolult és igen drága műtétek által), de a folyamatot jó fogmosási technikával és viszonylag egyszerű fogorvosi kezelésekkel szinten lehet tartani.


Így segítünk ínysorvadás esetén>> Fogmegtartó kezelések

Ínysorvadás, vagy fogágybetegség?

Az ínysorvadás, vagy fogágybetegség szinonímák. A rossz szájápolási technika miatt felhalmozódott baktériumok, majd lepedék bejut az íny alá, ott gyulladást vált ki. Ez a gyulladás, ha tartósan fennáll, eléri a fogat tartó szöveteket, a csontot is. A fog így meglazul, majd kiesik.

Az egészséges fogak elvesztésén kívül súlyosabb problémákat is okozhat az évtizedek alatt rosszul végzett fogmosás. Bizonyított, hogy bizonyos fogágybetegséget okozó baktériumok bekerülnek a véráramba, így megjelenhetnek az érfalakon és szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában. Kapcsolatot feltételeznek a fogágybetegségek és a koraszülés, valamint a kisebb magzati súly között, illetve a cukorbetegek állapota is romlik, ha nem kezeltetik fogágybetegségüket.

Mik az ínysorvadás tünetei?

Vizsgáljuk meg az ínysorvadás tüneteit. Első lépése az ínygyulladás. Ilyenkor a felhalmozódott lepedék és fogkő miatt az íny begyullad. Duzzadttá, vörössé válik, fogmosáskor vérzés jelentkezik. Az íny alatt felhalmozódó, ott pangó lepedék kellemetlen leheletet okoz. Sajnos az emberek nagy része ezekkel a tünetekkel még nem foglalkozik, pedig egy egyszerű rendelői szájhigiénés kezelés, fogkőeltávolítás megoldaná a problémáját.

A következő lépés, hogy az íny visszahúzódik a fognyakról, fogközökből. Ezt később már a csontszint lehúzódása is követi. Sajnos ebben a fázisban már csak szintentartó kezelés áll rendelkezésre, vagy (igen drága és kellemetlen) műtéttel próbálhatjuk visszaállítani a csont és íny normál szintjét.

Az ínysorvadás fertőző?

Az ínysorvadás nem fertőző betegség. Azonban érdemes fontolóra venni azt a tényt (fogszuvasodás szempontjából is), hogy például amikor szájrapuszit adunk gyermekünknek, vagy “fetőtlenítés” gyanánt megnyaljuk a cumiját, óhatatlanul átadjuk neki a szájunkban lévő baktériumokat is, amik később akár szerepet játszhatnak fogbetegségek kialakulásában is (természetesen egyéb tényezőkkel együtt).

Mik a fogágybetegség okai?

A fogágybetegség oka leginkább, ahogy fentebb is említettem, a nem megfelelő szájápolás, rossz fogmosási technika. Minden ilyen jellegű káros folyamat jól végzett fogmosással, és rendszeres fogászati szűrővizsgálattal és fogkőeltávolítással megelőzhető lenne. Hosszú távon lényegesen kevesebb pénzt is kellene a fogorvosnál hagynunk, ha ezeket betartanánk.

Természetesen genetikai tényezők is szerepet játszanak abban, hogy ki mennyire fogékony a fogágybetegségre, de ezekben az esetekben is elmondható, hogy fokozott odafigyeléssel megelőzhető a folyamat.

Mik az ínysorvadás előjelei?

Az ínysorvadás előjelének leginkább az ínygyulladást mondanám. Ha ez tartósan fennáll, idővel egészen biztosan ínysorvadássá fog átalakulni.

Így történik az ínysorvadás kezelése

Az ínysorvadás kezelése minden esetben egy alapos íny alatti és íny feletti fogkőeltávolítással kezdődik. Ha az íny alatt nagyon mélyen is van már fogkő, azt kisebb műtét során tudják tökéletesen eltávolítani.Nagyon fontos a páciensek edukációja, hogy megtanítsuk nekik, hogyan és milyen eszközökkel tudják fogaikat és ínyüket tisztán tartani.

Opcionálisan később csontpótló műtéttel vagy ínyplasztikai műtéttel lehet megkísérelni az elveszített szövetek pótlását.

Lehetséges-e a fogágybetegség kezelése antibiotikummal?

Fogágybetegség kezelése antibiotikummal nem lehetséges. Lehet, hogy a tüneteket mérsékli egy kúra, de az okot (íny alatt felhalmozódott fogkövet) nem szünteti meg, így a fogágy állapotán nem fog javítani.

Ínysorvadás kezelése gyógynövényekkel

Gyógynövényekkel lehet próbálkozni, de a probléma itt is az, hogy a kiváltó okot egészen biztosan nem fogja megszünetetni, csak a tüneteket enyhítheti. Ezáltal a gyógyulás hamis illúzióját kínálja (amin az emberek általában kapnak is) , és elmarad az igazán hatékony orvosi kezelés, mialatt a betegség tovább súlyosbodik.

Mennyi ideig tart a fogágybetegség gyógyítása?

Az, hogy mennyi ideig tart a fogágybetegség gyógyítása, attól függ, éppen milyen stádiumban járunk. Szigorúan szólva a fogágybetegség kezelése soha nem ér véget, hiszen állandóan fokozottan figyelnünk kell szájhigiéniánkra, és rendszeresen, akár 3 havonta látogatnunk kell fogorvosunkat.

Melyik a legjobb fogkrém ínysorvadás ellen?

Sokan kérdezik tőlem, hogy ínysorvadás ellen melyik a legobb fogkrém. Erre azt szoktam válaszolni, hogy igazából teljesen mindegy melyiket használjuk, csak használjuk rendszeresen! A jó fogmosási technika és a megfelelő fogkefe sokkal többet számít a fogágybetegség elleni harcban.

Ha ínygyulladásra fokozottan hajlamosak vagyunk, a gyógynövényes fogkrémek jó szolgálatot tehetnek, de hangsúlyozom, nem váltják ki a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelést!

Összegzés

Az ínysorvadás jelei tehát minden érintett számára jól láthatóak lehetnek. Ha ezeket tapasztalják magukon, ne késlekedjenek felkeresni a fogorvost, hiszen ez tipikusan egy olyan betegség, amit megelőzni nagyon könnyű, de kezelni már annál bonyolultabb és kellemetlenebb.

A fogágybetegség oka elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia, tehát nagyon fontos a tökéletes fogmosási technika elsajátítása. Ha a már kialakult fogágybetegség kezelése nem történik meg, sajnos a még egészséges fogainkat is könnyedén elveszítjük.
Megelőzés, megelőzés, megelőzés!

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu