Fogászati gócbetegség: mik a gócos fog tünetei?

Gócos fog tünetei

A gócos fog csendesen megbúvó ellenség. Észrevétlenül okoz különféle gócbetegségeket. Hogyan ismerjük fel és mik a gócos fog tünetei?

Mi az a fogászati góc?

A fogbélben és a fog tartószöveteiben lévő kórokozók a helyi elváltozások előidézése mellett eljuthatnak testük más részeibe is, ahol szintén megbetegedést okoznak. Ezt a kiváltott betegséget gócbetegségnek, a kiváltó tényezőt gócnak nevezzük.

A góc általában egy tünetszegény, krónikus gyulladás. Innen a baktériumok a vér- és nyirokkeringés útján eljutnak a szervezetünk különböző pontjaiba.

A leggyakrabban előforduló góc : a fogak, mandulák, középfül, orrmelléküregek, petefészkek, vakbél, prostata és az epehólyag krónikus gyulladása lehet.

A gócok kb 10%-a fog eredetű.

Mik a gócos fog tünetei?

A gócos fog tünetei nem mindig egyértelműek. Ahogy fentebb is említettük, a fog eredetű góc általában igen tünetszegény. Esetenként jelentkezhet fogfájás.

A fogászati gócként viselkedő elváltozások általában a fogszuvasodás következményes betegségei.

Gócként viselkedhetnek:

 • az elhalt fogak, melyek még nincsenek gyökérkezelve
 • gyökérkezelt fogak, melyeknek a gyökértömése nem megfelelő
 • gyökérkezelt fogak, melyek ugyan jó gyökértöméssel vannak ellátva, mégis egy röntgenen látható granuloma, vagy ciszta van a gyökércsúcson
  azok a fogak, melyeknek fogbele krónikusan gyulladt
 • betört fogak
 • előtörni nem tudó fogak, pl. bölcsességfogak

Fontos tudni, hogy a krónikus ínygyulladás és fogágybetegség kapcsán is kialakulhat gócbetegség!

Nem minden itt leírt elváltozást kell automatikusan gócnak tekintenünk, de, ha a másodlagos betegség megjeleni, akkor ezeket gócként kell kezelnünk.

Mi a baj a gócos foggal?

A gócos fogak tehát szervezetünk távoli pontjain hoznak létre különböző elváltozásokat.

A leggyakoribbak ezek közül:

 • izületi gyulladások
 • hajhullás
 • bőrkiütések, bőrelváltozások
 • reumás endocarditis (szívbelhártya gyulladás)

A fogászati góc tüneteit, akárcsak az ártatlannak tűnő hajhullást is, meglehetősen alattomosak, de komoylan kell őket venni.

Gócos fog kezelése és a fogászati góckutatás menete

Ha fogászati góc gyanúja merül fel, mindenképpen indokolt a fogak és az egész szájüreg alapos átvizsgálása. A vizsgálatot követően szükséges röntgenfelvétel készítése, mivel a gyökércsúcson, a csontban megjelenő elváltozásokat csak így tudjunk kiszűrni.

Fogászati góc kezelése és eltávolítása

A kezelés során a góc természetétől függően szükséges lehet a szuvasodások ellátása, gyökérkezelés-gyökértömés, már meglévő gyökértömések cseréje. A betört foggyökereket és az előtörni nem tudó bölcsességfogakat el kell távolítani. A krónikus ínygyulladást és fogágybetegséget alapos íny feletti- és íny alatti fogkőeltávolítással, esetlegesen műtéttel kell kezelni.

Összegzés

A fogászati góc tüneteit és következményeit figyelembe véve, valamint a kialakuló szövődmények súlyából is látszik, mennyire fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálaton való megjelenés. A Gócos fog kialakulása megakadályozása érdekében ajánlott a félévenkénti vagy legalább évenkénti fogkőeltávolítás, mert ez is nagyban hozzájárul a gócbetegség megelőzéséhez.

 

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Comment on "Fogászati gócbetegség: mik a gócos fog tünetei?"

 1. lakatos aladárné

  sajnos a fogaim elégé roszak minden fogaim nagy mértékü haj hullás fog letöredezések

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu