A gennyes fog veszélyei: mit okozhat a gennyes fog?

Gennyes fog gógyítása hogyan történik?

Mik is a gennyes fog tünetei? A gennyes fog tünetei szemmel is jól láthatók. Az egyik ilyen jel az arcduzzanat lehet. Vegyük át alaposabban ezt a nem elhanyagolandó kérdést. Jöjjenek a gennyes foggal kapcsolatos tudnivalók!

Ha elhanyagolunk egy gennyes fogat, súlyos esetben mélyszöveti gyulladás is kialakulhat, mely a szöveti membránokon keresztül akár a mellkas felé, illetve az agy felé is eljuthat!


Így segítünk gennyes fog esetén>> Gyökérkezelés budapesti rendelőnkben

A fogak gyulladása számos esetben nem csak erős, lüktető fájdalommal jár, de genny képződésével és ürülésével is kísérheti azt.

Mik a gennyes fogak veszélyei? Mit okozhat a gennyes fog? Hogyan gyógyítható? Mivel előzhetjük meg a kialakulását? Most ezeket a kérdéseket vizsgáljuk meg.

Gennyes fog: gyakori kérdések a fogorvos válaszával

Fogorvosi prakszisom során a gennyes foggal kapcsolatos gyakori kérdéseket összefoglaltam a lenti fejezetekben. Érdemes elolvasni.

Mik a gennyes fog tünetei?

Mik is a gennyes fog tünetei? A gennyes fog tünetei szemmel is jól láthatók. Az egyik ilyen jel az arcduzzanat lehet. Ha az adott fognak a szájüreg felőli gyökere érintett, akkor a duzzanat (vagy kis pukli) megjelenhet akár a szájpadláson is, vagy a nyelv felől a szájfenék környékén.

Ha a genny nem tud kiürülni, a folyamat intenzív fájdalommal jár. Gyakran a páciensek úgy érzik, az érintett fog kiemelkedik a helyéről, ráharapásra nagyon érzékeny.

Előfordul, hogy a genny utat tör magának a felszínre. Ilyenkor az adott fog gyökércsúcsának közelében egy kis pattanáshoz hasonlító fehéres dudor jelenik meg az ínyen, amiből váladék ürül. Ilyen esetben sokszor egyáltalán nem érez a beteg fájdalmat, hiszen a genny tud ürülni a szájüreg felé.

Súlyosabb esetben általános tüneteket is tapasztalhatunk, mint a láz, rossz közérzet.

gennyes fog veszélyei

Tegyük rendbe a fogalmakat: sipoly, tályog, gennyzacskó vagy ciszta?

Először is: mi a genny? A genny elhalt baktériumokból és szövetekből képződő váladék, mely bakteriális fertőzések következtében alakul ki.

A tályogos fog vagy gennyes fog tulajdonképpen egy és ugyan az. A tályog egy gennyel teli üreg, az elpusztult fehérvérsejtek, szöveti törmelékek és a baktériumok gyűjtőkamrája.

A sipoly vagy fisztula a tályog kivezető nyílása: ilyenkor a genny jellemzően a szájüregbe ürül. A gyökér csúcsán felgyülemlett genny többnyire a vékonyabb csontfelszín felé tör utat magának.

A gennyzacskó az ínyen megjelenő tályog neve. Könnyű felismerni: egy pattanásszerű dudor a fog mellett, alatt vagy felett.

A ciszta tulajdonképpen egy folyadékkal teli tok a gyökércsúcs körül. A folyadékot (nem genny) a ciszta hámja termeli. A benne lévő nyomás miatt folyamatosan növekszik, így pusztítja a körülötte lévő csontot, szöveteket. Sok esetben csak egy idő után okoz panaszt, de addigra már képes nagy kárt tenni.

Okozhat-e a gennyes fog hajhullást?

Hogy okozhat-e a gennyes fog hajhullást? A válasz, igen! A gennyes fogak gócbetegséget okozhatnak. A fogászati góc egy tünetszegény, krónikus gyulladás, ahonnan a különböző baktériumok és azok toxinjai a vér- és nyirokkeringés útján jutnak el a szervezet más területeire, és ott megbetegedést okoznak. Az ismeretlen eredetű hajhullás mögött nagyon sokszor fogászati góc áll.

Mennyire lehet veszélyes a gennyes fog az agyra?

Ha elhanyagolunk egy gennyes fogat, súlyos esetben mélyszöveti gyulladás is kialakulhat, mely a szöveti membránokon keresztül akár a mellkas felé, illetve az agy felé is eljuthat!

Mire kell odafigyelni, ha a gennyes fog terhesség alatt alakul ki?

Ha a gennyes fog terhesség alatt alakul ki, az a kismamának és a babának is káros. A gyulladt gennyes fog akár koraszülést is okozhat!  Ezért nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gyermeket tervezők jöjjenek el fogászati szűrővizsgálatokra, hogy mielőbb fény derüljön a problémákra, és még a terhesség előtt kezelni tudjuk őket. Terhesség esetén a kezelés már sokkal nehézkesebb: nem használhatunk röntgen készüléket, és az érzéstelenítő injekcióval is vigyázni kell, a stresszről nem is beszélve, amit a kismama átél a kezelések előtt/közben.

Természetesen, ha véletlenül pont a terhesség közben lesz egy gennyes, tályogos fogunk, mindent megteszünk, hogy meggyógyítsuk a kismamát, de figyelembe kell venni, hogy nem minden eszköz áll rendelkezésünkre, amit normál esetben használhatunk, így a kezelés kimenetele is bizonytalanabb.

Milyen hatással lehet a gennyes fog a nyirokcsomóra?

A gennyes fog a nyirokcsomókra is hatással van: a fertőzés következtében a nyaki, áll alatti, fül körüli nyirokcsomók megduzzadhatnak.

Lehet-e összefüggés a gennyes fog és a fejfájás között?

A gennyes fog és a fejfájás között is lehet összefüggés. A fertőzés, ha nem kezelik, elérhet egy olyan szintet, mikor már általános tüneteket is tapasztalunk magunkon. Ezek a láz, elesettség, fejfájás. Ha ezeket érezzük, haladéktalanul keressük fel orvosunkat, aki megkezdheti a szükséges kezelést! Az ilyen fertőzések könnyen átterjedhetnek a mellkas felé az izmok közti terekben, súlyos betegséget hozva létre, mely már kórházi kezelést igényel!

Mi lehetnek a gennyes fog veszélyei?

A gennyes fog veszélyei, vagy inkább következményei a következőképpen alakulhatnak. Minden fogból kiinduló gyulladásnak lehetnek gyors lefolyású (akut) következményei, amikor fellobban a gyulladás, illetve lassan kialakuló, hosszú távú következményei (pl. gócbetegség).

Lássuk, mit is okozhat egy gennyes fog, ha nem kezelik időben:

  • a fog elvesztése
  • több fog elvesztése (ha a gennyes góc okozta szövetpusztulás a szomszédos fogak körüli csont- és tartószöveteket is érinti)
  • csontpusztulás a fog, fogak körül, illetve az elvesztett fogak helyén (ez a fogak megtartását, illetve a fogak pótlását nagyban megnehezítheti)
  • mélyszöveti gyulladás, mely a szöveti membránokon keresztül akár mélyen a mellkas felé, illetve az agy felé is eljuthat
  • gócbetegségek kialakulása

Melyek konkrétan a gennyes fog okozta betegségek és lehetséges szövődmények?

A gennyes fog okozta betegségek listája nem merül ki a fent említettekben. Amennyiben nem kezelik a tályogos fogat, a fertőzés egyre súlyosbodhat, és egyre nehezebb lesz kontrollálni.  Nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés a csonthártya alatt vagy azt áttörve hamar átterjed az állcsontra vagy a fej és a nyak egyéb részeire. Csonthártyagyulladás is felléphet.

Veszélyes szövődmény lehet az állkapocs vagy a nyak extrém duzzanata, ami nyelési nehézséget okozhat. Ha fertőzés a lágyrészek között, például a nyakon lévő lágyrészeken keresztül tovább terjed, akkor megnő a vérmérgezés (szepszis) kialakulásának esélye.

A fog körüli fertőzések gócként viselkedve a szervezet számos pontján okozhatnak megbetegedéseket, köztük veseproblémákat, szívbetegségeket, ízületi fájdalmakat, hajhullást okozva.

Hogyan történik a gennyes fog gyógyítása

A gennyes fog gyógyítása a kiindulási probléma kezelésével indul. Ez lehet gyökérkezelés, gyökértöméscsere vagy gyökércsúcs-resectio (a fog gyökércsúcsának levágása), végső esetben foghúzás.

Fontos tudni, hogy gennyes fog antibiotikummal nem gyógyítható! Ugyan a tüneteket mérsékli, de a kiindulási okot nem szünteti meg. Ha csak ilyen módon kezelünk egy gyulladt fogat, az az akut gyulladás tüneteit mérsékli ugyan, de csupán azt érjük el, hogy egy tünetszegény, krónikus gyulladás alakul ki, ami bármikor belobbanhat újra.

Antibiotikumot csak abban az esetben kell szedni, ha a gyulladásnak már általános tünetei is vannak: láz, elesettség, fejfájás, nagymértékű arcduzzanat. A fertőzés kiindulópontja a fog belsejében van, és oda nem jutnak el az antibiotikumok

A gennyes fog gyökérkezelése

A gennyes fog gyógyítása mindig gyökérkezeléssel, gyökértömés cserével, vagy végső esetben foghúzással kell, hogy történjen.

Legvégső megoldás a gennyes fog kihúzása

Ha a gennyes fogat gyökérkezeléssel nem tudjuk megmenteni, a végső megoldás sajnos a fog eltávolítása kell, hogy legyen.

Jó ötlet a gennyes fog kifakasztása?

A válasz határozott nem! A gennyes fog kifakasztása házilag tilos! A gennyes fog gyógyítása a fogorvos feladata!

Kérjük, ne próbáljon a duzzanatba szúrni, mert ez akár vérmérgezéssel is végződhet.

Semmiképpen se kezdjen el antibiotikumot szedni a saját szakállára: a fertőzés kiindulópontja ugyanis a fog belsejében van, és oda nem jutnak el az antibiotikumok. Indokolatlan antibiotikum használat pedig segíti az antibiotikum rezisztens baktérium törzsek kialakulását.

A kemény arcduzzanatot párakötéssel lehet kezelni, de ezt is csak a fogorvosa utasítására tegye! Természetesen fájdalomcsillapítót bevehet a kínzó fájdalom ellen.

Megoldás lehet-e a gennyes fog otthoni kezelése?

Hogy jó ötlet-e a gennyes fog otthoni kezelése? Az előző bekezdésben láthattuk, hogy egyáltalán nem!

A kemény arcduzzanatot párakötéssel lehet otthon kezelni, de ezt is csak a fogorvosa utasítására tegye! Természetesen fájdalomcsillapítót szedhet a fájdalom ellen.

Megelőzés

A megelőzés lényege az, hogy rendszeresen részt vegyünk fogorvosi szűrővizsgálatokon, hogy időben felfedezhessük a gyulladásos folyamatokat, illetve a fogszuvasodást hamar kezelhessük. Ezenkívül kulcsfontosságú, hogy ha bármilyen panaszunk van, ne halogassuk a fogorvos felkeresését, mielőbb forduljunk szakemberhez.

Alapvető fontosságú a rendszeres és helyes technikával végzett fogmosás, a fogközök megtisztítása (fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével) és a nyelv óvatos lesikálása.

Összefoglalás

A cikkben láthattuk, mi mindent okozhat egy gennyes fog. A megelőzés fontosságát nem győzzük eleget hangsúlyozni. Egy gennyes fog nem csak a leheletünket ronthatja el, hanem kihatással lehet egész szervezetünkre, így fontos, hogy rendszeresen keressük fel fogorvosunkat kontroll céljából. Ha már megtörtént a baj, mihamarabb forduljunk orvoshoz, aki, ha nem hanyagoltuk el a betegségünket, jó eséllyel egy gyökérkezeléssel meg tudja oldani a problémánkat.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina magán fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu