A fogzománc kopás kezelése: tények és tévhitek a fogzománc regenerálódása kapcsán

Fogzomanc kopása a helyes fogmosástól függ

Ha kellően vigyázunk fogzománcra, az életünk végéig védelmet nyújthat a káros behatások ellen. Jöjjenek a tények és tévhitek a fogzománc regenerálódása és a fogzománc kopása kapcsán!


Így segítünk fogzománc kopás esetén>> Porcelán héjak

A fogzománc kopás sok esetben nem csak esztétikai problémát jelent, hanem kellemetlen fogérzékenységgel is társul. Hogy mitől is alakulhat ki a fogzománc kopás és mit tudunk tenni ellene? Cikkünkben nem csak erre a kérdésre keressük a választ, hanem megnézünk pár tényt és tévhitet a fogzománc regenerálódása kapcsán is.

A fogzománc kopás tünetei és okai

A fogzománc a test legkeményebb szövete. Ennek ellenére az idő előrehaladtával elkophat. A fogzománc kopás következménye képpen szabaddá válik a dentin, mely fogérzékenységhez vezethet.
A fogzománc kopás tünetei jellemzően a következők lehetnek:

  1. Fogcsikorgatás – Az emberek igen nagy százaléka csikorgatja, vagy szorítja nagy erővel éjjel a fogait. Fogcsikorgatás közben könnyen lekoptatjuk a zománcot a fogfel-színről, sőt a rágócsücskök is ellaposodnak.
  2. Túl erős fogmosás – a nem megfelelő technikával, vagy túl gyakran végzett fogmosás a fogzománc elvékonyodásához, majd akár fognyaki kopáshoz is vezethet. A megfelelő fogmosási technikáról kérje fogorvosa felvilágosítását!
  3. Saverózió – Egyrészt a savas ételek és italok túlzott fogyasztása okozhatja a zománc elkopását, másrészt a gyomorsav szájba való visszaáramlása. Ezt okozhatja gyomor reflux, vagy túl gyakori hányás (terhesség során, vagy bulimia kapcsán).

Ez az igazság a fogzománc regenerálódása kapcsán: A fogzománc visszaépül?

A fogzománc regenerálódása kapcsán az igazság a következő: Fogzománcunkban folyamatos az ásványi anyagok beépülése és kioldódása. Ha ez a körforgás, ha például a cukros ételek miatti ph változás (savasodás) hatására a kioldódás felé tolódik el, kialakul a fogszuvasodás.

Ez mind egészséges fogzománcra igaz.

Amennyiben a fogzománc már elkopott, vagy szuvas, az elveszített foganyagot már semmilyen módon nem tudjuk visszanyerni.

A fogzománc regenerálódása mítosz

Tehát, ha a fogzománc visszaépülésre úgy gondolunk, mint a már elveszített foganyag látható visszaépülésére, akkor sajnos azt kell mondjam, ez a jelenség nem létezik. A fogzománc regeneráló fogkrémek fogkrémek (pl.: Elmex gél, Tooth Mouse gél) jó szolgálatot tehetnek a fogérzékenység csökkentésében, továbbá csökkentik a jövőbeni kopás mértékét, ám nem tudják a már elvékonyodott zománcréteget visszaállítani.

A fogzománc erősítése: melyek a fogzománc erősítő vitaminok és ásványi anyagok?

Hogy melyek azok a fogzománc erősítő vitaminok és ásványi anyagok, melyeket érdemes fo-gyasztani fogaink védelmében?

A D-vitamin és kalcium együttes bevitele erősíti a fogzománcot.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és beépülését a fogba, ezáltal védi a fogzománc egészségét.Ha a zománc a fejlődése ideje alatt nem kap elég D vitamint, akkor fehér foltok jelen-hetnek meg a fogakon, legjellemzőbben a nagyőrlőkön, a metszőfogakon és a szemfogakon.

Az A vitamin segíti az ínyszövetek és a fogzománc egészségének fenntartását. Ha nincs megfelelően biztosítva a szervezet számára, akkor az a tejfog és maradó fog fejlődésének idején a zománc károsodását idézheti elő. Továbbá a bőr és a nyálkahártya szárazzá, fertőzésre, gyulladásra hajlamosabbá válik.

A fluor hozzájárul a fogzománc szilárdságához. Fontos, hogy ne szedjen/szedessen gyermekével saját szakállára fluor tablettát, mert a túladagolás szintén nagyon káros a fogakra! Szinte minden fogkrém tartalmazza, továbbá ásványvizekből is hozzájuthatunk.

A fogzománc kopás kezelése

A fogzománc kopás kezelése több módon történhet. Ha a fog az elvékonyodott fogzománc miatt érzékeny, de esztétikai problémát a kopás nem okoz, jó szolgálatot tehetnek a fogérzékenység csökkentő ecsetelők és fogkrémek.

Fontos tudni, hogy ezek az ecsetelők és fogkrémek (pl.: Elmex gél, Tooth Mouse gél) csökkentik a kopás mértékét, ám nem tudják az elvékonyodott zománcréteget visszaállítani.

Fogzománc hiány kezelése történhet fogtöméssel, vagy előrehaladott zománchiány esetén a porcelán héjak, illetve koronák jelentenek megoldást.

Mit lehet tenni fogzománc repedés esetén?

Gyakran hívnak fel ijedt páciensek, hogy találtak egy repedést a fogukon, mit csináljanak? Nézzük, mit is lehet tenni fogzománc repedés esetén.

A fogzománc repedés az idő előrehaladtával szinte mindenkinél megjelenik valamilyen módon,kinek jobban, kinek kevésbé. Szerepet játszik benne a túl hideg és túl meleg éte-lek/italok fogyasztása, gyakran közvetlenül egymás után.

A fogzománc repedés ijesztő tud lenni, azonban semmilyen kezelést nem igényel. Nem kell félnünk, nem fog az egész fogunk kettétörni, ha valóban csak a felszíni zománc repedt meg. Ha nagyon zavaró lenne esztétikailag, vagy érzékennyé válna a fog (bár ilyenkor ez nem igazán jellemző) héjpótlást tudunk készíteni.

Mit tehetünk fogzománc leválás esetén?

Előfordul, hogy genetikailag gyengébb fogzománccal rendelkezünk. Zománcfejlődési rendellenességek kapcsán előfordul, hogy a fogzománc gyerekkortól kezdve foltos, dara-bosan leválik.

Az ilyen fogak sokkal fogékonyabbak a fogszuvasodásra is, hiszen hiányzik a megfelelő szerkezetű zománc, mint védelmi vonal.
Fogzománc leválás esetén amit tehetünk, hogy minél hamarabb koronával látjuk el az érintett fogakat. Ez megóvja őket a további károsodástól.

Fogzománc kopás gyerekeknél

A fogzománc kopás gyerekeknél ugyanúgy előfordulhat, mint felnőtteknél. Tejfogak esetén ezek kezelést nem igényelnek, kivéve, ha gyomor probléma áll a háttérben. Ilyenkor természetesen az alapbetegséget kezelni kell.

Összefoglalás

A fogzománc kopás kezelésének, ahogy olvashattuk, a legmegfelelőbb módja a megelő-zés. Hogy megőrizhessük fogzománcunk egészségét, fontos a megfelelő táplálkozás, a jó fogmosási technika, és alapbetegségeink mielőbbi kezelése.

Ha már megtörtént a baj és létrejött a zománckopás, tévhit, hogy azt regenerálni lehet bármilyen vitamin fogyasztásá-val. Onnantól kezdve csak különböző fogászati kezelésekkel tudjuk a zománchibákat el-tüntetni.

Ha kellően vigyázunk fogzománcunkra, az életünk végéig védelmet nyújthat a káros behatások ellen.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina magán fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu