Miért rettegek a fogorvostól? Így győzheti le a fogorvos fóbiát!

Miért rettegek a fogorvostól? Így győzheti le a fogorvos fóbiát!

Hogy miért félek a fogorvostól, ha egyszer tudom, nincs miért félnem? Ismerős? Valóban összetett probléma a félelem a fogorvostól. Legyünk őszinték: fogorvoshoz szinte senki nem szeret járni, valamilyen szinten szinte mindenki tart a fogászati kezelésektől. Ez teljesen érthető, hiszen a rengeteg múltbéli negatív tapasztalat, illetve a kiszolgáltatott helyzet nagyban rányomja bélyegét a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatos hozzáállásunkra. Ebben a cikkben körüljárjuk a fogorvos félelmet, hátha segít Önnek legyőznie a fogorvos fóbiát!


Rendelőnkben garantáltan stresszmentesen, gyorsan és hatékonyan elvégezzük a szükséges fogászati ellátást. Nálunk nincs ok a félelemre. Mutatjuk a részleteket>> Fogmegtartó kezelések

A fogorvos félelem, avagy a fogorvos fóbia megértése

Akár valamilyen gyermekkori trauma, vagy felnőttkori rossz élmény okozza, a fogorvos fóbia nagyon gyakori jelenség. Jó esetben le tudjuk küzdeni ezt a rettegést a fogorvostól, hiszen tudjuk, a kezelés után jobban leszünk.

Ha ez azonban mégsem sikerül, akkor bizony hosszadalmas és esetenként fájdalmasabb beavatkozásokra kell számítaniuk, hiszen a hosszantartó halogatás csak a betegségünk súlyosbodását idézi elő, amit az idővel egyre nehezebb kezelni.

Félelem a fogorvostól

Az egyre csak halogatott fogproblémák akár fogaink elvesztését is eredményezhetik, illetve súlyosabb ,egész szervezetet érintő következményekkel is járhatnak, például gócbetegséggel, illetve várandósok esetében akár koraszüléssel is.

A fogorvostól való félelem okai

A fogorvostól való félelemnek pszichológusok szerint külső- és belső okai lehetnek.

Külső ok lehet egy múlt béli rossz tapasztalat, vagy egy hozzánk közel álló személy befolyása. A fogorvosfóbiával küzdő emberek nagy része gyermekként szenvedett valamilyen traumát a fogászati székben, ezért a mai napig retteg a fogorvostól.

Nekem is számos ilyen pácienssel van dolgom, akik szinte ugyanazt az élményt mesélik újra és újra:

“Gyerekkoromban az iskolafogászaton érzéstelenítés nélkül fúrták a fogam, majd tömték be!”

Ilyenkor egyáltalán nem csodálom, és teljesen megértem, hogy valaki tart a fogorvosoktól, hiszen nagy fájdalmakat lehet okozni valakinek ezekkel a kezelésekkel, ha azt érzéstelenítés nélkül végzik.

Svéd pszichológusok bebizonyították, hogy a fogorvos félelemnek bizony genetikai, azaz belső okai is lehetnek. Az introvertált és neurotikus hajlamú egyének esetében gyakoribb a fogorvosfóbia, mint az extrovertált emberek körében.

Nagyon félek a fogorvostól, mit tegyek?

Hogy mit tegyünk, ha nagyon félünk a fogorvostól, igen komplex és egyéni kérdés, nem igazán tudok olyan választ, ami minden egyes betegre érvényes lenne. Mindenkinek meg kell találnia, milyen stresszcsökkentő módszer válik neki be.


Összeírtam néhány általános tippet fogorvos fóbia ellen:

  1. Válasszunk olyan fogorvost, akit szimpatikusnak találunk, akiben megbízunk és a személyisége közel áll a miénkhez.
  2. Először kérjünk csak egy konzultációs időpontot, ahol picit megismerhetjük egymást, beszélgethetünk, kialakulhat valamiféle kapcsolat. Itt az orvos is fel tudja mérni, ki mennyire retteg a fogorvostól, és ennek megfelelően esetleg több figyelemmel láthatja el a pácienst.
  3. Ha ez megnyugtat minket, ne szégyenlősködjünk, nyugodtan kérjük meg fogorvosunkat, hogy minden lépését mondja el, mit miért csinál, szóljon előre mi következik a kezelés során.
  4. Ha fájdalmunk van a kezelés közben, vagy után, szóljunk orvosunknak! Hiszen, ha nem tudja, hogy fáj, nem is tud rajtunk segíteni. Nyugodtan kérhetünk még egy érzéstelenítő injekciót.
  5. Kezelés előtt, ha úgy gondoljuk szükséges, nyugodtan vegyünk be egy enyhe nyugtatót, ez általában nem befolyásolja a kezelést. Ilyen esetben azért mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal.
  6. Ne feledjük, soha nem szégyen akár pszichológus segítségét kérni fóbiáink leküzdésében, ha ezek már életminőségünket befolyásolják!

Jó ötlet a nyugtató fogorvos előtt?

Jó ötlet lenne a nyugtató a fogorvos előtt? Ahogy az előző bekezdésben is írtam, ha tudjuk magunkról, hogy fogorvosfóbiánk kezelhetetlen, nyugodtan vehetünk be kezelés előtt akár nyugtatót is.

Gyakran elég egy homeopátiás készítmény, de háziorvosunkkal írathatunk fel komolyabb gyógyszert is. Ilyen esetben mindenképp szóljunk előre fogorvosunknak, hogy megbeszélhessék, nem befolyásolja-e valamilyen módon ez a fogászati kezelést.

A legfontosabb, hogy a szükséges fogászati kezelések ne maradjanak el, hiszen például egy letört fog megmentésében is nagyon fontos a mielőbbi ellátás!

Összegzés

Fogorvos fóbiánkkal tehát nem vagyunk egyedül, a népesség több mint fele érintett ebben a kérdésben. Akármennyire is félünk, muszáj megértenünk, hogy a halogatás csak nagyobb problémákat szül, és még például az elején pici fogtöméssel megolható dolog is könnyen foghúzásig fajulhat, ha sokáig várunk a fogorvosi vizsgálattal.

Ha elhanyagoljuk fogainkat, az fogszuvasodást szül, ami visszafordíthatatlan folyamat, tehát minél előbbi kezelést igényel. Rendelésem során igyekszem mindent megtenni, hogy pácienseimet átsegítsem félelmeiken, és később már nyugodtan és mosolyogva érkezzenek a rendelőbe.

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu