Fogkő házliagos eltávolítása

Fogkő házliagos eltávolítása

Manapság nagyon divatosak a “csináld magad” megoldások, amik a lakberendezésben és szépségápolásban talán be is válnak, azonban a fogkőeltávolítás tekintetében nem biztos, hogy kifizetődőek. Ebben a cikkben olvashatnak néhány praktikát, és meglátják, miért érdemes mégis szakember segítségét kérni. Mutatjuk, mit kell tudni a fogkő házliagos eltávolításáról.

Fogkő házliagos eltávolításaRendelőnkben teljes mértékben fájdalom mentesen, gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg a fogkőtől ultrahangos fogkőeltávolító eszközünk segítségével. Mutatjuk a részleteket>> Fogkőeltávolítás budapesti rendelőnkben

Az egyik leggyakoribb fogászati probléma, ami szinte minden embert érint valamilyen formában, az az újra- és újra megjelenő fogkő. Ugyan jelentős fájdalommal megjelenése nem jár, mégis sok kellemetlenség okozója lehet, kezdve az elszíneződött fogaktól a rossz lehelleten át a fogágybetegségig.

Mi a fogkő?

Hogy mi is a fogkő? A fogkő a fogakon maradt lepedékből képződik teljesen észrevétlenül, hiszen semmilyen fájdalommal nem jár.

Az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapszik, irritálja a fogínyt ami begyullad, vörös színezetű lesz, fogmosáskor pedig vérezni kezd. Ez a folyamat kezelés nélkül ínysorvadáshoz vezet, hosszú távon a foggyulladás pedig megtámadja a fogak tartószerkezetét, így azok mozogni kezdenek.

Fogkő, vagy foglepedék?

Lássuk, mi is a különbség a fogkő és a foglepedék között. A foglepedék, vagy más szóval dentális plakk, a nyál, ételmaradékok és folyadékok kombinációja, mely telis tele van savképző baktériumokkal.

Ezek a baktériumok megtámadják a fogzománcot és a fogínyt, így idővel fogszuvasodás és ínygyulladás alakul ki. Ha nem távolítjuk el a felgyülemlett lepedéket, az mineralizálódik és fogkővé alakul.

A foglepedék még fogkefével és fogkrémmel otthon is eltávolítható, de a megkeményedett fogkövet csak a fogorvos tudja eltávolítni speciális kézi-, illetve ultrahangos fogkőeltávolító műszerrel.

A fogkő házilagos eltávolításának lehetőségei és veszélyei

Az interneten számos házi praktika kering a fogkő házilagos eltávolításának lehetőségeiről. Nézzünk most ezek közül néhányat.

1. Szódabikarbónás fogmosás

Rengeteg oldal ajánlja a szódabikarbónás fogmosást fogfehérítésre és fogkőeltávolításra. Azonban ez nem csodaszer, gyakori használata kifejezetten káros hatással van fogainkra és fogínyünkre!

Nagyon könnyen felérdesíti a fogfelszínt, amin így sokkal könnyebben megtapad a lepedék és a különböző szennyeződések. Ugyan valamennyi tisztító hatása van, de a kemény fogkövet eltávolítai nem képes.

2. Sóval való fogmosás

A szódabikarbónához hasonlóan a szemcsésségéből kifolyólag valamennyi tisztító hatása van a sóval való fogmosásnak, azonban a kő kemény fogkövet egészen biztosan nem képes ledörzsölni a fogunkról.

3. Fogpiszkáló

Ez módszer rendkívül káros lehet!
A fogpiszkálóval legfeljebb annyit érhet el, hogy megsérti az ínyét, magát a fogkövet nem fogja tudni eltávolítani. Kérjük, ne próbálkozzon ezzel a módszerrel!

4. Öblögetés 3%-os hidrogén-peroxid oldattal

A hidrogén-peroxid erős baktériumölő tulajdonsággal bír, ezért is ajánlják néhány oldalon házilagos fogkő eltávolításra. A baktáriumokat valóban megöli, azonban a már megkeményedett fogkövet nem oldja fel.

5. Fogkőeltávolítás ecettel

Az almaecettel való öblítés ártalmatlan módszer, 1:1 arányban megfelel egy szájvizes öblítésnek. Azonban hiába működik jól szájvízként, a fogkövet ez sem fogja lepattintani a fogunkról.

Lássuk be, a fogkő házilagos eltávolításának jóval több hátránya lehet, mint előnye. A legtöbben súrolással, kapargatással próbálkoznak, de ezzel csak a fogzománzukat és ínyüket sértik meg, ami hosszú távon sok kellemetlenséget szülhet.

A fogkő keletkezésének megelőzésében esetleg hasznosak lehetnek az otthoni módszerek, illetve a megfelelő technikával végzett fogmosás, de a már kialakult fogkő eltávolításán házilag nem segíthetünk anélkül, hogy komoly problémát okoznánk magunknak.

Összegzés

A fogkő eltávolítását tehát mindenképpen érdemes szakemberre bíznunk, mivel nekik megvan a megfelelő eszközük annak gyors és fájdalommentes eltávolításáara, miközben megóvják a környező szöveteket a sérülésektől. Ráadásul a fogorvos az íny alatti fogkövet is eltávolítja egy kezelés alatt, amire otthon egészen biztosan nincsen lehetőségünk.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu