A fogínygyulladás kezelése, és minden amit tudni kell róla

fogínygyulladás képen

A fogínygyulladás manapság népbetegségnek mondható, nagyon sok embert érint élete során. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan történik a fogínygyulladás kezelése, és végig veszünk mindent amit tudni kell róla.

Fontos tudnunk, hogy nem örökletes hajlam, vagy fertőzés okozza, hanem az esetek nagy részében a megfelelő szájhigiénia hiánya. Így a megfelelő odafigyeléssel magunk is nagyban hozzájárulhatunk ínyünk egészségéhez. Nem fertőző.


Megnézetné a fogait? Segítünk. >> Fogászati vizsgálat Budapesten


Ezek a fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás tünetei igen jellegzetes tünetek, könnyen felismerhetjük magunkon is őket. A fogínygyulladás jelei közül a legkönnyebben észrevehető tünet az, hogy fogmosáskor vérzik az ínyünk. Ez komolyabb esetekben már étkezéskor is előfordulhat. Az íny az adott területen vörössé, érzékennyé, duzzadttá válik.

A teljesen elő nem tört bölcsességfogak körül gyakran begyullad az íny, mivel könnyen alászorulnak a különböző ételmaradékok, és fogkefével sem könnyű hozzáférni ehhez a területhez. A bölcsességfog fogínygyulladása gyakran arcduzzanattal, szájzárral, és genny képződésével is járhat.

Mik a fogínygyulladás okai?

Lássuk, mik lehetnek a fogínygyuladás okai! A fogínygyulladást elsősorban a fogakra és az ínyre felrakódott lepedék és fogkő okozza. Ezeket semmilyen szájöblítő, vagy gyógyszer nem távolítja el, csak a megfelelő mechanikai tisztítás! Ez a kezdeti (lepedék) fázisban történhet fogkefével, vagy később, amikor már fogkőről beszélünk, fogorvos által.

Mik lehetnek a fogínygyulladás szövődményei?

Ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, és a fogínygyulladás sokáig fennáll, akkor számolnunk kell a következményekkel. A fogínygyulladás szövődménye lehet először is az íny visszahúzódása. Az állandó irritáció miatt az íny elkezd visszahúzódni a fogról. Ha ekkor sem történik kezelés, a csontszint is elkezd visszahúzódni az ínnyel együtt.

Figyelembe kell vennünk, hogy, ha az íny és a csont már egyszer visszahúzódott, sajnos hiába tisztítjuk le a fogakat és a foggyökeret különböző módszerekkel, az eredeti íny és csontszint sosem áll már magától vissza. Csupán szinten tartani tudjuk azt. Ahhoz, hogy visszakapjuk az eredeti íny- és csontszintet, különböző műtéteken kell átesnünk. Ennek fejében láthatjuk, mennyire megéri foglalkozni a szájhigiéniánkkal, és rendszeresen látogatni fogorvosunkat.

Az állandó, krónikus fogínygyulladás fogászati gócként is viselkedhet. Innen a baktériumok szétszóródhatnak a szervezet különböző helyeire. Bizonyított tény, hogy ezek a baktériumok szív- és koszorúér betegséget okozhatnak, továbbá a kismamáknál vetélést és koraszülést indíthatnak el.

Mit tehetünk fogínygyulladás ellen?

A legjobb, amit tehetünk fogínygyulladás ellen, az a megelőzés. A megfelelő fogmosási technika elsajátításával megakadályozhatjuk a plakk felszaporodását. A fogkövet rendszeresen el kell távolíttatnunk fogorvosunkkal. Meg kell szabadulnunk a rosszul záró, elálló szélű töméseinktől, koronáinktól is.

Ezek elálló szélénél könnyen felszaporodik a lepedék, melyet nem tudunk megfelelően eltávolítani, így nem csak a fog szuvasodását okozzák, de az ínyünk is be fog gyulladni körülötte. Nagyon fontos a megfelelően záródó tömések és koronák készítése.
Fogínygyulladás terhesség alatt

Terhesség alatt a fogínygyulladás igen gyakori jelenség. A felborult hormonrendszer sokkal érzékenyebbé teszi az ínyt, így minimális lepedékfelhalmozódás is erős gyulladást idézhet elő. Ha ezt tapasztaljuk magunkon, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat. Ilyen esetben szükségessé válhat a gyakoribb fogkőeltávolítás és professzionális fogtisztítás. A szájhigiénénkre is próbáljunk kiemelten odafigyelni. Szülés után ezek az extrém reakciók el szoktak múlni magunktól.

Fogínygyulladás gyerekeknél

Ahogyan felnőtteknél, gyerekeknél is ugyanúgy kialakulhat fogínygyulladás, amennyiben nem megfelelően tisztítják fogaikat. Az óvodás/kisiskolás gyerekeknek nincsen még meg a megfelelő kézügyességük a megfelelő fogmosási technika elvégzéséhez, így nagyon fontos, hogy minden esetben, miután a gyermek fogatmosott, a szülő is mossa meg neki rendesen a fogát, ínyét!

Ha már kialakult a fogínygyulladás, a fogorvos professzionális fogtisztítással, fogkőeltávolítással tud segíteni.

Fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás kezelése minden esetben a lepedék és fogkő tökéletes eltávolításából áll. Ez általában gyors gyógyulást von maga után. Fontos, hogy otthon ezután minél tovább tartsuk fent ezt a tiszta állapotot. Ehhez megfelelő fogkefére, és jó fogmosási technikára van szükség. A fogközök rendszeres tisztítása sem maradhat ki fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével.

Fogínygyulladás kezelése házilag, fogínygyulladás kezelése homeopátiával

Akik már olvasták több blogbejegyzésemet, tudhatják, hogy nem igazán vagyok az otthoni gyógymódok híve. Ezek általában a tüneteket valamelyest csökkenthetik, viszont a kiváltó okot igen ritkán tudják meggyógyítani.

Az ínygyulladással különösen ez a helyzet, hiszen itt nem immunerősítésre van szükség, pusztán csak a felrakódott baktériumok teljes eltávolítására, ami csak mechanikai tisztítással lehetséges. A fogínygyulladás kezelése házilag így sosem lehet igazán hatékony. Ezért, ha nem szeretnénk sokáig küzdeni a fogínygyulladással, jobb, ha mielőbb felkeressük a fogorvosunkat. Ő egy bő fél óra alatt rendezni fogja a problémánkat.

Géles kezelés, szájöblítő használata

Azokban az esetekben jöhet szóba a fogínygyulladás géles (pl. Gingisol) kezelése, amikor a fogkőeltávolítás után még regenerálódnia kell a fogínynek, esetleg valamilyen szájüregi műtét, vagy nagyobb beavatkozás után szeretnénk gyorsítani a gyógyulást.

Ezek a gélek, kenőcsök, szájöblítők elpusztítják a baktériumokat és csökkentik a gyulladást. Használatukat mindig ki kell hogy egészítse a megfelelő mechanikai tisztítás is. A szájvizekkel vigyázzunk, nem szükséges őket minden egyes nap használni.

Érdemes kúraszerűen alkalmazni őket: 2-3 hétig használni, majd ugyanennyit nem használni. Ennek oka, hogy könnyen kiszárítják a nyálkahártyát, és a jótékony baktériumokat is elpusztítják.

Már megint az a szódabikarbóna: fogínygyulladás kezelésére is jó?

Ugyan a szódabikarbóna fertőtlenítő hatású, használatát nem javaslom. Ahogy korábban is írtam, csak a tüneteket enyhítheti, az okot nem szünteti meg. Ezen kívül kárt tehet a fogzománcban is. A szódabikarbóna fogakra való használata tehát nem jó ötlet.

Legjobb fogínygyulladás elleni fogkrémek

A megfelelő fogápolás és rendszeres fogkőeltávolítás mellett támogathatjuk ínyünket fogínygyulladás elleni fogkrémekkel is. Aki ilyen fogkrémet keres, ajánlom számára a Meridol fogkrémet, vagy a Lacalut, illetve a Parodontax termékeit.

Gyógyszeres kezelés: mikor van szükség a fogínygyulladás antibiotikumos kezelésére?

A fogínygyulladást általában nem szoktuk antibiotikummal kezelni, maximum igen extrém esetben. Ha a páciens általános tüneteket észlel, úgy mint például láz, hidegrázás, abban az esetben szükség lehet a fogínygyulladás gyógyszeres kezelésére.

Ha a fogínygyulladás esetleg valamilyen más általános betegség tüneteként jelentkezik, az adott általános betegséget szükséges lehet antibiotikummal kezelni.

Mennyi idő alatt gyógyul?

Amennyiben eltávolítottuk a kiváltó okot, ami legtöbbször a felhalmozódott lepedék és a fogkő, a fogínygyulladás pár nap alatt teljesen meggyógyul. Azonban, ha a betegség már íny- és csont visszahúzódásával is társult, ezek sajnos a gyógyulás után sem fognak visszatérni az eredeti szintjükbe.

Tudta, hogy a macska fogínygyulladás tipikus macska betegség?

Egy kis érdekesség: nem csak az emberek ínye hajlamos a gyulladásra, hanem bizony házikedvenceinké is! Az ínygyulladás megelőzésében a fogak rendszeres ápolásának és a megfelelő táp kiválasztásának kulcsszerepe van, ebben érdemes kikérni állatorvosunk tanácsát. Ha már kialakult a fogkő és az ínygyulladás, kisállatainknak altatásban tudják eltávolítani fogköveit.

Sőt, néha bizony nagyobbacska társaiknak is szükségük van egy kis fogászati ellátásra. Ez a kép akkor készült, amikor egy oroszlán szorult a segítségemre.

Nagymacsa fogínygyulladás Dr Kósa Krisztina fogorvos oroszlán fogait kezeli.
Nagy élmény volt az oroszlán fogait meggyógyítani. Megjegyzem: a kezelés nem a rendelőnkben történt 🙂 | Fotó: Dr Kósa Krisztina fogorvos a kecskeméti állatkertben

Összegzés

Az ínygyulladás igen kellemetlen és gyakori megbetegedés, ám annál könnyebben orvosolható. Kulcsfontosságú a megelőzésben és a gyógyításban a megfelelő szájhigiéné és a rendszeres fogkőeltávolítás. Ha ezt a két szabályt betartjuk, nem lesz gondunk a fogínyünkkel.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu