Mik a foggyulladás tünetei, hatásai a szervezetre, és mit tehetünk foggyulladás ellen?

A foggyulladásnak számos formája létezik, melyekről egy egész tankönyvet lehetne írni. Ebben a cikkben átfogó és közérthető módon mutatom be dióhéjban és lényegre törően a foggyulladás tüneteit és hatásait, valamint megmutatom, mit tehetünk foggyulladás ellen?

Gyulladt lehet csak a fogbél, vagy a foggyulladás érintheti a gyökércsúcs körüli tartószöveteket is. Mindkét rész gyulladása lehet akut, vagy krónikus is. Akut gyulladás esetén heves fájdalom jelentkezik, míg a krónikus gyulladás gyakran semmilyen panasszal nem jár, gyakran véletlenül kerül felfedezésre egy röntgen készítés alkalmával.

Mit tehetük foggyulladás ellen? Jó ötlet a gennyes íny kiszúrása? Szabad-e párakötést fogra alkalmazni? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphat a cikkben választ.


Így segítünk fogyulladás esetén>> Fogmegtartó kezelések

A foggyulladásnak számos formája létezik, melyekről egy egész tankönyvet lehetne írni. Ebben a cikkben átfogó és közérthető módon mutatom be dióhéjban és lényegretörően a foggyulladás tüneteit és hatásait, valamint megmutatom, mit tehetünk foggyulladás ellen.

Foggyulladás tünetei és hatásai
A foggyulladás kínzó fájdalma azonnali fogászati ellátást igényel, hogy elkerülhessük a súlyos szövődményeket.

Úgy gondolom, fontos tisztában lennünk a foggyulladás alapjaival, hiszen széles tömegeket érintő, és nagyon gyakori problémáról van szó. Akut formája nagyon intenzív fájdalommal jár, krónikus formája pedig hatással lehet egész szervezetünkre.

Foggyulladás tünetei

A foggyulldás tünetei attól függően változnak, hogy a gyulladás csak a fogbelet, vagy már a tartószövetet is érinti, továbbá,hogy az akut, vagy krónikus.

Ha a fogbél például fogszuvasodás miatt akut gyulladásba kerül, az minden esetben heves fájdalommal jár. Jellemző a spontán, nagyon erős fájdalom, mely gyakran fájdalomcsillapító hatására sem szűnik meg, és éjszaka (fekvő helyzetben) fokozódik. A fogat ilyen esetben gyökérkezelni kell.

Ha az akut gyulladás már a tartószöveteket is érinti, a páciens nagyon erős fájdalomról panaszkodik ráharapáskor, illetve az adott fogat a helyéről kiemelkedőnek érezheti. A terápia ebben az esetben is a fog gyökérkezelése.

Esetenként a gyulladás a fog melletti tályog formájában jelenik meg. Ezekkel a tályogokkal jellemzően az adott fog gyökércsúcsa környékén az ínyen megjelenő dudor formájában találkozhatunk. A fogat gyökérkezelni kell, illetve a tályogot általában megnyitjuk.

Ha a fog eredetű gyulladás a lágyrészekbe terjed, arcduzzanat, arcdagadás jelentkezik. Itt már megjelenhetnek az általános tünetek, mint a rossz közérzet, láz is.

A gyökércsúcs körüli krónikus gyulladás a “legtrükkösebb”, mivel gyakran észrevétlenül alakul ki, és évekig nem is fedezik fel. A kezeletlen akut gyulladások, illetve szuvasodás, vagy baleset miatt elhalt fogak okozhatnak ilyen krónikus gyulladásokat. Ezek a gyulladások ugyan “csöndesek”, de röntgenen egyértelmű jelük van: sötét felritkulás a gyökércsúcs körül. Ezek a gyulladások az egész szervezetre kihatással lehetnek, ugyanis gócbetegség alapjául szolgálhatnak.

Az ilyen fogakat gyökérkezelni kell, azonban, ha a felritkulás nem mutat gyógyuló tendenciát, a fogat el kell távolítani.

A foggyulladásoknak egyetlenegy formája fordítható vissza gyökérkezelés nélkül: ez pedig az akut fogbél gyulladás. Ennek tünete a különböző ingerekre (pl. hideg, meleg) jelentkező nagyon erős fájdalom, azonban ez a fájdalom az inger megszűnte után csökken, abbamarad. Gyakran egy töméscsere megoldja a problémát, de nagyon fontos, hogy, ha ilyet tapasztal, minél hamarabb forduljon orvosához!

Gyulladt fog röntgenképe

A gyulladt fog röntgenképe nem minden esetben árulkodó. Gyakran csak a tünetekből tudjuk megmondani, hogy a fog gyulladásban van. Ha a tartószövetek is érintettek, a röntgenen fekete felritkulás látható a gyökércsúcs körül. Ez egyértelmű jele a gyulladásnak.

Gyulladt fog hatása a szervezetre

Az elhalt- és krónikus gyulladásban lévő fogak gócként viselkedhetnek, a gyulladt fog hatással van egész szervezetünkre.

A fogbélben és a fog tartószöveteiben lévő kórokozók a helyi elváltozások előidézése mellett eljuthatnak testük más részeibe is, ahol szintén megbetegedést okoznak. Ezt a kiváltott betegséget gócbetegségnek, a kiváltó tényezőt gócnak nevezzük.

A góc általában egy tünetszegény, krónikus gyulladás. Innen a baktériumok a vér- és nyirokkeringés útján eljutnak a szervezetünk különböző pontjaiba.

Foggyulladás szövődményei

A krónikus foggyulladás szövődményei leggyakrabban a következő gócbetegségek:

 • izületi gyulladások
 • hajhullás
 • bőrkiütések, bőrelváltozások
 • reumás endocarditis (szívbelhártya gyulladás)

Melyik a legjobb foggyulladás elleni gyógyszer?

Foggyulladásra gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító gyógyszert szoktunk a betegeinknek felírni. Recept nélküi diclofenac, paracetamol, ibuprofen hatóanyagú gyógyszerekkel próbálkozhat a páciens, ha erős fogfájása lenne.

Antibiotikumot általában csak abban az esetben írunk fel, ha a gyulladásnak már általános tünetei is vannak, mint pl láz, levertség.

Kérem Önöket, ne kezdjenek rögtön antibiotikum kúrába fogfájás esetén, mert ezzel növelik az antibiotikum rezisztens kórokozók kialakulásának valószínűségét!

Minden esetben, mielőtt gyógyszert kezdenének szedni, konzultáljanak kezelőorvosukkal, foggyulladásra antibiotikum, pl. Dalacin – általában nem szükséges.

Foggyulladás házi kezelése, azaz mi a jó a foggyulladásra

Hogy mi a jó a foggyulladásra? A foggyulladást semmilyen házi praktika megszüntetni nem fogja, ez egészen biztos. Fájdalmunkat csökkenthetjük esetenként hideg, vagy meleg borogatással. Kemény arcduzzanatot soha ne jegeljünk, mert ez késlelteti a gyulladás beolvadását. Ilyen esetben segítség lehet a párakötés fogra.

Ha az erős fájdalmunk magától meg is szűnne, a fog attól még nem gyógyult meg. A fájdalom megszűnésének két oka lehet: a fog elhalt, vagy az akut gyulladás átment krónikus folyamatba. Mindkét esetben ugyanúgy kell kezelni a fogat, gyökérkezeléssel, hiszen a fájdalom és a gyulladás bármikor újra fellángolhat.

Gyulladt fogra hideg-, vagy meleg borogatás?

Hogy gyulladt fogra hideg, vagy meleg borogatást teszünk-e? Ha “csupán” a fogunkat érinti a gyulladás és erős fájdalmunk van, esetenként a hideg borogatás segíthet azt enyhíteni. Bár véleményem szerint a gyulladt fog borogatása sok eredménnyel nem jár.

Kemény arcduzzanatot soha ne jegeljünk, mert ez késlelteti a gyulladás beolvadását,így a genny kiürülését. Ilyen esetben párakötés alkalmazandó a fogra.

Jó ötlet-e a gennyes íny kiszúrása?

Arra, hogy jó ötlet-e a gennyes íny kiszúrása, a válasz egyértelműen: NEM!

Soha ne próbáljuk otthon magunknak kiszúrni a duzzanatot, hiszen nagy a fertőzésveszély, és nagy rá az esély, hogy csak súlyosbítani fogjuk a gyulladást.

Amennyiben a duzzanatból már ürül valamennyi genny, az ujjunkkal óvatosan masszírozva azt segíthetjük a genny kiürülését.

Összegzés

A foggyulladásoknak tehát rengeteg féle megjelenése lehet, de fontos tudni, hogy ameddig az okot nem szüntettük meg, meggyógyulni sosem fog magától, legfeljebb tünetszegénnyé válik.

Ezért fontos, hogy mindenképpen a lehető leghamarabb, még időben keressük fel fogorvosunkat, hogy a krónikus gyulladás ne okozhasson gócbetegséget, és gyökérkezeléssel megmenthessük a fogat az eltávolítástól.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Comment on "Mik a foggyulladás tünetei, hatásai a szervezetre, és mit tehetünk foggyulladás ellen?"

 1. Nemecsek István

  A fogkorona alatt gyulladt be a fog,és aziny,Mit tehetek.

  • Kedves István,
   Ha csak az íny gyulladt be, lehet, hogy egy fogkőeltávolítás is elég lehet. Ha a fog maga is fáj, valószínűleg gyökérkezelés szükséges. Ezt esetenként a koronán keresztül is meg lehet tenni, de valószínűbb, hogy a korona cseréje szükséges.
   Üdv,
   Dr. Kósa Krisztina

 2. Viktória

  Üdv. Van 1 betört foggyökerem (jobb felső bölcsesség). Vélhetőleg gyulladt volt mert nem hatott az érzéstekenítő. A Dr. Úr aki húzta azt mondta kiforrja magát de nem forrta. Voltam vele szájsebészeten ott azt mondta a Dr. Úr mivel nem látszott 100%ban a gyökér a röntgenen hogy ne vegyük ki nem lesz vele baj a feszítés a fogkő miatt van. Azóta többször feldagad az arcom és fáj az arccsontom. Nyomásra érzékeny a foghelye és a mellette lévő fogam is. Rágásnál nem fáj egyik sem. Fáradékony vagyok mióta kihúzták és néha erős és gyors a szívverésem. Kérdésem az lenne hogy ezeket a panaszokat okozhatja e a betört gyökèr esetleg begyulladt-e? A jobb alsó bölcsesség fogam is úton van kifelé az is okozhatja a panaszokat? Vissza menjek a szájsebészetre és vetessem ki? Előre is köszönöm

  • Kedves Viktória,
   A panaszait okozhatja akár a betört fog gyökere is,igen. Mindenképpen jó lenne készíteni róla egy friss röntgen felvételt! Akár az előtte levő fog is okozhat hasonló panaszokat, amennyiben az sérült a fogeltávolítás során, vagy esetleg szuvas. Az alsó bölcsességfogról látatlanban nehéz véleményt mondani, de szerintem a leírt panaszokat inkább a felső okozhatja.Egy panoráma röntgen alapján lehetne biztosra mondani.
   Üdv,
   Dr. Kósa Krisztina

 3. Melissza

  Üdv van egy bal felső ragofogam letörve kis darab belőle lámpával néztem meg mellette pedig egy kis darabka szúrós fog maradvany vagy bölcsesség fog kezdete nem tudom elege fáj a mai naptól kezdve pedig úgy érzem hogy begyulladt okozhatja e ezt a fájdalmat ez a kis fog maradvány ?

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu