Mik a fog elszíneződésének okai?

Fogelszíneződése okai

A fog elszíneződése igen zavaró probléma tud lenni. Lehet ártalmatlan, amit egyszerűen erősebben színező ételek és italok fogyasztása okoz, azonban egészségügyi problémára is felhívhatja figyelmünket. Most végigvesszük, hogy mik lehetnek a fog elszíneződésének okai.

Az elszíneződött fog üzenete – a fogelszíneződés lehetséges okai

A fogak elszíneződésének leggyakoribb okai pontokba szedve sorakoztatom fel.

  1. Genetika. Fogaink színe, csak úgy, mint minden tulajdonságunk, genetikailag kódolva van. A fogzománc vastagsága, a fogak alakja, a fogbél színe valóban öröklött, amely jelentősen meghatározza fogaink színét. Otthoni, vagy rendelői fogfehérítéssel világosíthatunk a fogakon.
  2. Nem megfelelő szájhigiénia, fogkő. A nem megfelelő szájhigiénia felszíni baktériumok megtelepedéséhez vezet. Megfelelő fogápolás nélkül ebből kialakul a fogkő. A fogkő nem más, mint megkövesedett lepedék a fogak felszínén. A fogkő eltávolítása nélkül e lepedék egyre nagyobb méreteket ölt. Fogkő az íny alatt is képződhet, amely már olyan szövődményekkel járhat, amely az egész szervezetre kihat. Megfelelő szájhigiéniával megelőzhetjük, vagy jelentősen lassíthatjuk a fogkő kialaulását.
  3. Étkezési és italfogyasztási szokások. Az elfogyasztott ételeinkben és italainkban található pigmentanyagok lerakódása okozza az elszíneződést. A vörösbor, a kávé, a tea, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, valamint az erőteljes színű répa, a bogyós gyümölcsök, a cékla, a pirospaprika fogyasztása észrevehető elszíneződéshez vezethet a fogzománcunkon. Olyan savas ételek és italok, mint a citrusfélék vagy szénsavas üdítők a fogzománc kopását is előidézhetik, amitől a fog egyre inkább áttetszővé válik és látható lesz a sárgás színű dentin. Az ételek és italok által okozott felrakódások eltávolíthatóak homokfúvással és polírozással.
  4. Dohányzás. A nikotin sárgásbarnás lerakódást okoz a fogfelszínen. Amennyiben hosszú ideig elhanyagoljuk fogainkat, beivódhat a fog szerkezetébe és belső elszíneződéshez vezethet. Ennek megelőzése érdekében vegyünk részt rendszeresen fogkőeltávolításon és polírozáson.
  5. Gyógyszerek. A gyermekkorban, különösen fogzás alatt alkalmazott tetracyclin (természetes antibiotikum) gyakori oka a fogak elszíneződésének. A fogakon sötétszürke vagy barna csíkokat, elszürküléseket hoz létre.
  6. Fluor hiánya vagy túladagolása. A fluor hiánya gyerekeknél fogszuvasodáshoz vezethet, túlzott fogyasztása – ami származhat az étrendből éppúgy, mint a lenyelt fogkrémből, teából vagy fluorozott csapvízből – szintén káros lehet, fluorózist okoz. Ilyenkor a fogzománcon fehér foltok keletkeznek. A fluorózis fokozott csontképződést is előidézhet, a csontok a normálisnál tömöttebbek, de kevésbé rugalmasak és így könnyebben alakulhat ki fogtörés.
  7. Elhalt fog, gyökérkezelt fog. Az elhalt és gyökérkezelt fog élettelenné válik, szürkés színt vesz fel. Gyakran a gyökértömő anyagból oldódnak ki festékanyagok és azok elszínezik a fogat, amely jellegzetes vöröses, narancsos színű lerakodásokhoz vezetnek. Az elhalt, de még nem gyökérkezelt fogat gyökérkezelni kell, különben gócbetegség alakulhat ki!
  8. A fog belső felszívódása. Nagyon ritkán előfordul, hogy ismeretlen okok miatt, esetleg trauma hatására a foggyökér belülről elkezd felszívódni. Ilyenkor a fogkoronán lilás elszíneződés látható. Általában az ilyen típusú probléma a fog elvesztésével jár.
  9. Életkor. Az életkor is fog elszíneződésének okai közé tartozik. Az életkorral fogunk sötétedő tendenciát mutat, amelynek oka, hogy egyre több lerakódás halmozódik fel a zománcban, így a fog elveszíti fényét és fehérségét egyaránt. Az évek előrehaladtával a sárgás árnyalat egyre inkább barnásba fordul át.

A fog elszíneződésének okaiLegtöbbször csak az étkezés és dohányzás által okozott felrakódásokkal van dolgunk, melyeket egy professzionális szájhigiénés kezeléssel könnyedén eltávolíthatunk. Mutatjuk a részleteket>> Professzionális szájhigiénés kezelés

Vannak-e a fog elszíneződésének káros hatásai?

A fogak elszíneződésének, ha azt nem fogelhalás okozza, káros hatásai nincsenek. Azonban, ha szeretnénk visszakapni szép fehér mosolyunkat, érdemes részt venni egy polírozáson, vagy fogfehérítésen.

Miért lehet probléma a fog elszíneződése?

Hogy miért lehet probléma a fog elszíneződése? Lássuk: a fogak szürkés elszíneződése jelezheti a fog elhalását, amennyiben korábban az még nem esett át gyökérkezelésen. Ilyen esetben a fogat gyökérkezelni kell, mert az elhalt fogak gócbetegség okozoi lehetnek.
A fogak lilás elszíneződése a fog belső resorptioját (felszívódását) jelzi. Ilyenkor minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat. Az időfaktor ebben az esetben rendkívül fontos, gyökérkezeléssel kezdeti stádiumban talán még megmenthető a fog.

A fogak elszíneződése gyermekeknél

A fogak elszíneződése gyermekeknél ugyanazon okokból alakulhatnak ki, mint felnőttkorban. Kezelésük is megegyezik a felnőttekével, kivéve a fogfehérítést. Fogfehérítés 18 év alatti gyermekeknek nem ajánlott.

A fogíny elszíneződése

A fogíny elszíneződése leggyakrabban amalgám tömések mellett jelenik meg, ilyenkor a fog melletti íny szürkés árnyalatot ölt. Sajnos, ha már megtörtént az elszíneződés, azt eltüntetni nem tudjuk, de aggódnunk nem kell, egészségkárosító hatásai nincsenek.

A fogíny, ha gyulladt, vöröses árnyalatot ölt. Ezt a felhalmozódott lepedék, és fogkő okozza. A fogkövet a fogorvos tudja eltávolítani ultrahangos fogkőeltávolító készülékkel. A fogkőeltávolítás fájdalommentes, félévente ajánlott mindenkinek, hogy megőrizhessük ínyünk és fogaink egészségét.

Gyakran láthatóak a fogínyen anyajegyszerű, barnás foltok. Ezek veleszületett “elszíneződések”, teljesen természetesek, nem kell miattuk aggódnunk.

Ha fogínyünkön bármilyen olyan elszíneződést találunk, ami addig nem volt ott, eseteg vérzik, duzzadt, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat!

A gyökérkezelt fog elszíneződése vagy elszürkülése természetes?

A gyökérkezelt fogak szinte mindig enyhén szürkés árnyalatot vesznek fel. Gyakran a gyökértömő anyagból oldódnak ki festékanyagok és azok elszínezik a fogat, amely jellegzetes vöröses, narancsos színű lerakodásokhoz vezetnek. Egészségügyi problémát ez az elszíneződés nem okoz, de mosolyunk szépsége szempontjából zavaró lehet számunkra.

A gyökérkezelt fog belső fehérítésével segíthetünk a szürkés elszíneződésén, de sajnos idővel meg kell ismételni ezt a kezelést is.
Ha nagyon zavar minket az elszíneződés, vagy nem szeretnénk a belső fogfehérítéssel bajlódni, a fogat koronával tudjuk ellátni.

Összegzés

A fogak elszíneződésének tehát számos oka lehet. Legtöbbször csak az étkezés és dohányzás által okozott felrakódásokkal van dolgunk, melyeket egy professzionális szájhigiénés kezeléssel könnyedén eltávolíthatunk. Ha egy-egy fog szürkés, vagy lilás elszíneződését vesszük észre, keressük fel fogorvosunkat, mert komolyabb gond is állhat a háttérben. Bízzuk szakemberre a fog elszíneződésének okai megállapítását!

 

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu