Mik a fogszorítás okai és mit tehetünk a fogcsikorgatás ellen?

Ezt tegyük fogcsikorgatás ellen

Felgyorsult életvitelünk miatt az emberek igen nagy százalékát érinti valamilyen formában a fogszorítás és fogcsikorgatás, és annak következményes betegségeinek problémája. Napjaink rohanással teli és stresszes életmódja fogazatunkra, sőt az egész rágóapparátusunkra hatással van.
Lássuk tehát, mik lehetnek a fogszorítás okai és mit tehetünk a fogcsikorgatás ellen?

Meg szeretné beszélni fogorvosával a fogszorítás lehetséges megoldásait? >> Fogorvosi kezelések és konzultáció ára

Mi a bruxizmus, avagy a fogcsikorgatás lényege?

Megpróbálom összefoglalni röviden a bruxizmus lényegét: a fogcsikorgatást idegen szóval bruxizmusnak nevezzük. Ennek során, legtöbbször akaratunktól függetlenül, tudat alatt, nagy erővel összeszorítjuk fogainkat, súlyosabb esetben csirkorhatjuk is őket.

Ennek a viselkedésnek rendkívül sok káros hatása van. Fogaink rágófelszíne megkopik, a rágócsücskök ellaposodnak. A zománc lekopik a rágófelszínről, így a fogak érzékennyé válnak. A csücsök barázdarendszer eltűnése befolyásolja az alsó-felső fogak megfelelő érintkezését.

A gyakori fogszorítás extrém nagy erőhatásnak teszi ki fogainkat és rágóizomzatunkat. A természetellenes erőhatások miatt a fognyakakon kopások alakulhatnak ki.

Mik a fogszorítás okai?

Rágóizomzatunk gyakran görcsölhet, akár erős fejfájást és fülzúgást is okozhat ezeknek az izmoknak a túlterhelése. Állkapocsizületi problémák léphetnek fel a túlzott igénybevétel miatt.

A fogcsikorgatás álomban és ébren is előfordulhat?

Bizony, így van: a fogcsikorgatás álomban és ébren is előfordulhat. Leggyakoribb az éjjeli fogcsikorgatás, mikor alvás közben szorítjuk össze és/vagy csikorgatjuk a fogainkat.

Az alvás közbeni fogcsikorgatásra nagyon sokszor párunk hívja fel a figyelmet, hiszen ilyenkor mi nem vagyunk tudatában mit teszünk, azonban a melletünk alvónak jól hallható, ahogy a fogainkat csikorgatjuk.

Éber állapotban inkább a fogszorítás jellemző csikorgatás nélkül, így próbáljuk levezetni felgyülemlett felszültséget.

Fogcsikorgatás gyermekkorban

Természetesen gyermekeknél is ugyanúgy jelentkezhet a fogcsikorgatás, mint felnőttkorban. Okai, melyekre mindjárt kitérünk, azonosak a felnőttekével.

A fogcsikorgatás okai

A fogcsikorgatás legfőbb oka stresszes életvitel és a lelki megterhelés. Ezen kívül okozhatja még a fogak hibás érintkezése: az állkapocs próbálja megtalálni a kényelmes, nyugalmi helyzetét, ezáltal folyamatosan mozgásban van, a kiegyensúlyozatlan fogérintkezés pedig fogszorítással és csikorgatással párosul.

A rossz felületű, túl magas tömések, inlay-k, hidak, koronák és a protézis is okozhat zavarokat, vagy felerősítheti a már meglévő problémákat.

A fogszorítás lelki okai

Ahogy láthatjuk, a fogszorításnak leggyakrabban lelki okai vannak. Ha a stresszhormonok szintje nő, a szervezet minden esetben megpróbálja ezt valamilyen módon levezetni. Ha más módon nem tudunk megküzdeni a lelki megterheléssel, az akár fogszorítás és fogcsikorgatás formájában is megjelenhet.

Személyiségünk is nagyban befolyásolja, hogy miként küzdünk meg a stresszel, hajlamosak vagyunk-e a fogcsikorgatásra. Akik fogékonyabbak a szorongásra, az idegességre, gyakrabban végeznek akaratlan csikorgató, szorító mozdulatokat.

Ezért fontos, hogy ugyan a fogakat és a rágóizületet tudjuk kezelni és óvni egy kivehető műanyag sínnel, de a leghatékonyabb eredményt akkor tudjuk elérni, ha a kiváltó okot is megszüntetjük. Stressz kezelésre hasznosak lehetnek a relaxációs gyakorlatok, autogén tréning, esetleg egy pszichológus felkeresése is.

Így segít a fogcsikorgatás elleni sín

Annak érdekében, hogy a fogakat megóvjuk a kopástól, fogcsikorgatás elleni sínt készítünk. Ez egy vékony, puha műanyag fogvédő sín, mely személyre szabottan, lenyomat alapján készül. A sínt általában éjszaka kell a pácienseknek hordaniuk, de extrém fogcsikorgatás esetén előfordulhat, hogy nappali használatot is javasolunk.

Összegzés

Fogszorítás és fogcsikorgatás esetén tehát nagyon fontos, hogy ne csak az okozatot, tehát a fogproblémákat kezeljük, hanem próbáljuk meg az okokat is megszüntetni, mert tartós javulás csak ebben az esetben érhető el. Gyakori fejfájás, vagy fülzúgás esetén mindenképpen gondoljunk a fogcsikorgatásra is mint kiváltó tényezőre, és keressük fel fogorvosunkat, aki megerősítheti a gyanúnkat és megkezdheti kezelésünket.

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu