Fogbetegségek lelki okai

Fegbetegségek lelki okai

Fogbetegségek lelki okairól általában

Jómagam szeretem az orvoslást tényekre és a biológia alapjaira helyezni. Alapvetően nem gondolom, hogy bármiféle lelki problémánknak kivetülése lenne fogazatunk állapotára. Ha például a lyukas fogam, nem hinném, hogy közvetlenül a döntésképtelenség kivetülése lenne. Mindemellett a betegségek lelki okaival az orvosi szakma egyre inkább foglalkozik.

Ugyanakkor a stressz köztudottan elindít olyan folyamatokat a testünkben, aminek következménye lehet szájüregünkre, fogainkra. Közvetve akár komoly fogproblémák, fogászati gócok alakulhatnak ki.

Konzultálni szeretne fogorvosával? >> Fogorvosi kezelések és konzultáció ára

A fogproblémák lelki okainak háttere

A fogszuvasodás lelki okai  a stresszben keresendők. Ugyanis a fogszuvasodás szorosan összefügg a száj PH értékével. Állandó stresszhelyzet hatására, ha valami emészt minket, a gyomorsav szintje megemelkedhet, reflux, azaz gyomorsav visszaáramlás alakulhat ki. Ez savas közeget teremt a szájüregben, ezáltal hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához. A gyomorsav felmarja a fogzománcot, így az könnyen elkopik, sérülékennyé válik, így fogfájás alakulhat ki előbb-utóbb.

A fog betegségeinek lelki okai között a stressz alapú fogcsikorgatás is szerepel. Az emberek nagy százalékára jellemző, hogy stresszhelyzetben összeszorítja a fogait, esetleg csikorgatja is azokat. Gyakran ezt észre sem vesszük, éjszaka a párunk ébreszt minket, hogy hangosan csikorgatunk.

Ilyen értelemben a fogtörés lelki okai lehetnek a feszültség, idegesség és a stressz. 

Ez a fogszorítás, csikorgatás rendkívül nagy erőt helyez a fogazatra, állkapocs izületre. A fogak érzékennyé válnak, elkopnak, a csücskök ellaposodnak, a harapási magasság megsüllyed. Ezek a páciensek sűrűn panaszkodnak fejfájásra, hiszen a rágóizmaik és ízületeik extrém igénybevételnek vannak kitéve.

Ilyen esetben a stressz csökkentése mellett érdemes egy éjszakai harapásemelő műanyag sínt készíteni. Ez egy speciális műanyagból készült vékony fogvédő, ami megvédi a fogakat a káros erőhatásoktól.

A foggyulladás lelki okai az immunrendszer gyengülésében keresendők. Az immunrendszer pedig szorosan összefügg a lelki állapottal. 

Összegzés

Amint látjuk, a mindennapi életünket átjáró stressz és az ebből adódó lelki problémák, a szervezetünk többi részéhez hasonlóan, közvetetten a fogazatunkra is hatással lehetnek. Így közvetetten lehetnek a fogfájásnak lelki okai.

Ha ennek a lehetősége merül fel, nem elég csak a kialakult betegséget kezelni, hanem természetesen a lelkünket is igyekeznünk kell ápolni. Teljes és maradandó gyógyulás csak ez esetben várható. A fogproblémák lelki okai az életmódban keresendők.

 

Share:

Avatar

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu