Fáj a fogam, mit csináljak? Fogorvosi tanácsok fogfájás ellen

Fáj a fogam, mit csináljak? Fogorvosi tanácsok fogfájás ellen

Akinek már fájt valaha a foga, nagyon jól tudja, mennyire kellemetlen és kínzó tud lenni a fogfájás. A fogfájás oka sokféle lehet, gyakran a fájdalom nem is a fogból, hanem a körülötte lévő tartószövetekből (íny, állkapocscsont) ered.

Ugyan létezik néhány otthoni praktika a fogfájás elleni harcram vagyis a kínzó fogfájás csillapítására, de a legfontosabb teendőnk biztosan az, hogy amilyen gyorsan csak tudjuk, meglátogassuk a fogorvosunkat.

Keresse fel rendelőnket időben, hogy megszabadítsuk a fogfájástól. Kérjen időpontot>> Fogmegtartó kezelések

 

A fogfájás okai

A fogfájásnak számos oka lehet. Éppen ezért a fogfájás csillapítása 2 perc alatt nem a helyes megoldás. A fogak, és a körülötte lévő szövetek is idegvégződésekben rendkívül gazdagok, így intenzíven reagálnak a külső behatásokra, fertőzésekre. Az is lehetséges, hogy nem csak egy kicsit fáj a fog, de nem vesszük komolyan, pedig lehet, hogy egy gócos fog lappangó tüneteit tapasztaljuk.

 • A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás. Ilyenkor a szájban lévő baktériumok a fog keményszöveteit lebontják, a fogon lyuk keletkezik. Amint ennek a mérete eléri a zománc alatti érző dentint, a fog a különböző ingerekre (hideg, meleg, édes) fájdalommal reagál.
  A probléma fogtöméssel orvosolható.

Amennyiben a szuvasodás olyan mértékű, hogy a fog legbelsőbb idegszövetét is eléri, a fog begyullad. Ez a fogfájás intenzívebb, sajgó jellegű, gyakran éjszaka, vagy fekvő helyzetben jelentkezik és folyamatosan jelen van. Gyakran kisugárzó fájdalom, a páciens sokszor nem is tudja pontosan megmondani, melyik foga fáj. Ebben az esetben csak gyökérkezelés, vagy rosszabb esetben foghúzás lehet a megoldás.

 • Ha a fogzománc valamilyen okból elkopik (fognyaki kopás, fogcsikorgatás), az érző dentinfelszín szabaddá válik. Leggyakrabban hideg érzékenységet tapasztal ilyenkor a páciens az adott fognál, de ilyenkor is előfordulhat melegre és édesre való fogérzékenység.
  Ilyenkor gyakran egy puhább sörtéjű fogkefére váltás, vagy egy ecsetelés megoldja a problémát.
 • Fogfájást okozhat még a még elő nem tört bölcsességfog, és a fogszabályozó készülék is. Mindkét esetben a fogakra ható erők miatt érezhetjük, hogy adott esetben több fogunk is megfájdul. Fogszabályozó készülés esetén enyhe fájdalom a kezelés során természetes.
  A megoldás a bölcsességfog eltávolítása lehet.
 • Felső-oldalsó fogak esetében gyakran találkozunk arcüreg eredetű fogfájással. Ezeknek a fogaknak a gyökerei összeköttetésben állnak az arcüreggel. Ha az arcüreg begyullad, ezt fogfájás formájában is érezhetjük. Ennek gyanúja esetén fül-orr-gégész szakember felkeresését javasoljuk Pácienseinknek.

Dolgoznom kell. Fáj a fogam mit csináljak?

Sajnos, ha a fogfájás oka szuvasodás, vagy gyulladás, semmilyen házi praktika nem fog segíteni. Amilyen hamar csak lehet, fel kell keresni fogorvosunkat vagy a sürgősségi fogászatot!

A fogfájás csillapítása házilag csak a probléma tologatása. Tekintsünk a fogfájás csillapítását egy azonnali prioritásként, méghozzá szakszerűen. ez pedig nem más, mint a fogorvos azonnali felkeresése.

Amennyiben csak fogérzékenységről van szó, kerüljük a túl hideg-, túl meleg, savas ételek és italok fogyasztását. A direkt fogérzékenységre való fogkrémek és szájöblítők is segíthetnek.

Fogfájással kapcsolatos gyakori kérdések, melyekre oda kell figyelni

Fáj a fogam a korona alatt, mi lehet az oka?

Ha fáj a fogunk a fogkorona alatt, annak több oka lehet.

 1. A fog gyulladásban van, ilyenkor erős, folyamatos fájdalom jellemző. Ráharapáskor ez fokozódik. A probléma gyökérkezeléssel, vagy foghúzással orvosolható.
 2. Hideg-meleg érzékenység esetén valószínűleg fognyaki érzékenységről van szó, de előfordulhat, hogy a nem jól záró korona alatt a fog alászuvasodott. Utóbbi esetben a koronát el kell távolítani.
 3. Ha a korona túl magas, tehát hamarabb érintkezik a szemben lévő fogakkal, mint a többi fog, az is komoly következményekkel járhat. Ez a fog túlterhelődhet, ráharapásra érzékennyé válhat, végső esetben be is gyulladhat. Ilyen esetben nem szabad várni, hogy hozzászokjunk a helyzethez, fel kell keresni minél hamarabb a fogorvosunkat, aki pár perc alatt korrigálja a magasságot.

Fáj a fogam a híd alatt

Ha fáj a fog a híd alatt, annak ugyan azok lehetnek az okai, amiket a koronánál már részleteztünk.

Fáj a fogam tömés után

Fogtömés után, ha sajgó, nem múló fájdalmunk van, annak az lehet az oka, hogy a fogbél nagyon közel van a betömött üreg aljához, e miatt a fogunk begyulladt. Gyökérkezelésre lesz szükség, amint lehet, keressük fel a fogorvosunkat!

A fogtömés utáni fogérzékenységtől nem kell megijedni, általában pár napon belül magától eLmúlik.

Ha a tömésünk túl magas, a fog túlterhelődik. Ez is fájdalmat okozhat, különösen ráharapáskor. Ilyenkor keressük fel fogorvosunkat, aki gyorsan korrigálni tudja tömésünket.

Fáj a fogam helye foghúzás után

Foghúzás után természetes, hogy az adott terület érzékenyebb az átlagnál pár napig.
Amennyiben nagyon erősen fáj a fog helye, a seb környéket vörös, duzzadt, azonnal keressük fel fogorvosunkat! A seb ilyen esetben valószínűleg begyulladt és további ellátást igényel.

Fogfájás kisugárzása fejre

Nagyon gyakran előfordul, hogy a fogfájás kisugárzik a fejre. Ilyenkor a fog egészen biztosan gyulladásban van és a fájdalom olyan erős, hogy körülötte az egész arcunk, halántékunk sajoghat. Amint megvan, hogy honnan indul ki a fájdalom, az azt okozó fogat gyökérkezelni kell, vagy eltávolítani.

Fáj a fogam ha rágok, mit tegyek?

Ráharapásra jelentkező fájdalom oka leggyakrabban a fog/a fog tartószöveteinek gyulladása. Ilyenkor gyakran a beteg úgy érzi, a panaszos foga kiemelkedett a helyéről. Ilyen esetben gyökérkezelés a megoldás.

Egy másik oka lehet a rágás közbeni fogfájásnak, ha a benne lévő tömés, vagy rajta lévő korona túl magas, amit korrigálni kell.

Fáj a fogam, ha iszom

Ha fáj a fogunk, ha iszunk, annak a következő okai lehetnek:

Evés-ivás közben a fogérzékenység oka lehet, hogy a fogzománc lekopott, és a dentin szabaddá vált. Ilyenkor a túl hideg/túl meleg étel és ital fogérzékenységet válthat ki.

Ezen segítenek a fogérzékenységet csökkentő szájöblítők, fogkrémek, ecsetelők.

Ha a fogon szuvasodás található, az is érzékeny lehet a hideg, vagy édes üdítőkre.

Érdemes meglátogatnunk fogorvosunkat, hogy megállapíthassa a fogérzékenység okát, és annak megfelelően kezelhesse azt.

Ha egy hideg üdítő elfogyasztása során nagyon erős fájdalom hasít a fogunkba, ami még az üdítő lenyelése után is másodpercekig fennáll, nagy valószínűséggel a fogbél gyulladásban van, gyökérkezelésre lesz szükségünk.

Fáj a fogam mit egyek?

Fogfájás esetén kerüljük a túl kemény élelmiszereket, melyeket nehezünkre esik megrágni. Próbáljunk szobahőmérsékletű ételt/italt fogyasztani, ezzel csökkenthető a fogérzékenység. A savas ételek/italok, mint például a citromos víz, szénsavas üdítők, vagy akár a bor szintén nem a barátaink, ha fogfájásról, vagy fogérzékenységről van szó.

Helyes-e fogfájásra fájdalomcsillapítót szedni?

Fogfájásra fájdalomcsillapítót szedni természetesen szabad! Ám jegyezzük meg, attól, hogy a panaszunk adott esetben elmúlt, az okot nem kezeltük! Ezt csak a fogorvos fogja tudni megtenni, így amint lehet látogassuk őt meg, különben a problémánk újra és újra elő fog jönni, és egyre súlyosabb lesz!

Érdemes-e fogfájásra házilag megoldást keresni?

Hosszútávon semmiképp sem ajánlatos a megoldást fogfájás ellen házilag keresni. Sőt, arra a kérdésre, hogy érdemes-e fogfájásra házilag megoldást keresni, a válaszom egyértelműen: nem!

Legalábbis kereshetünk, de nem fogunk találni. Lehet, hogy ideig óráig érzünk javulást (bár én ebben sem hiszek), tartós megoldást csak a kiváltó ok felszámolása fog hozni, amit csak a fogorvos tud megtalálni és kezelni. Minél hamarabb kezdjük meg a megfelelő kezelést, annál kevesebb az esély a fog későbbi elvesztésére.

Összegzés

Amint látjuk, a fogfájásnak több típusa és rengeteg oka lehet. Általánosságban elmondható, hogy, ha hideg/meleg/édes érzékenységről beszélünk, akkor a problémánk valószínűleg nem olyan súlyos, általában egy töméssel megoldható.

Ha nagyon erős,sajgó, folyamatos, kisugárzó fogfájás jelentkezik, akkor az a fogbél és a fog tartószöveteinek gyulladására utal, ami már egy komolyabb beavatkozást igényel, úgy mint például a gyökérkezelés, vagy legrosszabb esetben foghúzás.

Nem érdemes otthoni gyógymódokkal kísérletezgetni fogfájás ellen, ezzel csak az időnket húzzuk, hiszen az időfaktor a fogászati betegségek esetében is rendkívül számottevő! Minden esetben próbáljuk fogorvosunkat minél hamarabb felkeresni, hiszen akkor tudja a lehető leggyorsabban, fájdalommentesen ellátni a fogunkat, megszüntetni a fogfájás okát.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Comment on "Fáj a fogam, mit csináljak? Fogorvosi tanácsok fogfájás ellen"

 1. Pars Zsolt

  Nekem borzasztóan fáj a fogam jobb oldalt alul. Egy kis rózsaszín gömb van ott én arra szavazok az miatt már 1-2hónapja küzdök a fájdalommal de nem bírom tovább valaki valahogy segítsen kérem!

  • Kedves Zsolt,
   Igen, a kis rózsaszín gömb egy tályog lehet, amit egy beteg fog okoz. Az elmondottak alapján fogának mihamarabb gyökérkezelésre van szüksége,vagy ha ez nem lehetséges, el kell távolítani azt. Szívesen segítünk, időpontot e-mailben, vagy telefonon tudunk Önnek adni.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu