A szódabikarbóna fogra ajánlott, vagy sem?

Szódabikarbóna fogra

A fogápolásról, vagy inkább fogfehérítésről szóló bejegyzések között gyakran találkozunk olyanokkal, amik a szódabikarbóna otthoni fogfehérítő hatásáról szólnak. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mit mond a fogorvos, a szódabikarbóna fogra ajánlott, vagy sem?


Fogorvossal konzultálna? Segítünk. >> Fogászati szűrés


Mi a szódabikarbóna?

Lássuk, mi a szódabikarbóna. A szódabikarbóna, vagy nátrium-hidrogén-karbonát, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból, és nátriumionból áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható anyag.

Szódabikarbóna használata fogra: tények és mémek

Rengeteg internetes oldalon találkozhatunk olyan bejegyzésekkel, ahol a szódabikarbónát otthoni fogfehérítésre, vagy fogkőeltávolításra ajánlják.

Fontos leszögeznem, hogy mint fogorvos, a szódabikarbóna otthoni használatát semmiképpen nem javaslom otthoni fogfehérítésre. Ez nem csodaszer, gyakori használata kifejezetten káros hatással van fogainkra és fogínyünkre!

Nagyon könnyen felérdesíti a fogfelszínt, amin így sokkal könnyebben megtapad a lepedék és a különböző szennyeződések.

Akkor a szódabikarbóna fogra káros, vagy sem?

Kimondhatjuk, hogy a szódabikarbóna a fogra igenis káros. A szódabikarbónás fehérítés után a fogzománc érdes lesz és sérült. Ebből kifolyólag a szennyeződések könnyebben megtapadnak a fog felületén, ezáltal pedig a kezelést követően sárgásabbak lehetnek a fogak, mint előtte.

Jó ötlet a szódabikarbóna lyukas fogra?

Egyérteműen nem jó ötlet a szódabikarbóna lyukas fogra való használata. A szódabikarbóna a zománc felérdesítése révén valóban bír némi fehérítő hatással, de a lyukas fogra teljes mértékben hatástalan.

Szódabikarbóna fájó fogra

A szódabikarbóna fájó fogra való használata semmilyen előnnyel nem jár. Esetleg még érzékenyebbé teszi a fogat a zománc felérdesítése miatt. Egy korábbi cikkünkben olvashat különböző tippeket fogfájás ellen.

Fokozzuk a dolgokat: szódabikarbóna citrommal a fogra?

Fogfehérítésre leggyakrabban a szódabikarbóna citrommal való keverékét ajánlják a különböző (nem orvosi) weboldalak. Fontos tudni, hogy a gyümölcsben lévő citromsav károsíthatja a fog felszínét, hisz a fogból kalciumot kivonva roncsolhatja a fogzománcot. E mellett ott van a szódabikarbóna érdesítő hatása is.

Lehet, hogy rövidtávon valóban fehérebbnek tűnik a fogunk a használata után, de a fogzománcunknak nagyon sokat ártunk vele. Hosszútávon sokkal hamarabb fog elszíneződni a fogunk, és hajlamosabb lesz a fogszuvasodásra is.

Jó ötlet-e a szódabikarbóna használata fogra?

Gyakori kérdések

A szódabikarbóna otthoni használatával kapcsolatban letöbbször azt kérdezik a páciensek, hogy szabad -e használniuk, ha picit fehérebb fogakra vágynak, de nem akarnak e miatt fogorvoshoz jönni.

Én ezt nem ajánlom, hiszen, ahogy fent is írtam, több kárt okoz hosszútávon a fogzománcban, mint amennyi előnnyel bír a fehérítő hatása révén. A ma korszerű, nálunk is elérhető fogfehérítő anyagok fogorvosi kontroll mellett sokkal kevesebb káros hatással bírnak. Hagyjuk meg inkább a szódabikarbónát a takarításhoz és a sütéshez!

Összefoglalás

A szódabikarbóna valóban nagyon sokoldalú anyag, rengeteg mindenre használhatjuk. Azonban, ha a fogakról van szó, inkább kerüljük a használatát.

Ha fehérebb fogakat szeretnénk, vagy fogfájással küzdünk, keressük fel fogorvosunkat, aki olyan korszerű anyagokkal és technikákkal tud rajtunk segíteni, amik nem ártanak közben az egészségünknek.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu