Milyen fog vitamint szedjek? A fogorvos válaszol

Mi a megfelelő fog vitamin?

Ahhoz, hogy fogaink és fogínyünk egészséges legyen, megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat kell bevinnünk a szervezetünkbe. A fog vitaminok ezekből a vitaminokból tartalmaznak nagyobb mennyiséget. Lássuk, mik a fogak számára legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok.


Az éves konzultáció megvolt már? Segítünk. >> Fogászati szűrés


Mi kell a fognak? Ez az igazság a fog vitaminokról

A fog vitaminok a legalapvetőbb vitaminok, melyek kellenek a fogaknak. Ezek a következők:

 • A-vitamin – A fogínygyulladás megelőzésében nagy szerepe van az A-vitaminnak. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és serkenti a sebgyógyulást.
 • C-vitamin – A C-vitaminnak szintén a fogágy egészségének fenntartása szempontjából van fontos szerepe. Részt vesz a sebgyógyulás és regenerálódás folyamatában. Hiánya esetén nyálkahártya vérzések, vagy akár fogvesztés is jelentkezhet.
 • D-vitamin – A D-vitamin a fogak és csontok képződésében játszik szerepet, az egyik legfontosabb fog vitamin. Előanyagát a szervezet maga állítja elő, de ez csak UV fény hatására alakul át D-vitaminná. Manapság egyre nagyobb reflektorfénybe kerül a D-vitamin és annak jótékony hatásai. Naponta 2000 NE (50 mikrogramm) D-vitamint mindenkinek ajánlott lenne szednie.
 • K-vitamin – A K-vitamin a csontképzés, egészséges fogak, véralvadás és sebgyógyulás szempontjából elengedhetetlen vitamin.
 • Q10-koenzim – Bár nem valódi vitamin, mégis szükséges a sejtek energiatermeléséhez, jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya szerepet játszhat a fogínygyulladásban.

Mit kell tudni a fog ásványi anyag igényéről?

A fogak egészsége szempontjából nem csak a vitaminok, hanem a megfelelő ásványi anyagok bevitele is létfontosságú. A fogaknak a következő ásványi anyagokra van szüksége:

 • Kalcium – Szervezetünknek a csontok és fogak felépítéséhez van szüksége kalciumra. A napi kalcium igényünket már egy pohár tej is fedezi, tehát általában nincsen szükség a kalcium mesterséges bevitelére.
 • Fluorid- A fluorid a fogszuvasodás ellen védi a fogainkat. A fluor beépül a fogba, a fogzománcot erősíti. Lokálisan megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Napi fluorid igényünk 1 mg. Ez megtalálható az ivóvízben, ásványvízben, halakban, teákban. A legtöbb fogkrém is tartalmaz fluoridot.
 • Nagyon sok kisgyermekes szülő keres meg azzal, hogy a gyermekének fluorid tablettát szeretne adni, hogy biztosan ne romoljanak el a fogai. Nagyon fontos tudni, hogy nálunk alapvetően nem fordul elő fluorid hiány! Változatos étkezés és kellő mennyiségű folyadékfogyasztás (csapvíz és ásványvíz) mellett, különösebb odafigyelés nélkül fedezhető a napi mennyiség.
  A túlzott fluoridfogyasztás nagyobb veszéllyel járhat, mint a fluoridhiány. Túlzott bevitelnél, enyhébb esetben a fog elszíneződése, súlyosabb esetben csontrendszeri elváltozás, illetve fogzománcsérülés alakulhat ki (fluorózis).
 • Foszfor – A foszfor a kalciummal együtt fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D-vitamin segíti ezek beépülését.

Melyik a legjobb fog vitamin tabletta?

Az, hogy kinek melyik lehet a legjobb fog vitamin tabletta, nagyon egyéni. A legjobb, ha a fogak (és az egész szervezet) vitamin igényét a változatos és egészséges táplálkozással biztosítjuk.

 Legjobb fog vitamin a változatos étkezés

Amennyiben ez valamiért nem lehetséges, különböző táplálékkiegészítőkkel pótolhatjuk a hiányzó vitaminokat. Ilyen esetben kérjük orvosunk segítségét, hogy megállapítsa, mire is van szükségünk pontosan, hiszen némelyik vitamint akár túl is adagolhatjuk.

Összefoglalás

A különböző vitaminok és ásványianyagok bevitele fontos a fogaink és fogínyünk egészsége szempontjából. Próbáljuk ezeket a fog vitaminokat egészséges, változatos táplálkozással bevinni szervezetünkbe.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy szükségünk lehet valamilyen étrendkiegészítőre, beszéljük azt meg kezelőorvosunkkal.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu