Elektromos fogkefe vagy hagyományos? A fogorvos válaszol

Elektromos fogkefe vagy hagyományos?

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb fogtisztítást tesz lehetővé, mint a kézi. Ha elektromos fogkefét vásárlunk, válasszunk a kerek fejjel rendelkező oszcilláló-pulzáló mozgást végző típusok közül. Fogorvosként körbejárom a témát. Hogyan használjuk helyesen és milyet vegyünk?


Az éves konzultáció megvolt már? Segítünk. >> Fogászati szűrés


A megfelelő szájápolás egyik nélkülözhetetlen eszköze a fogkefe. A megfelelő fogmosási technika elsajátítása azonban nem feltétlenül könnyű feladat. Sok embernek (ha fogorvosokat kérdezünk, a legtöbb embernek) nincsen meg a megfelelő kézügyessége, vagy türelme ahhoz, hogy megtanulja kézi fogkefével maradéktalanul megtisztítani fogait.

Ilyen esetben jó szolgálatot tehet egy jól megválasztott elektromos fogkefe. Ebben a cikkben körül járjuk, mit is tud az elektromos fogkefe, mik az elektromos fogkefe előnyei és hátrányai.

Az elektromos fogkefe története

Az elektromos fogkefe történetéről röviden: az elsőt 1959-ben mutatták be. A Squibb Pharmaceutical gyártotta és Broxodent volt a neve.

Az 1980-as években megjelent elektromos fogkefék még hagyományos fogkefe fejjel rendelkeztek, és a kézi fogkefe mozgását próbálták utánozni. Ezek hatékonysága nem haladta meg a hagyományos kézi fogkefék hatékonyságát.

A nagy technikai áttörést a ma is ismert oszcillációs-rotációs (forgó-rezgő) technika megjelenése jelentette 1989-ben.

Az elektromos fogkefe használata

Használata lényegesen egyszerűbb és kevesebb kézügyességet igénylő módszer. Mi fogorvosok mindenkinek ajánljuk, hogy egészen nyugodtan térjen át elektromos fogkefe használatára, hiszen jóval nagyobb tisztítási hatékonyságot lehet elérni általuk.

A legjobb kézi fogkefével átlagosan csupán a lepedék 42%-át tudjuk eltávolítani a fogakról. Ez az arány az elektromos fogkefék esetében jóval nagyobb. A pici, kerek oszcilláló-rotációs mozgást végző fogkefefejek minden irányban képesek fellazítani és kisöpörni a lepedéket a fogakról, így ezek nagyban felülmúlják a kézi fogkefék lepedékeltávolító hatását. Sőt, az ilyen típusú elektromos fogkefék az ínygyulladást és ínyvérzést is hatékonyabban csökkentik, mint a kézi fogkefék.

Használata közben nincsen más dolgunk, mint a fogkefefejet végigvezetni az alsó- és felső fogívünk minden oldalán, beleértve az ínyünket is. A fogkefék időzítővel és nyomásérzékelővel vannak ellátva, így biztosan nem hagyjuk abba túl hamar a fogmosást, és nem sértjük meg az ínyünket.

Alkalmas-e az elektromos fogkefe gyerekeknek is?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy alkalmas-e az elektromos fogkefe gyerekeknek is?

A válasz: igen! Kaphatók a piacon speciálisan gyermekek számára kialakított kisebb fogkefefejek is. Ezeket a gyermek fogkefefejeket akár a saját fogkefénkhez is csatlakoztatni tudjuk, de kaphatunk kisebb, gyermekek számára könnyebben elbírható fogkefe “testeket” is.


Elektromos fogkefe gyerekeknek: a fej cseréjére érdemes odafigyelni

Mindezek ellenére én személy szerint azt tanácsolnám, először tanítsuk meg a gyereket rendesen kézi fogkefével fogat mosni, csak ezután térjünk át az elektromos változatra. Hiszen előfordulhat, hogy valamilyen okból (tábor,nyaralás stb…) nem lesz elérhető az elektromos kefe, és rákényszerül a kézi fogkefe használatára.

Érdemes ilyen okból kifolyólag az elektromos és kézi fogkefét felváltva használni, hogy a kezünk ne felejtsük el teljesen a helyes fogmosási technikát, amire bármikor szükségünk lehet.

Az elektromos fogkefe fej cseréje

Az elektromos fogkefe fej cseréje ugyanolyan időközönként esedékes, mint a kézi fogkefe fej cseréje, tehát 3 havonta. Ha látjuk, hogy a sörték már kopottak és szétállnak, akkor hamarabbi csere esedékes.

Tárolási nehézségekre megoldás: ilyen az elektromos fogkefe tartó

Ha tárolási nehézségeink lennének, mert esetleg több fogkefét kellene a csap szélére állítanunk, jó szolgálatot tehetnek a falra is szerelhető elektromos fogkefe tartók. Vásárlásakor a csomagban általában utazáshoz megfelelő műanyag tokot is kapunk.

Hol vegyem meg?

Az Oral-B számos olcsóbb és drágább típussal van jelen a piacon. Alapvetően az olcsóbb és a drágább típusok is kerekfejűek, oszcilláló-pulzáló mozgást végeznek. A különbség köztük leginkább az akkumulátor típusa, és az egyéb okos funkciók között van. Például ilyen olcsóbb típusú a DM-ből az Oral-B Pro 1750.

Jelenleg az egyik legdrágább típus az Oral-B-től a Genius X. Ez az típus a Media Marktban Sensi fejjel és prémium pótfej tartóval rendelkezik: .

Gyermekek számára különböző mesefigurás változatok is kaphatók, mint például ez az elektromos fogkefe a Rossman áruházban.

Összegzés

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos fogkefék sokkal hatákonyabb fogtiszítást tesznek lehetővé, mint a kézi fogkefék. Ha elektromos fogkefét vásárolunk, válasszunk a kerek fejjel rendelkező oszcilláló-pulzáló mozgást végző típusok közül. Az Oral-B az egyik legjobb márka a piacon, olcsóbb elektromos fogkeféi is tökélesen megfelelőek, már ezek is rendelkeznek időzítővel és nyomásérzékelővel.

Share:

Dr. Kósa Krisztina

Dr. Kósa Krisztina fogorvos, a budapesti Karmadent Fogászat alapítója vagyok. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztem 2013-ban cum laude minősítéssel. Szakterületem a fogmegtartó kezelések, fogpótlások készítése és az esztétikai fogászat. A fenti írással kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait a lenti mezőbe írva küldheti el.

Leave comment

Karmadent Fogászat

1027 Budapest Fő u. 62-64. fszt. 2.

+3630 850 1378

Rendelési időben

Nyitvatartás

Aktuális rendelési időért kattintson

Foglaljon időpontot

karmadentbuda@karmadent.hu